Gemeente wil toeristenbelasting invoeren
GEMIDDELD TARIEF VOOR OVERNACHTINGEN PER PERSOON PER NACHT

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde overnachtingen in verblijfsaccommodaties in de gemeente Borne. Voor overnachtingen in hotels en pensions komt dat neer op 1,60 euro per persoon per nacht en voor overige accommodaties, zoals campings, 1,00 euro per nacht. Dit zijn tarieven die gemiddeld in Twente berekend worden.
 

“Borne is de enige gemeente in Overijssel die nog geen toeristenbelasting had”, zegt wethouder Arthur Lammers. Eerder werd altijd gedacht dat de kosten van de invoering van toeristenbelasting te hoog waren in relatie tot de (relatief weinige) overnachtingsmogelijkheden in Borne, maar dat blijkt mee te vallen. “Het is ook een eerlijke belasting, want toeristen maken ook gebruik van onze voorzieningen.” De redenering van de gemeente is dat het ondernemers niets kost omdat de belasting doorgevoerd kan worden in de prijzen.

 

Visie Vrijetijdseconomie

Er was bij de vaststelling van de Visie Vrijetijdseconomie al aangekondigd dat er onderzoek zou plaatsvinden naar de mogelijkheid om toeristenbelasting te gaan heffen. De uitvoering van de Visie Vrijetijdseconomie kost jaarlijks 59.000 euro per jaar, 34.000 euro extra voor Visit Borne ten behoeve van promotie, marketing en het bijhouden van een toeristische website en 25.000 euro voor de uitvoering van projecten en activiteiten. Vooralsnog zijn daar incidentele middelen voor gevonden, maar voor structurele dekking moet gezocht worden naar structurele bronnen.
 

Geschatte inkomsten

De schatting is dat er in Borne jaarlijks 23.500 overnachtingen zijn en dat zou via de toeristenbelasting een bedrag van rond de 28.000 euro opleveren. Voor de projecten en activiteiten zou een beroep gedaan moeten worden op het reclamefonds. De inkomsten uit de toeristenbelasting zijn nog niet voldoende om de ambities van Visit Borne waar te maken, maar op termijn zouden er wellicht extra accommodaties mogelijk zijn, waardoor het benodigde bedrag van 34.000 euro wel haalbaar zou zijn.
 

Er is niet echt een directe relatie tussen de belastinginkomsten en de uitgaven voor Visit Borne. Wethouder David Vermorken: “Formeel is er geen koppeling, maar het is wel ongeveer in de richting van wat we voor Visit Borne nodig hebben.”
 

De gemeenteraad discussieert over het voornemen tijdens het Politiek Beraad op 14 mei. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk de Vries — 27 apr 2024
@Dirk : Betaald parkeren heeft men al eens proberen in te voeren in het centrum van Borne .
Dit had als resultaat het volgende : Complete lege
parkeerplaatsen en winkeliers die klagen over geen klandizie . Simpelweg omdat er geen klanten meer naar het centrum toe kwamen om daar hun auto te doen stallen en betaald te parkeren .

Groot fiasco welke de gemeente MEER heeft gekost aan aanschaf meters - plaatsen / verwijderen dan de opbrengst is ooit geweest .
Dirk — 26 apr 2024
En wat wordt de volgende ingeving? Laat me raden: betaald parkeren..... Nog zo'n melkkoe voor de lokale politiek in het voormalige leukste dorp van Overijssel
Wim ter keurs — 25 apr 2024
Wij zijn het er niet mee eens dat er toeristenbelasting wordt ingevoerd, wij betalen ook al reclamebelasting waar wij niets aan hebben, als in borne iets wordt georganiseerd zoals beste van borne kunnen wij ons terras wel dichtdoen, er komt toch niemand meer ,nogmaals, wij zien er niets in, wij hebben ook geen vertouwein in de gemeente borne die ons in het begin toen wij met onze recreatietak begonnen alleen maar hebben tegengewerkt

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024