De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten
11-04-2024
STARTSEIN VOOR HOOGBOUW DE VESTE

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over appartementencomplexen bij De Veste is de Bornsche Maten. In het stedenbouwkundige plan van destijds zou een ‘landmark’ in de vorm van hoogbouw, zo hoog als de watertoren in Oud Borne, het plaatje helemaal afmaken. Nu is er dan een definitief plan van Leverink & Assen Group en Vastbouw B.V. voor de bouw van De Hoge Veste en de Lage Veste in het hart van de nieuwbouwwijk. Donderdag was de feestelijke onthulling van het bouwbord op het terrein naast basisschool De Vonder.
 

Voor Arthur Lammers zijn eerste officiële handeling als wethouder. “Het is een mooi plan waar een lange weg aan vooraf gegaan is”, vond hij. “We moeten als gemeenten bouwen, bouwen, bouwen en het is mooi dat er nu weer een flink aantal woningen aan de woonvoorraad wordt toegevoegd.”
 

Appartementen en commerciële ruimten

In totaal zijn dat 44 appartementen, waarvan 16 in de Lage Veste met drie bouwlagen en 28 in de Hoge Veste met zes bouwlagen. Dat is lager dan ooit in de plannen stond, maar de gemeenteraad besloot in 2018 deels gehoor te geven aan bezwaren uit de wijk en in plaats van negen bouwlagen, de bouwhoogte te maximeren tot zes verdiepingen. De koopappartementen variëren in grootte en in prijs. Het begint bij 282.000 euro en loopt op tot 780.000 euro voor de penthouses.
 

Op de begane grond is ruimte voor commerciële en maatschappelijke invulling. “Daar is behoefte aan in de wijk”, weet Gerard Assen. “De invulling gebeurt in samenspraak met de gemeente. Een supermarkt is niet de bedoeling. De gemeente heeft daarover altijd een heldere visie gehad. Maar denk aan horeca of zorg.” Ook in overleg met de gemeente is uiteindelijk besloten om een parkeerkelder onder de gebouwen te plaatsen. “Dat heeft als voordeel dat de ruimte tussen de gebouwen groen blijft en ingericht kan worden met een groene verblijfsruimte voor bewoners.” De inrichting rondom en tussen de gebouwen zal ook in samenspraak met de buurt vormgegeven worden.
 

'Trots'

Gerard Assen en Ronnie Hondeveld van Vastbouw B.V. zijn heel enthousiast over het plan. Assen: “Ik ben hier heel trots op. Het is de kers op de taart in de Bornsche Maten. Een centrale plek. Het wordt het centrum van de wijk.” Hondeveld: “Het wordt heel mooi. Een tijdloos ontwerp dat past bij de school en de sporthal. Ik ben blij dat ik dit in mijn eigen dorp mag bouwen en er straks met plezier en trots langs zal fietsen.”
 

De verkoop van de appartementen start op 18 april van 16.30 - 18.00 in De Veste. Als zeventig procent van de appartementen verkocht zijn kan de schop daadwerkelijk in de grond. Assen en Hondeveld hebben er alle vertrouwen in. “Er is al veel belangstelling voor. We hebben de indruk dat er veel mensen in de buurt willen wonen van hun kinderen, die als jong gezin al in de Bornsche Maten zijn neergestreken.” Naar verwachting begint de bouw eind dit jaar en zal in het voorjaar van 2026 opgeleverd worden. (AJ/BM)

 

reageren op deze pagina
Pon — 11 apr 2024
Waarom geen supermarkt in de Borsche Maten? Vermindert de parkeerdruk in dorp!

Onthulling bouwbord De Veste

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024