Smartfloor meet risico om te vallen
NIEUWE, LAAGDREMPELIGE METHODE OM VALINCIDENTEN TE VERMINDEREN

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de 84-jarige Betty de Wit woensdagmorgen. Het bij haar omgegespte apparaatje had echter helemaal niets te maken met reclassering of gepleegde strafbare feiten. Integendeel. Mevrouw De Wit deed geheel vrijwillig mee met een demonstratie van de pas door de gemeente aangeschafte Smartfloor. De Smartfloor meet de paslengte, pasfrequentie, evenwicht en loopsnelheid en kan een indicatie geven hoe groot het risico is om te vallen.
 

Betty de Wit kwam glansrijk door de test. Haar valrisicoprofiel was laag. En dat ondanks een recente hartaanval. “Gelukkig ben ik goed hersteld. Mede ook door fysiotherapie. Toch doe ik graag mee, want misschien kan ik dingen beter of anders doen, zodat ik kan blijven fietsen en zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Ik ken in mijn omgeving genoeg mensen die vallen en niet altijd herstellen. Daardoor verandert er veel in hun leven.”
 

Laagdrempelig risicoprofiel meten

De Smartfloor is bedoeld als laagdrempelige manier om mensen met een hoog risico op vallen op te sporen. Het enige wat je hoeft te doen is heen en weer lopen op de zes meter lange mat. De sensoren en de computer doen de rest. Gebruikers met een hoog risicoprofiel krijgen vervolgens het advies om contact op te nemen met de huisarts. Op basis van de beoordeling van de huisarts wordt een passende beweegactiviteit geadviseerd. Dit kan leed, dat voortkomt uit een val, voor een deel voorkomen.
 

“Jaarlijks overlijden in Nederland 5.000 65-plussers door een val in en om huis. Iedere vijf minuten komt er iemand door een val op de spoedeisende hulp”, wist wethouder Michael Geerdink te vertellen. “Dat zijn behoorlijke cijfers. Het is mooi dat we samen met de fysiotherapeuten en de huisartsen hier preventief iets aan gaan doen en de Smartfloor in Borne gaan uitrollen.”
 

Landelijk project

Dat gebeurt niet alleen in de gemeente Borne. De Smartfloor is landelijk ontwikkeld en wordt in meerdere gemeenten nu ingezet. Beweegmakelaar Jurgen Schiphorst: “Uiteindelijk willen we dat het aantal valincidenten wordt teruggebracht. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is om mee te gaan doen met valpreventieprogramma’s. We gunnen iedereen een lang leven!”
 

De komende weken kunnen cliënten van Fysiotherapiepraktijk Fleminghof en Fysiotherapiepraktijk ’t Dijkhuis een valrisicoprofiel laten maken. Daarna bezoekt Borne Sport verschillende beweegactiviteiten voor senioren. Wie gebruik wil maken van de mat kan het beste contact opnemen met beweegmakelaar Jurgen Schiphorst. Hij weet wanneer en waar de mat beschikbaar is. Jurgen is bereikbaar op maandag en dinsdag op telefoonnummer 06 41 55 28 63 en via j.schiphorst@borne.nl. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
ruud — 13 mrt 2024
Het nederlands kabinet valt vaker dan ik.
Henry — 13 mrt 2024
Als we het toch over vallen hebben.....
Wanneer worden de vloeren in het zwembad een keer stroever gemaakt? Er vallen regelmatig mensen omdat de tegels veel te glad zijn, zelfs al wordt er met badslippers gelopen.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024