Building Design naar pand Welbions
WOONCORPORATIE VERHUIST NAAR STATIONSSTRAAT 12

Building Design naar pand Welbions

Woningcorporatie Welbions verlaat uiterlijk per 1 augustus het pand aan de Stationsstraat 37 en neemt enkele honderden meters verder haar intrek in het pand aan de Stationsstraat 12. Het in 1867 afgebouwde en beschermd monumentale vroegere kantoorpand van Spanjaard wordt eigendom van Building Design Architectuur, nu nog gevestigd aan de Hoofdstraat in Zenderen.

De verkoop werd vrijdagmiddag in het statige pand bekrachtigd onder toeziend oog van vastgoedmakelaar Niels Euverman van ETP Makelaars en moet nog notarieel worden vastgelegd. Directeur Eric Markvoort van Welbions heeft een uitstekend gevoel bij de verkoop. “We zijn heel blij dat het pand overgaat in handen van een partij, die de waarde ervan inziet en die er zorgvuldig mee zal omgaan. Het pand is heel belangrijk voor Borne en van het kaliber van bijvoorbeeld het Witte Huis en Dorset, al zijn die misschien wat prominenter aanwezig. We hebben veel van dit soort vastgoedobjecten in eigendom gehad, dat geeft ook een soort verantwoordelijkheid. Extra mooi in dit geval is dat het overgaat naar een organisatie binnen de gemeente Borne.”

Laagdrempelig blijven
Ook de aankopende partij is in z’n nopjes met de transactie. “Het is een heel mooi pand, dat prachtig is in te richten”, zegt Dinant Oude Lenferink, in 1999 oprichter van Building Design. Het aanvankelijke eenmansbedrijf groeide in relatief korte tijd uit tot een organisatie met jaarlijks ongeveer 250 projecten. “We wilden niet naar een grote stad”, vervolgt Oude Lenferink “en laagdrempelig blijven. Het karakter van een dorp past bij ons. We wisten dat het of een andere locatie in Zenderen of eentje in Borne zou worden. We zijn ook in gesprek geweest over de aankoop van de oude landbouwschool in Zenderen, maar voor ons bedrijf valt het hier logistiek allemaal veel beter in te delen. Als organisatie moet je je prettig voelen in een pand en we zijn ervan overtuigd dat dat hier zo zal zijn. Bovendien zitten we straks vlak bij de snelweg. En bij het station niet te vergeten, want openbaar vervoer wordt alleen maar steeds belangrijker. Qua ligging is dit dus gewoon perfect.”

Zal er aan de buitenkant na de komst van Building Design Architectuur weinig te merken zijn van veranderingen, binnen krijgt het pand een compleet nieuw gezicht. Het vooral vanwege privacyredenen gesloten karakter van het onderkomen, ondergaat een ware metamorfose, belooft Oude Lenferink. “We willen een heel open structuur met twee grote vides tot aan de zolder, waar straks twee grote trappen te zien zullen zijn. Dat heeft tot gevolg dat je best veel aanraakt als je eenmaal begint te veranderen. Maar we willen graag dat mensen die bij ons binnen komen zo kunnen doorlopen naar de persoon die ze nodig hebben.

Sfeer van Spanjaard
“We zien de drie bedrijven nog wel groeien”, vervolgt Dinant Oude Lenferink en er komt nog een vierde bij, zodat we in de toekomst ook vergunningen erbij kunnen doen. Het wordt een soort kenniscentrum, waarin we de sfeer van Spanjaard laten terugkomen met onder meer een wand waar je de geschiedenis van het bedrijf voelt. Het pand moet een beetje de oude staat terug krijgen.”

Bedrijfsleider Roy Pol voegt eraan toe: “Het wordt een verzamelgebouw van onze bedrijven, waar we samen onze schouders onder zetten en waar iedereen welkom is voor een verbouwing van een eenvoudig huis tot aan het ontwerpen van een pand voor een groot bedrijf en de hele begeleiding daarvan.”

Building Design Architectuur is thuis in alle voorkomende architectuurstijlen, van klassiek tot modern en in iedere moeilijkheidsgraad, van kleine verbouwingen tot nieuwbouwprojecten van formaat. Het klantenbestand bestaat uit onder anderen particulieren, aannemers, ontwikkelaars, woningstichtingen en gemeenten door heel Nederland. Het beschikt tevens over een afdeling juridisch advies (Ad Fontem) en een afdeling projectontwikkeling (Kroon BV).
 

Precies 25 jaar
Op de dag van de verkoop maakt Woonbeheer precies 25 jaar vol in het pand aan de Stationsstraat. Het vestigde zich er op 1 april 1992 als Woningbouwvereniging Borne, waarna het eerst tot Woonbeheer Borne en vervolgens tot het huidige Welbions transformeerde. De laatste tijd werd het pand aan de Stationsstraat 37 alleen nog bevolkt door automatiseerders en de medewerkers van de afdeling front office. Voor de klantcontacten kunnen de relaties van Welbions in Borne na de verhuizing terecht aan de Stationsstraat 12. “Na de fusie in 2015 was er geen druk, we hoefden niet zo heel nodig weg hier en konden het pand nog heel goed gebruiken.”

Eric Markvoort, al werkzaam vanuit de uitvalsbasis in Hengelo, geeft toe dat de verkoop wel enige emotie met zich meebrengt. “Ook toen ik nog ambtenaar was van de gemeente Borne had ik al wel wat met dit pand. Dat het verkocht wordt is toch wel een vreemd gevoel, dat raakt me ook persoonlijk.” (WP)

Bij de foto's van boven naar beneden:
● Eric Markvoort (Welbions), Marcel Hesselink (Ad Fontem), Niek Schipper (Kroon), Roy Pol (bedrijfsleider) en Dinant Oude Lenferink.
● De toekomstige nieuwe vestiging van Woonbeheer aan de Stationsstraat 12
● De eerste steen, gelegd in 1874
● Nostalgie op de zolder van het monumentale pand.
 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Vrijwilligers maken Borne zaterdag schoner

Zoals bekend staat Borne komende zaterdagmiddag 21 september in het teken van World Cleanup Day,...
17-09-2019

Aanrijding op Azelosestraat

Zaterdagavond vond er op de Azelosestraat, ter hoogte van de Twickelerblokweg, een aanrijding...
14-09-2019

Bijdrage voor Fairtrade, Aveleijn en Smash

Het Rabofonds van Rabobank Centraal Twente richt zich op duurzame initiatieven die het...
14-09-2019

Een Jeu de Boules baan voor Sancta Maria

Welbions bestaat dit jaar tien jaar en een van de rechtsvoorgangers van de woningcorporatie zou...
14-09-2019

Geen treinverkeer tussen Almelo en Hengelo

Zaterdagmiddag vond er op het spoor ter hoogte van de Zeilkerweg in Zenderen bij een onbewaakte...
14-09-2019

Dodelijk ongeval aan Bornerbroeksestraat

Rond 12.30 uur vrijdagmiddag werden hulpdiensten opgeroepen vanwege een ongeval op de...
13-09-2019