Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen
DODENHERDENKING EN BEVRIJDINGSDAG

Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er op diverse plaatsen in Borne, Hertme en Zenderen herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. De Stichting Comité 4 en 5 mei Borne heeft het programma voor dit jaar vastgesteld en is al begonnen met de opmaat naar het lustrumjaar 2025.

 

Het nationale thema is dit jaar ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.’. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.
 

4 mei – Dodenherdenking in Borne, Hertme en Zenderen

In Borne start het programma op 4 mei om 18.00 uur met een bloemlegging bij het monument aan de Parallelweg (tegenover het NS-station). In verband met de Sabbat zal er dit jaar geen bloemlegging bij de Joodse begraafplaats zijn. Om 19.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk, gevolgd door een stille tocht en herdenking bij het Centraal Monument voor restaurant Dorset.

 

In Hertme is er om 18.45 uur een bloemlegging bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink op de begraafplaats. Hierbij zal St. Gregorius Fanfare voor de muzikale omlijsting zorgen en de erewacht door Scouting Twickel Borne.

 

In het buurtschap ’t Hesseler is er om 19.00 uur een bloemlegging bij het Landkruis aan de Mekkelhorstweg. Hierbij zal de Euregio Brassband voor de muzikale omlijsting zorgen en ook hierbij zal de erewacht door Scouting Twickel Borne worden verzorgd.

 

Op de Elhorst-Vloedbeld in Zenderen is er een bloemlegging bij het monument. Ook hierbij zal St. Gregorius Fanfare zorgen voor de muzikale omlijsting. De herdenking begint met koraalmuziek om 19.45 uur en de twee minuten stilte zal zijn om 20.00 uur.


Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk

Om 19.00 uur start de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk voor genodigden en belangstellenden. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn is van harte welkom. Afgelopen jaar heeft het Comité 4 en 5 mei aan alle aanwezigen een vrijheid-pin overhandigd, als een symbool van onze verbondenheid in de overtuiging dat vrede en vrijheid van onschatbare waarde zijn en gekoesterd dienen te worden. Iedereen wordt verzocht tijdens de herdenking deze vrijheid-pin te dragen. Naast toespraken van burgemeester Jan Pierik en Ds. Carla Borgers zal er een gedicht worden voordragen door Chris Schabbink, die in de oorlogsfilm ‘Max, een band voor het leven’ de rol van de vriend van Max speelde. De bijeenkomst wordt muzikaal ondersteund door het Twents Liturgiekoor o.l.v. Jos Beunders, tevens pianist en Vincent Kuipers, solo-gitaar.

 

Na de bijeenkomst krijgen aanwezigen een witte roos en gaan ze te voet in een stille tocht naar het Centraal Monument voor restaurant Dorset.
 

Herdenking bij het Centraal Monument

Bij het Centraal Monument zal om 19.59 uur de taptoe worden gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus. Voorafgaand aan dit moment wordt er door middel van een voice-over toelichting gegeven over de herdenking die gaat plaatsvinden. Na het stilte-moment worden er kransen en bloemstukken bij het monument neergelegd, waaronder ook de uit de Oude Kerk meegenomen witte rozen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Euregio Brassband en de erewacht wordt door Scouting Twickel Borne verzorgd.


5 mei – Bevrijdingsdag

Op 5 mei zal in de vroege ochtend het jaarlijks luiden van de kerkklokken klinken. In 1945 was dat het teken dat de vrede aanstaande was. Iedereen wordt uitgenodigd de vlaggen uit te hangen volgens het vlaggenprotocol.
 

Vlaggenprotocol op 4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei mag alleen de Nederlandse vlag gebruikt worden volgens het landelijke vlaggenprotocol. Op 4 mei gaat de vlag op overheidsgebouwen halfstok vanaf 18.00 uur tot aan zonsondergang 21.05 uur. Mensen worden opgeroepen om na zonsondergang vanaf 21.05 uur binnen of buiten een kaars te ontsteken, om zodoende verbonden in licht te zijn met elkaar. Op 5 mei gaat de vlag de gehele dag van zonsopkomst 5:54 uur tot zonsondergang 21:06 in top vanwege Bevrijdingsdag.

 

Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid

De Stichting Comité 4 en 5 mei Borne is al enkele maanden geleden begonnen met de voorbereidingen van het lustrumjaar 2025, waarin het 80 jaar geleden is dat wij bevrijd werden. Het comité heeft ervoor gekozen om als periode te kiezen voor 3 april (Bevrijdingsdag van Borne) tot en met 15 augustus (Bevrijding van Nederlands-Indië/Indonesië en het algehele einde van de Tweede Wereldoorlog. In de periode voorafgaand zal het Comité via de media iedereen op de hoogte houden.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Zomerrondleidingen Oud Borne starten weer

Het is bijna zomer en dat betekent dat er in juli en in augustus weer rondleidingen worden...
24-06-2024

Zeepkistenrace opnieuw groot succes

“Na een succesvolle herstart in 2023 is de zeepkistenrace ook dit jaar weer in Azelo. We...
23-06-2024

Haringparty levert 16.000 euro op

Het eerste vaatje nieuwe haring bracht donderdagavond maar liefst 16.000 euro op. Het mooie...
20-06-2024

Bornse Haringparty wil het nóg beter doen

Voor de organisatoren van de Bornse Haringparty lijkt het op het eerste oog ‘appeltje...
10-06-2024

Hobby-jager Herbert Sonder verschalkt Spassvogel

Hij is al zeven jaar lid van de Bornse Schuttersvereniging, maar bleef de afgelopen jaren door...
08-06-2024

Bornsche Maten beleeft sportief topweekend

Zaterdag rond de middag, het BeekparkFestival ’24 is dan nog niet eens halverwege, kunnen...
08-06-2024