Gerhard Effting steekt paasvuur aan
VOOR KINDEREN IS ER WEER EEN FAKKELOPTOCHT

Gerhard Effting steekt paasvuur aan

De Folkloregroep Borne draagt in de jaarvergadering altijd iemand voor als 'aansteker' van het paasvuur, die veel voor de Bornse gemeenschap betekent. Dit jaar is dat Gerhard Effting. Effting is in Borne beter bekend als Sinterklaas. Hij was jarenlang dé Sinterklaas bij de intocht in Borne. In november vertolkte hij die rol voor de laatste keer. Gerhard Effting slaagde er altijd in de kinderen op een leuke manier te verblijden met zijn komst.

Ook tijdens de huisbezoeken bracht hij op een speelse manier anekdotes ten gehore. Het Sinterklaasfeest in Borne is ook een mooie traditie, net als de evenementen van de Folkloregroep: de Palmpasenoptocht, het Paasvuur en de Pinksterbruidjes. Het Sinterklaasfeest en de Pinksterbruidjes staan beide op de Inventarislijst van het Cultureel Immaterieel Erfgoed in Nederland. De Folkloregroep Borne is al weer enige tijd druk bezig met de voorbereidingen voor de opbouw van het jaarlijkse paasvuur aan de Oonksweg, zodat het ‘boaken’ op Eerste Paasdag (zondag 16 april) kan branden.


Voor de opbouw van het Bornse boaken gaat een aantal leden van de Folkloregroep in het Twickelse Bos op zoek naar een geschikte boom die als middenpaal dient. Nadat de paal met behulp van de nodige mankracht en machines op z’n plek is gezet, wordt het verzamelde hout, tot een prachtig boaken gemaakt.

Wie nog hout heeft voor de brandstapel, kan dit op zaterdagmorgen 15 april tussen 10.00 en 12.00 uur komen brengen aan de Oonksweg. Let op: dit mag uitsluitend snoeihout zijn.

 

Fakkeloptocht voor kinderen

Voorafgaand aan het paasvuur is er een fakkeloptocht. Kinderen die hieraan mee willen doen, kunnen zich met een volwassen begeleider melden op de parkeerplaats bij het zwembad aan de Bornerbroeksestraat. Hier is de fakkel af te halen van 19.45 tot 20.10 uur. Om 20.15 uur loopt de stoet onder muzikale begeleiding van de Drum- en Marchingband uit Enschede naar het paasvuur.

Nog even van belang om te weten: bezoek aan het paasvuur en de deelname aan de fakkeloptocht is voor eigen risico.

In tegenstelling tot andersluidende berichten is de Oonksweg overigens net als voorgaande jaren in verband met het paasvuur tijdelijk afgesloten voor het verkeer.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024