AZC Azelo gaat sluiten
26-04-2017
COLLEGE TELEURGESTELD EN BOOS: VOOR BLOK GEZET

AZC Azelo gaat sluiten

Het COA meldt dat het AZC in Azelo niet langer nodig is en zal per 1 november de deuren van het voormalige internaat sluiten. “Het aantal asielzoekers in onze opvang is nog steeds dalende. Er melden zich minder vluchtelingen in Nederland en er worden veel vergunninghouders geplaatst in gemeenten”, verklaart Remko Kootstra, locatiemanager van het AZC in Azelo.

 

'Jammer'

“Eind 2016 is al een aantal (tijdelijke) locaties van het COA gesloten en/of in capaciteit verlaagd. De nieuwe krimpronde is nodig om het aantal bedden (opnieuw) in balans te brengen met het aantal bewoners." Remko Kootstra vindt het bijzonder jammer dat ook de opvang in Azelo zal sluiten. "Het loopt hier meer dan goed. Ik ben echt in alles tevreden. Maar ja, de afweging wordt door een bestuur gemaakt en moet uiteindelijk ook genomen worden. We hebben straks nog steeds iets meer dan 30.000 bedden totaal in Nederland en 23.000 bewoners. Dat is ruim genoeg om fluctuaties op te vangen."

 

Afscheid op gepaste wijze

Er zal vanuit Azelo in de komende tijd aandacht zijn om het afscheid op een gepaste wijze vorm te geven. "Na de opstart in december 2014 is het AZC Azelo uitgegroeid tot een locatie die middenin de samenleving staat met een scala aan interne en externe activiteiten. Dit met dank aan de inspanning van veel gewaardeerde partners; de gemeente Borne, vrijwilligers, heel veel organisaties, van Universiteit tot Kulturhus en van NEO tot de Bornse ondernemersvereniging, ketenpartners, omwonendencommissie, samenwerkingspartners als GCA, Trigion VWN, maar ook bedrijven, winkeliers en vele anderen, en last but not least onze bewoners."

 

Deze ronde zal niet zonder personele gevolgen zijn. Het COA streeft ernaar om alle vaste contractanten zoveel mogelijk een alternatieve werkplek te bieden. In Overijssel blijven de locaties in Almelo, Hardenberg en Schalkhaar open. Dit naast de AMV-locaties in Deventer en Almelo en de Bijzondere Opvang in Schalkhaar. De mededeling over de sluiting van Azelo is ook met teleurstelling door de medewerkers ontvangen. "Er is ook wel begrip voor. Het hoofdgebouw is natuurlijk wel wat verouderd."

 

De einddatum van de locatie is formeel 1 november 2017. In de komende tijd wordt er gekeken hoe vorm gegeven kan worden aan het verplaatsen van de bewoners. Wat er in de toekomst met het gebouw aan de Bornerbroeksestraat gaat gebeuren, is nu nog onduidelijk.

Donderslag bij heldere hemel
Het besluit het AZC Azelo te sluiten komt voor het College van B & W van Borne als een donderslag bij heldere hemel. “We zijn teleurgesteld dat we dit vanochtend per telefoon te horen moesten krijgen, nadat we daarover zelf gebeld hebben”, zegt wethouder Michel Kotteman erover. “De afgelopen jaren hebben we intensief samengewerkt op lokaal niveau en onze relatie zorgvuldig opgebouwd. Dat was een maatschappelijke investering met en voor bewoners en omwonenden. Borne heeft het AZC met open armen ontvangen. Toen we drie jaar verder waren hebben we gevraagd het verder te mogen uitbreiden vanuit het vertrouwen hoe we het samen hadden opgebouwd. We hebben vaker tegen het COA gezegd dat we graag in gesprek wilden over een langdurige samenwerking en dat we geen speelbal wilden zijn. Dat blijft nog steeds zo. Nog geen jaar later gaan we weer de andere kant op, terwijl we aan een duurzame oplossing wilden werken.”

De locatieleiding van AZC Azelo neemt hij niets kwalijk. “Dat was dezelfde mening toegedaan als ons. Niets dan lof over de mensen op locatie en het management in Azelo. Dit is meer vanuit Den Haag gedicteerd, zonder vooroverleg. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te kunnen zien dat er een flinke afname is van de toestroom van vluchtelingen in den lande en dat het hier lang niet vol is. We wisten uiteraard ook al wel eerder dat het AZC Azelo op de nominatie zou staan, omdat het relatief klein is en het gebouw verouderd. Maar we hadden op zijn minst bestuurlijk overleg verwacht en dat is der afgelopen weken niet geweest.”

Voor het blok gezet
“We zijn weer voor het blok gezet”, gaat Michel Kotteman verder. “Het COA doet de tent weer dicht, terwijl dit een maatschappelijk gevoelig probleem is waarmee je zorgvuldig moet omgaan, we zouden samen optrekken. Op papier staat het allemaal heel mooi, maar in de praktijk gaat het anders.”

Waardoor ook voor het college vragen resten. “Wat betekent het voor de locatie Azelo? Wordt die definitief gesloten of komen ze over een halfjaar weer met de vraag als naar verwachting de toestroom weer aanzwelt. Daarover gaan we deftig met het COA in gesprek, neem dat van mij aan. We zullen ook weer met omwonenden gaan praten hoe het verder moet met het AZC, de COA en het complex. Azelo wordt geregeld als voorbeeld genoemd, hoe het zou moeten. Dat is met één pennenstreek teniet gedaan.”
(AJ/WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
ML — 30 apr 2017
Raar als je dan hoort dat het COA de gemeente Oldamt vraagt de tijdelijke opvang tegen de zin van die gemeente langer open te houden. Kans voor Borne lijkt me.
bb — 26 apr 2017
Had het pand toen maar verkocht !
Nu zoveel geld verspilt..tijd enz.
Pand in de verkoop.. als er later weer een aanvraag komt.. zullen ze moeten zoeken naar een andere locatie

Ans Lindeman stopt als mondhygiëniste

Toen Ans Lindeman (64) in 1976 als mondhygiëniste afstudeerde, stond het specialisme nog in...
28-07-2020

Koe Paula gaat viraal

Het filmpje van de kalvende koe Paula 208, dat wij afgelopen vrijdag publiceerden, is viraal...
27-07-2020

Paula 208 doet ’t gewoon zelf

Je zou het bijna vergeten in deze tijd. Immers, we zijn allemaal gevangen door het virus en of...
24-07-2020

Bornse Sam maakt furore op witte doek

In september 2017 werd Sam geboren, een kat die voor driekwart Perzisch is. Toen Frieda, het...
22-07-2020

Kilometervreten voor Silke

Dit voorjaar moest de zesjarige Silke een zware stamceltransplantatie ondergaan. Een heftige...
19-07-2020

Klimaatrebellen in retraite

‘De psychologie van klimaatactivisme’ is de titel van een tweedaags programma,...
19-07-2020