Geen sticker, geen reclame
GEMEENTE GAAT OVER NAAR OPT-IN SYSTEEM ONGEADRESSEERD DRUKWERK

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde opt-in systeem met betrekking tot ongeadresseerd huis-aan-huisdrukwerk. Dat houdt in dat er alleen maar reclamedrukwerk mag worden bezorgd bij huishoudens die dit expliciet aangeven. Nu vallen de folders op de mat bij alle huishoudens, tenzij er op de brievenbus wordt aangegeven dat men dit niet wil, middels een nee/ja sticker (geen reclame wel huis-aan-huisbladen) of nee/nee sticker (geen reclame, geen huis-aan-huisbladen).

 

Duurzame keuze

Het doel van de motie van GB90, GrLi/PvdA, D66, LBHZ en SP is het terugdringen van de jaarlijkse kilo’s papierafval. “In 80 gemeenten functioneert het opt-in systeem al”, zei Wouter Susanna (GB90 - foto in de tekst). “In deze gemeenten wordt 50 procent minder folders verspreid. Het is een effectieve manier om duizenden kilo’s afval te voorkomen. En er zijn tegenwoordig voldoende alternatieven voor ondernemers om op een andere manier reclame te maken. Inwoners kunnen bovendien nog steeds aangeven wél folders te willen ontvangen door middel van een ja/ja sticker. Maak van de duurzame keuze een makkelijke keuze.”
 

‘Betutteling’

Feitelijk hebben inwoners de keuze nu al om ongeadresseerd drukwerk te weren, maar uit landelijk onderzoek blijkt dat omdraaien van het automatisme toch tot veel minder bezorgadressen voor reclamefolders leidt. Henk van den Berg (Borne-Nu) vond het allemaal maar betutteling. “U gaat ervan uit dat de Bornse burger niet zelf kan beslissen.” Hij vroeg zich verder af hoe er gehandhaafd zou moeten worden en wat het betekent voor verenigingen die inkomsten hebben uit inzamelen van oud papier.

 

Volgens Susanna blijkt uit landelijk onderzoek dat er groot draagvlak is voor het opt-in systeem. Zo’n 65 procent van de inwoners zou daar voorstander van zijn. Hij had geïnformeerd bij de Bornse Harmonie en ook die zou het nieuwe systeem een goed idee lijken. Van den Berg geloofde er niks van. “Een sprookje!”

 

Pierik grijpt in

Ernst Janssen (D66) snapte de opmerking over betuttelen van Henk van de Berg niet. “Er wordt niks via de brievenbus betutteld. De burger besluit zelf of hij of zij folders wil hebben of niet.” “U snapt wel vaker niet wat ik zeg”, sneerde Van den Berg. Toen Niels Busschers (GB90) ook nog eens een duit in het zakje deed met de opmerking dat hij hoopte dat Borne-Nu ‘de stompzinnigheid van hun redenering zou inzien bij het terugluisteren van de raadsvergadering’, werd het burgemeester Jan Pierik te gortig en greep hij in. “Diskwalificeren van elkaars mening doen we hier niet.”

 

