Anita Oosterik zal hechtheid Zenderen missen
PASTORAAL WERKER ZET NA ZONDAG PUNT ACHTER ‘ONTGROETEN’

Anita Oosterik zal hechtheid Zenderen missen

“Het is mooi geweest. Ik ben inmiddels 65 en wil het allemaal goed afsluiten”, aldus een gedecideerd klinkende Anita Oosterik. Tijdens een terugblik met de pastoraal werker die ruim tien jaar lang aan de parochie in Zenderen was verbonden, blijkt echter dat er van écht afsluiten nog lang geen sprake is. Ze is namelijk oprecht mens tussen de mensen en dat zet je zo niet stil. “Klopt”, zegt ze, “maar eerst wordt het tijd voor even helemaal niets.” Voor de RK-kerk in Zenderen betekent haar komende afscheid echter wel een forse aderlating. Pastor Ton van der Gulik: “We moeten nu echt naar de toekomst kijken. Het zal anders moeten. Wellicht ook meer samenwerken met Borne en Hertme.”
 

‘Ontgroeten. Het is mijn woord gebleven’

In 2013 werd Anita door het Aartsbisdom Utrecht in Zenderen geïnstalleerd als pastoraal werker. Dat gebeurde nadat ze al veel verschillende werkplekken achter haar naam had staan, waaronder de jeugdzorg in Harreveld en De LosserHof. “Een mooie tijd, waarin ik ook het woord ‘ontgroeten’ leerde, een combinatie van groeten en ontmoeten, en gebezigd door een van de bewoners. Het is eigenlijk altijd ‘mijn’ woord gebleven. Ik vind het mooi, iets met mensen doen. Ze erbij te houden en iets voor ze te kunnen betekenen. Via Eef van Vilsteren, destijds pastor in Zenderen, rolde ik er eigenlijk in. Ik begon met communieprojecten en zo kwam er steeds meer bij.”
 

Stilaan werd Anita in die hoedanigheid een onderdeel van de lokale gemeenschap. Ze ging voor in vieringen, was betrokken bij doop en overlijden en maakte zo haar droom waar: er mogen zijn en iets voor een ander te kunnen doen. “Ja, wat dat betreft maakte dit alles eigenlijk tot één groot hoogtepunt voor mij. Ik voel me dan ook bijzonder thuis in Zenderen, de hechtheid is er voelbaar. Dat ga ik straks nog missen.” Net zoals haar wekelijkse gesprekken met bewoners van het naburige Actolei-Scholtenhof, want ook daar wàs ze er gewoon. “Om er te zijn en te ontgroeten. Heel waardevol”, aldus Anita.
 

‘Steeds moeilijker een kerk draaiende te houden’

Maar ook de parochie in Zenderen zal haar missen straks. Vicevoorzitter Maria Verheijen van het parochiebestuur windt er geen doekjes om. “Je was er altijd, we konden voortdurend een beroep op je doen. Voor de mensen die er overblijven wordt het straks zwaarder, want je deed ook nog zoveel achter de schermen. Dat moeten we op de een of andere manier opvangen en dat valt niet mee, want het aantal vrijwilligers neemt zienderogen af.” Eenzelfde geluid ventileert pastor Ton van der Gulik. “Het wordt op deze wijze steeds moeilijker een kerk draaiende te houden.”
 

Volgens hem is het nu dan ook het moment om nadrukkelijk naar de toekomst te kijken. “Natuurlijk zijn er ook kansen en mogelijkheden. Zenderen krijgt steeds meer een regionale functie, mede door de verbinding met het klooster. En als je nu kijkt naar Borne en Hertme, waar de beide kerken al één parochie vormen, dan zou het misschien logisch zijn je daar op de een of andere wijze bij aan te sluiten. Oriënterende gesprekken daarover zijn ook gaande. En als er maar vertrouwen is in elkaar, dan kun je een heel eind komen. Daar ben ik van overtuigd. Dat zie je in Zwolle bijvoorbeeld bij de Dominicanen waar een soortgelijke ontwikkeling gaande is.”
 

Zover is het echter allemaal nog niet. Eerst is er komende zondag om 10.00 uur de Eucharistieviering, waarin officieel afscheid genomen wordt van Anita. Daarna is er in het klooster gelegenheid om haar op informele wijze de hand te drukken. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Een postuum cadeau van Maaike Leurink-Nijland

In en rondom Oud Borne zijn deze week 12 fraaie nieuwe bankjes geplaatst van hout en gietijzer,...
21-02-2024

Schietincident in Zenderen

Rond 22.45 uur donderdagavond kreeg de politie een melding van een schietincident dat zou hebben...
15-02-2024

Opnieuw vernielingen in Oud Borne

Donderdagmorgen kreeg Ineke Haarhuis een appje van een buurtbewoner. Ze moest even oppassen met...
08-02-2024

Nieuwe tandartspraktijk Curadent opent in maart

Vanaf halverwege maart is er opnieuw een tandartspraktijk in het pand aan de Abraham Ten...
04-02-2024

Keukenbrand aan Trompstraat

Om 20.45 uur woensdagavond kreeg de brandweer een melding van brand aan de Trompstraat. Eenmaal...
24-01-2024

De Hulpkaart en de goede voornemens voor 2024

ADVERTORIAL. Het nieuwe jaar is begonnen en inmiddels ligt blue monday alweer achter. Onze goede...
17-01-2024