Raad houdt uitbreidingsplannen Scholtenhof tegen
RUIME MEERDERHEID STEMT VOOR NIET AFGEVEN VVGB

Raad houdt uitbreidingsplannen Scholtenhof tegen

Dinsdagavond stemde een ruime meerderheid van de gemeenteraad tegen het afgeven van een zogenaamde ‘Verklaring van geen bedenkingen’, die nodig is om de verbouwingsplannen van zorginstelling Actolei te realiseren en tegelijkertijd de capaciteit van locatie De Scholtenhof in Zenderen uit te breiden naar 48 cliënten. Alleen de fracties van GrLi/PvdA en SP waren het er niet mee eens. Het betekent dat voor de zorginstelling, die een woonplek biedt aan mannen met een beperking in combinatie met complex gedrag, alleen de gang naar de rechter nog overblijft om de plannen nog te kunnen realiseren.

 

Emotie

Die rechter zal primair oordelen op ruimtelijke aspecten, zo zit blijkbaar de wet in elkaar. De fracties van VVD, GB90, Borne-NU, CDA en D66 hadden die argumenten gevonden in het extra advies dat de raad had gevraagd en durven de juridische strijd wel aan. Maar die ‘ruimtelijke argumenten’ zijn feitelijk van totaal ondergeschikt belang in de afwegingen van de gemeenteraad. Het is vooral emotie die de boventoon voert, zowel bij voor- als tegenstanders.

 

Historie

Niels Busschers (GB90): “De 48 mensen die Actolei wil huisvesten is substantieel meer dan wat oorspronkelijk bedoeld was.” Ooit was er sprake van een ‘kleinschalige zorgboerderij’ die zoetjesaan het karakter kreeg van een zorginstelling met 38 bewoners, waarvan een tiental justitiabelen. Leo Graafhuis (VVD): “Actolei heeft de randen van het bestemmingsplan opgezocht en is daar zelfs overheen gegaan, zonder dat de gemeente daarop ingreep.” Ernst Janssen (D66): “Moeten we strijdig gedrag honoreren en daarenboven zelfs belonen?” De gemeenteraad had waarschijnlijk wel akkoord kunnen gaan met de ‘legalisering’ van de huidige situatie, omdat ook de gemeente zelf steken had laten vallen in het verleden. “Ons doel was tot elkaar komen tot 38 bewoners”, gaf Bo ter Braak (CDA) aan. Maar Actolei wilde niet bewegen en zegt de schaalgrootte van 48 nodig te hebben om kwaliteit van zorg en veiligheid te kunnen leveren.

 

‘Knip voor de neus’

Eigenlijk was al lange tijd duidelijk dat deze sentimenten de boventoon voeren in de gemeenteraad. SP en GrLi/PvdA voerden een achterhoedegevecht en gingen soms ver in hun argumenten om te pleiten voor medewerking aan Actolei. Frans Schoon (SP): “Zwakke mensen zijn straks de dupe. We gaan een langdurig juridisch steekspel tegemoet en het is de vraag hoeveel mensen er straks kunnen blijven wonen.” Marja Zandjans (GrLi/PvdA) voorspelde dat de gemeente bij de rechter ‘voor paal’ zou staan. “Stel je krijgt bij de rechter wel gelijk, dan heeft dat enorme gevolgen en worden mensen dakloos. Het is bijna kerst en wij zeggen dat er voor hen geen plaats is in de herberg!” Ze ging zo ver om te zeggen dat ‘je geen knip voor de neus waard bent als je geen rekening houdt met deze mensen, die waarschijnlijk op straat terecht komen’.

 

De bewoordingen werden haar niet in dank afgenomen. Maar zo lopen de emoties in dit dossier soms op. Het ligt gevoelig, binnen de gemeente en in de samenleving. Al jaren eigenlijk. De rechter zal zich er niet over uitlaten. Die zal de aanvraag voor de omgevingsvergunning toetsen aan de wet, op ruimtelijke aspecten. Waar het eigenlijk helemaal niet om gaat. Maar zo werkt dat.(AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
bert beltman — 20 dec 2023
Of gaat het Actolei om de centen ik heb zo de indruk gekregen
bert beltman — 20 dec 2023
Of gaat het Actolei om de centen ik heb zo de indruk gekregen

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024