Samen tafelen, gezellig!
Dijkhuis biedt gelegenheid om samen aan tafel te gaan

Samen tafelen, gezellig!

Ben Kroeze is een van de vrijwilligers die bij de Samen Tafelenavond, met Riet Kwast, Elly Kroeze, Gijs de Graaf en Jan van Miert de bediening verzorgen.

Hij vertelt: “Joke Boevink van de WOB is in het verleden op het idee gekomen om ouderen een keer in de maand de gelegenheid te bieden om samen te eten. In het begin werd de avond elders georganiseerd, daarna in de Aak. We serveerden ook wel eens in het Kulturhus totdat het nieuwe Dijkhuis klaar was. Sindsdien serveren we hier.”

De organisatie

Sinds kort organiseert Marleen Franke, samen met kok Hans Hendriks de avond. Hans Hendriks: “Samen met Sabine Oldebenneker verzorgen wij de hotelfunctie van het Dijkhuis. De bestellingen voeding doe ik, de rest doet Sabine. In overleg, meestal met de vrijwilligers, verzorgen wij het menu van de avond zelf want zij horen de wensen van de mensen die aan tafel zitten. Nu vanavond serveren we een stamppotmenu, drie soorten stamppot met hachee, worst en jus. Vooraf een soep en naderhand een toetje. De mensen willen meestal gewoon Hollands eten, dat zijn de meesten nog zo gewend. Af en toe Chinees kan ook wel, maar geen aparte dingen. (foto: Hans Hendriks, Cidy, Marleen Franke en George Assaf)

Vanaf de opening, 9 jaar geleden, werk ik hier nu, net als George Assaf. We wisselen elkaar af tijdens deze avonden uitserveren. Voor de mensen die er zijn, is het een uitje, voor alleenstaanden is het prettig samen aan tafel te zitten, samen eten is gezelliger. Door hier te eten, worden mensen ook meer bekend met het Dijkhuis. Dijkhuis gaat zo een centrale rol spelen in de gemeenschap Borne.”

 

De gasten

“Gezellig om samen met mensen aan tafel te zitten, Je ziet eens anderen en je spreekt eens anderen. Meestal kom ik samen met een vriendin of buurvrouw. Iedere 1e donderdag van de maand is deze avond en ik kom nu al een jaar. De kwaliteit van het eten is goed en het is ook eigenlijk niet duur. Waar kun je nu nog voor €7,50 uit eten gaan, want het voelt wel als uit eten gaan.”

De heer Ter Horst komt nu al 8 jaar: “Ik kwam 20 jaar geleden volkomen vreemd in Borne terecht. Ik voel me hier gelukkig, vriendelijke mensen en zo. In die 8 jaar heb ik ook weer heel wat mensen leren kennen. Meestal niet bij naam maar het gezicht ken ik. Kom ik dan iemand in het dorp tegen, dan is al snel een praatje gemaakt. Mijn familie woont ver weg, dus is een avond als deze erg prettig. Ik vind de maaltijd altijd lekker.”

 

De zaal is goed gevuld en aan het geroezemoes te horen, kent men elkaar en wordt gezellig gepraat.

Je kunt je voor een maaltijd opgeven bij de balie van het Kulturhus. Dat kan voor een keer, maar ook voor het hele jaar. Kun je niet, dan moet dat wel de maandag voor het Samen Tafelen afmelden. Doe je dat niet en ben je er niet, dan worden de kosten in rekening gebracht. Er wordt wel op je gerekend en een maaltijd besteld. Samen Tafelen is altijd de eerste donderdag van de maand. Inloop rond vijf uur, de maaltijd begint om half zes.

 

Cees Brekelmans eet al sinds 2013, samen met zijn vrouw, mee. Sinds kort leest hij aan het einde van de maaltijd een gedicht voor. Hij kwam er mee in aanraking via een bericht in de krant. “Wij zijn zeer tevreden over het gebodene, het is heel lekker. Voor je gevoel ben je even uit eten. De maaltijden doen je denken aan vroeger, aan het koken bij moeder thuis maar dan met een moderne twist. Je spreekt ook eens anderen. Gijs las eerst de gedichten voor. Vanavond lees ik van Martin Bril `Het onverbiddelijk gedicht.`

Samen Tafelen is een goed initiatief, in Borne wordt toch veel gedaan voor ouderen. Het ouderenbeleid hier vind ik erg goed.”

 

De vrijwilligers

De vijf vrijwilligers hebben erg veel plezier in dit werk. Ook zij doen het al jaren en vinden vooral de sfeer erg goed. “Je ziet nooit kwade gezichten, mensen zitten lekker met elkaar te praten. Wij doen het ook al lang, eigenlijk al van voor de opening van het Dijkhuis, 9 jaar geleden.”

Gijs de Graaf deed ook de maaltijdverzorging. Joke Boevink heeft hem gevraagd hier te helpen. Jan van Miert is via een buurman hier aan het werk gegaan. “Dit is het leukste vrijwilligerswerk. Mensen zijn altijd vrolijk. Kijk maar eens rond, de mensen praten gezellig samen.” (AM)

( van links naar rechts: Riet Kwast, Ben Kroeze, Elly Kroese,

Gijs de Graaf en Jan van Miert.)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024