Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst
NIEUWE URNPLEKKEN EN GROTE OPKNAPBEURT VERVOLMAKEN ‘HET GROENE HARTJE’

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen, vicevoorzitter van het kerkbestuur van de parochie OLV Onbevlekt Ontvangen. Daarbij doelt ze op de plannen én de uitwerking ervan om het kerkhof aan de Oude Kerkweg in Zenderen een stevige opfrisbeurt te geven en passend te maken bij de wensen van deze tijd. Al in 2021 werd ermee begonnen, vrijdagmiddag werd de feestelijke afronding ervan gevierd. Theo Vlaskamp, een van de twintig vrijwilligers die zich met de aanpak ervan belastte, spreekt van ‘het vernieuwde groene hartje in het centrum van Zenderen. Een plek om te koesteren’.
 

‘Zijne doorluchtige hoogwaardigheid’

Het oorspronkelijke katholieke kerkhof dat in1883 verrees op de plek waar ooit de RK-kerk stond biedt op dit moment plaats aan een kleine 300 mensen die er hun laatste rustplaats vinden. Monseigneur Johannes Kistemaker was de eerste die er werd begraven. ‘Zijne doorluchtige hoogwaardigheid’ zoals op zijn grafsteen staat gebeiteld, werkte bijna vijftig jaar op Curaçao. Met toestemming van het aartsbisdom is het kerkhof inmiddels niet meer voorbehouden aan rooms-katholieken, maar een ‘eeuwige’ rustplaats geworden voor alle gezindten.

 

Fraai beeld van de Zenderense historie

Maar ook en vooral zit de vernieuwing van de dodenakker in de ruimte die is gecreëerd voor het bijzetten van de urnen. Zo zijn er drie fraaie ornamenten geplaatst, waarvan een in de vorm van een vergeet-mij-nietje en is er een grafheuvel verschenen, terwijl ook een grote betonnen honingraat veel plek biedt aan deze eigentijdse vorm van bijzetting. “En dat was ook van meet af aan ons doel”, aldus Vlaskamp. “We voelen ons verplicht dit kerkhof nog jarenlang in stand te houden. We zijn er zuinig op, want het geeft een fraai beeld van de historie van de Zenderense gemeenschap.”

 

Maria Verheijen en Vlaskamp zijn trots op de wijze waarop de vernieuwingen tot stand zijn gekomen. Een intense samenwerking tussen de vele vrijwilligers en het kerkbestuur vormde daarvoor de basis, waarbij ze zich gedragen wisten door een groot deel van de gemeenschap die via infoavonden en een enquête bij de nieuwe plannen werden betrokken. Voskamp: “De hulp was ongekend, Toen we met de uitvoering wilden starten hadden we binnen vijf minuten een heel team met uiteenlopende deskundigheden bij elkaar. Geweldig. Heel veel dank daarvoor aan allen”, zo besloot hij. (AJ/BM)

 

reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024