Zorgverleners gaan op speeddate
28-03-2017
KENNISMAKING TUSSEN ZORGVERLENERS IN GEMEENTE

Zorgverleners gaan op speeddate

Deze ontmoeting tussen zorgverleners in de gemeente is de tweede in successie. De eerste editie was in september en toen is geconstateerd dat er behoefte aan was. Waren in september ongeveer 15 deelnemers aanwezig, nu zijn het er zeker 31.

Irene Nijland, praktijkondersteuner huisartsenpraktijk Watertoren en Mirjam Schunselaar van Carint hebben deze lunchbijeenkomst georganiseerd. Doel van de bijeenkomst is elkaar leren kennen, de gezichten achter de organisatie te kennen en de lijnen tussen de organisaties kort te houden. “Wie moet ik benaderen als ik een verwijzing heb.” Beide dames vinden het wel spannend: “Loopt het wel en krijgen we wat we ervan verwachten? We zijn blij met de grote opkomst.”

 

Marjolijn Smit en Kirsten Movig, apothekers van respectievelijk apotheek Stoop en apotheek Dana, vinden het erg plezierig dat ook de eerste lijn zorg aanwezig is. Ze zijn erg nieuwsgierig wat deze mensen hen kunnen bieden en zij de andere zorgverleners. “We zien groepen die je normaal in je werk niet ziet.”

 

Speeddaten

Mirjam Schunselaar (foto links) opent de middag: “Eerst maar even een broodje eten en dan beginnen we precies om 13.00 uur. Het is de bedoeling dat we 5 minuten met de buurman praten en na 5 minuten wisselen we van plaats. Voor het gemak rinkel ik iedere 5 minuten de bel. We praten door tot 13.00 uur en dan kan nog een half uur nagepraat worden en kan men even praten met iemand die men gemist heeft. Bij de afsluiting vragen wij wie deze speeddatemiddag de volgende keer organiseren. Het kost je misschien twee uur, het draaiboek is bijna klaar.”

 

Uit de vele zorginstellingen zijn een paar geplukt voor nadere informatie.

 

Villa Meijling zorginstelling

Jolanda Latka beaamt dat het een prima initiatief is. “Deze samenwerking moet de toekomst worden, korte lijnen naar elkaar. De gemeente Borne is erg actief, zo krijgen we ook meer betrokkenheid bij alle instellingen. Wij willen meer kennismaken met de organisaties in Borne. Zorginstelling Villa Meijling wordt niet ondersteund door de overheid, we zijn een particuliere instelling. Wel moet een zorgindicatie aanwezig zijn om er te kunnen wonen. Dat is ook wat wij faciliteren: wonen en service ( huur en verzekering) is voor eigen rekening. In het monumentale gebouw kunnen 14 personen terecht, ook twee appartementjes voor echtparen hebben we. Borne is onze tweede locatie, Ootmarsum is de eerste. Maar in ieder gebouw is een eigen team aanwezig. Onze locaties zijn eindstation, dat is een zorg minder voor veel families. Voor ons is het soms moeilijk om vrijwilligers aan te trekken, maar eigenlijk vormen we met z’n allen een soort gezin. Dat moet wel, familie van bewoners woont vaak ver weg. Goedkoop zijn we niet, maar we bieden ook veel. ”

 

ARBE Dienstverlening

Ook ARBE dienstverlening is een particuliere organisatie. Zij is opgericht in 1995 door Arno Vlaskamp en Ben Heezink, van oorsprong psychiatrisch verpleegkundigen. Zij richten zich op herstelgerichte zorg voor ex-cliënten met psychiatrische en psychische achtergrond in alle opzichten: financiën, dagbesteding, studie, toeleiding naar werk enzovoorts. Ze werken via een vooropgesteld beleidsplan. Hun werkgebied is Twente, inmiddels hebben ze ook veel cliënten in Borne. Als het nieuwe gezondheidscentrum in de Theresiakerk klaar is, trekken ze in de voormalige pastorie. “Bij de dagbesteding bieden we houtbewerking, fietsherstel, buiten bezig zijn en creatief bezig zijn,” zegt Rolf Dissel. “Bij deze speeddate verwachten we kennismaken met de instellingen. Ik ben verbaasd dat er zoveel is in Borne. Samen met collega Marie-José Kruins wil ik aangeven wat wij kunnen betekenen in Borne. We zijn een professionele organisatie waar ook voor hulp een indicatie nodig is.”

 

Zelfregieteam Borne

Dit team kan een goede aansluiting zijn bij ARBE. Dit team is een zuivere vrijwilligersorganisatie die de naasten van cliënten met psychische en andere problemen een luisterend oor kan bieden. Ze kan behulpzaam zijn als verwijskanaal naar bijvoorbeeld het mantelzorgbureau. Ook bestaat sinds januari een Inloophuis waar iedereen vrij in kan lopen voor een praatje, waar je met een zorgvraag terecht kunt of zomaar een gesprek met een ervaringsdeskundige. Niets moet, praten kan. Leny Zomer en Ben van de Weide zijn contactpersonen. Iedere woensdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en zondagmiddag van 17.00 uur tot 20.00 uur zijn in de Letterbak aan de Clematishof 6 mensen aanwezig. Het kan heel bevrijdend zijn dat geen enkele verplichting aanwezig is, ook geen zorgindicatie. Hun doel vandaag is bekendheid te krijgen bij de professionals.

 

Klankschaaltherapie

Mevrouw Ruth Dischlatis verzorgt klankschaaltherapie. Het is een ontspanningsmethode, een tot nu tamelijk onbekende methode. Door de trillingen van de klankschalen ontstaat de ontspanning.

 

Afsluiting

Mirjam Schunselaar en Irene Nijland sluiten rond een uur af. Er is zeer geanimeerd gesproken en na afloop lijkt iedereen tevreden over de gesprekken die gevoerd zijn. Het doel, kennismaken met elkaars instelling en de bijbehorende gezichten, lijkt bereikt. Op de vraag wie het volgend jaar deze bijeenkomst organiseert, komen spontaan twee mensen naar voren. Voortgang is dus verzekerd.

Veel instellingen zullen vrijdag aanstaande, op 31 maart, ook aanwezig zijn op het zorgSamenfestival. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Nieuwe Kerkstraat is nu woonerf

In de Nieuwe Kerkstraat geldt vanaf nu een maximum snelheid van 15 kilometer per uur. Er zijn in...
07-09-2020

Maxime steelt de show

Roodoranje met een subtiel goudgeel randje. Dahlia Maxime kon zaterdag op veel bewonderende...
05-09-2020

Feestelijk moment bij nieuwe Hooiberg

Zaterdagmorgen kwamen alle twaalf jonge bewoners van De Hooiberg met hun ouders en vele...
05-09-2020

Opnieuw ongeval op kruispunt N743

Vrijdagmiddag werd een scooterrijder aangereden die het kruispunt bij Jasmin Garden overstak. De...
04-09-2020

Bob speurt… en vindt soms iets

Bob Tijhuis woont in de Bornsche Maten, is 13 jaar en heeft een niet-alledaagse hobby. Na...
02-09-2020

Zonnecollectief als olievlek

September vorig jaar startten een aantal bewoners van Wensink-Zuid met een collectief...
02-09-2020