De maatregel zou per 1 januari 2025 in kunnen gaan en moet vergezeld gaan van een communicatiecampagne. Hoe effectief de maatregel precies zal zijn in Borne hangt mede af van de mate waarin inwoners nu al bewuste keuzes hebben gemaakt met het huidige systeem. Hoeveel brievenbussen zijn er eigenlijk met nee/ja of nee/nee sticker? Niemand die het weet. Misschien ook de folderverspreiders niet. Madeleine Bloemhof (CDA) wist uit ervaring te vertellen dat bezorgers folders krijgen voor het aantal huizen in hun route. “Wat overblijft gaat alsnog de papiercontainer in.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans F — 06 apr 2024
Wordt er nu echt vanuit gegaan dat de bezorgers precies zoveel pakketten reclame krijgen zoals is aangegeven op de brievenbussen d.m.v. een ja/ja of ja/nee sticker? Wordt dat ook nog geregistreerd dan? Weer een van die maatregelen waar de politiek druk mee bezig kan zijn (op kosten van de gemeenschap) zonder dat bekend is wat de verbetering is t.o.v. het oude systeem.
Dirk — 29 mrt 2024
Nieuwe bijnaam voor borne: Havanna aan de A1/A35. Als burger zijnde mag je van de dames en heren politici steeds minder zelf beslissen en doet de overheid dit wel voor je, gelijk een centraal geleide economie.2 Vragen: wat gaat dit geintje de inwoners van Borne nu weer kosten, en waar is die genoemde 65% op gebaseerd? Heb geen vragenlijst oid voorbij zien komen namelijk. Kortom fruttekul-politiek voor de bühne. Leden van de raad: ga u eens druk maken om essentiële zaken in plaats van dit gedoe in de marge ter eigen eer en glorie..,.
Mariska — 29 mrt 2024
Nou moet ik dus zn lelijke sticker op mijn brievenbus plakken om folders te krijgen. Ik snap het niet zo goed er was toch al een systeem als je geen folder wou. Word er zo niet overzichtelijker van voor de bezorger. Het is nu al een puzzel. Vooral als ze zn mooie aluminium sticker hebben die je slecht kan lezen.

Ps als je geen krant krijg kan je gewoon bellen of mailen dan geven ze het door aan de bezorger
Ria — 29 mrt 2024
Mogen de bezorgers wel eerst goed lezen wat er op de stickers staat, ik wil dus wel de weekbladen maar heb al zeker een half jaar het weekblad niet gezien waar het gemeetenieuws in staat
Henry — 28 mrt 2024
Folders zijn voor oudere inwoners belangrijke informatiebronnen, vooral als ze geen internet mogelijkheden hebben. Laten we vooral niet vergeten dat niet iedereen bekend is met internet.
Frans Spekschate — 28 mrt 2024
Beste mensen, er wordt geen papier meer opgehaald door de muziekvereniging. Dit heeft in de krant gestaan. Je hebt 2 goede apps: AlleFolders en reclamefolder. Gebruik die.
Lotte — 28 mrt 2024
Ruud bij mij in een straat in de wijk wensink-zuid ook al maanden niet. Ondanks herhaaldelijk melden bij spotta. Ik vermoed dat een groot gedeelte al voor het bezorgen in de papiercontainer verdwijnt. Heb afgelopen maandagavond een jongeman (bezorger) aangesproken, die stapels gebundelde pakketten folders inclusief folie dumpte in de container aan de oude deldensestraat. Jongeman stamelde dat het overgebleven folders waren maar verstopte zich in zijn zwarte hoodie en had het schaamrood op zijn kaken.
Helmie — 28 mrt 2024
Dit is zeker een belangrijke zaak!
Het scheelt ontzettend veel onnodig papier en via de app Reclamefolder kun je precies de folders uitzoeken die je graag wil zien.
Misschien ook een tip om de krant via de app te lezen, was ik eerst ook tegen, maar met een tablet uitstekend te doen.
Scheelt ook een bult sjouwen met al dat oud papier, want de muziekvereniging komt bij ons in de Bornsche Maten niet, omdat het te veel is allemaal. En misschien kunnen ze hier dan wel langskomen. ?
Henry — 28 mrt 2024
Zijn dit nu de belangrijke zaken die op de rol staan van dit gemeentebestuur?
Ruud Meijer — 28 mrt 2024
Aanvulling op vorig bericht: Sports moet Spotta zijn!
Ruud Meijer — 28 mrt 2024
We hebben hier niet eens een sticker nodig.
Worden al weken geen folders bezorgd en hoe vaak ik het ook al heb aangegeven bij Sports, er verandert niets.

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024

Borne is (voor even) weer schoon

Deze zaterdagmorgen stond voor velen weer in het teken van Borne Schoon, de plaatselijke en...
23-03-2024