Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd
KONINGSDAG IN BORNE

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag dan ook oranje. Met het rood-wit-blauw én de oranje wimpel hoog in de kerktoren was het zaterdagmorgen al vroeg duidelijk dat de 11e Koningsdag in Borne van start was gegaan. Alhoewel… vele handelaartjes met hun papa’s en mama’s waren daar al eerder van doordrongen, want vanaf een uur of zes zochten ze al naar hun meest favoriete plekje om de zolderrommel en meer zo goed mogelijk aan de man te kunnen brengen.
 

Op zoek naar dat ene juweeltje

Even later bleek hun vroege actie niet voor niets. In beide stukken van de Grotestraat kon je over de koppen lopen van de kooplustigen die al slenterend op zoek waren naar dat ene juweeltje dat ze voor een habbekrats op de kop hoopten te kunnen tikken. Het buitje dat rond het middaguur overtrok deed er weinig aan af. En dat was maar goed ook voor de organisatie die in aanloop naar deze dag toe al met genoeg tegenslag te kampen had. Gebrek aan mankracht en andere redenen maakten immers dat het jaarlijkse programma dit keer ietwat moest worden afgeschaald.
 

En dat betekende bijvoorbeeld geen aubade meer met herauten en toespraakjes op het Dorsetplein, net zomin als een feestelijke bijeenkomst voor (oud-)decorandi in Het Dijkhuis. In plaats daarvan werd uitgeweken naar de Stefans-Hof, hetgeen de nodige vragen opriep bij de genodigden. “We hebben echter gekozen voor het gemak en comfort”, aldus Hilde Leerkotte van het Comité in haar openingswoordje. In aanvulling daarop sprak burgemeester Jan Pierik van een bijzondere dag die kenmerkend is voor ‘een samenleving in verbondenheid’, waarna hij een driewerf hoera inzette op de Koning.
 

‘Samenleving in verbondenheid’

En met die ‘samenleving in verbondenheid’ sloeg Pierik de spijker op zijn kop. Want overal in het dorpscentrum was die kreet voel- en zichtbaar. Een verbondenheid die overigens vrijdagavond al tastbaar werd het op Dorsetplein, waar vooral het jongere deel van de samenleving zorgde voor een drukke en swingende Koningsnacht, geholpen door de band Prezz en DJ Special T. Een verbondenheid ook die vandaag haar vervolg kreeg met de brandweerdemonstraties bij het Kulturhus, een sport- en kindervermaak op en rond het Rheineplein en de muzikale optredens op het Dorsetplein, waarin dit keer onder meer Danceworkx, Justin Tonnema en ‘boer Bennie’ het voortouw namen.
 

Maar hoe je het ook wendt of keert, de kleedjes kleurden deze Koningsdag oranje. Net zoals dat in heel veel andere plaatsen in ons het land het geval is. En daar is ook niks mee. Áls het maar gezellig is. (DdG/RH/AJ/BM)

 

(Meer foto's op onze Facebookpagina)

 

reageren op deze pagina

Koningsdag 2024

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Zeepkistenrace opnieuw groot succes

“Na een succesvolle herstart in 2023 is de zeepkistenrace ook dit jaar weer in Azelo. We...
23-06-2024

Haringparty levert 16.000 euro op

Het eerste vaatje nieuwe haring bracht donderdagavond maar liefst 16.000 euro op. Het mooie...
20-06-2024

Bornse Haringparty wil het nóg beter doen

Voor de organisatoren van de Bornse Haringparty lijkt het op het eerste oog ‘appeltje...
10-06-2024

Hobby-jager Herbert Sonder verschalkt Spassvogel

Hij is al zeven jaar lid van de Bornse Schuttersvereniging, maar bleef de afgelopen jaren door...
08-06-2024

Bornsche Maten beleeft sportief topweekend

Zaterdag rond de middag, het BeekparkFestival ’24 is dan nog niet eens halverwege, kunnen...
08-06-2024

Wie volgt Schutterskoning René Morshuis op?

Volgende week zaterdag vanaf 15.00 uur staat op de weide aan de Twickelerblokweg, in het...
30-05-2024