Noaberkuiern met bewoners Oud-Borne
10-05-2017
DRIEMANSCHAP ORGANISEERT KOFFIEMIDDAGEN OUD-BORNE IN DE STER

Noaberkuiern met bewoners Oud-Borne

Voor bewoners van Oud-Borne vond de derde koffiemiddag plaats in Café De Ster. Joke Rouhof, de oprichtster, Evelien Wensink en Huub van Amerongen zijn de kartrekkers voor deze middagen. De bedoeling is dat oudere bewoners van Oud-Borne met elkaar kennis kunnen maken op iedere tweede woensdagmiddag van de maand. Ook wordt voor iedere middag iets georganiseerd. Dit keer staat een lezing van Rob Lokin, medebewoner, over zijn betrokkenheid bij het Afrikafestival op het programma. Toevallig is het nu iets minder druk, op 12 april zat het café aardig vol. Huub van Amerongen verwelkomt iedereen en hij geeft daarna Rob Lokin het woord.

 

Rob Lokin over Afrikafestival

Als schooljongen op de middelbare school, een kostschool in Nijmegen, kwam Rob Lokin al jong in aanraking met het fenomeen liften. Heel gebruikelijk in zijn jonge jaren. Tijdens zijn medicijnenstudie had hij de mogelijkheid in het buitenland stage te gaan lopen. Dat deed hij, samen met een vriend in Amerika. Na afloop van die stage wilden beiden nog niet naar huis en ze besloten Amerika te gaan ontdekken. Liftend natuurlijk, want dat was goedkoop. Dat reizen kreeg hen zo te pakken, dat ze ook beiden besloten verder te reizen. Eerst hebben ze wel geld verdiend.
 

Ze konden meereizen (in ruil voor arbeid) met een schip dat naar Zuid-Afrika voer. Helaas heerste in Zuid-Afrika toen nog het Apartheidsregime en dat stond hen beiden zo tegen dat ze verder meevoeren (eveneens tegen werk) naar Japan. Uiteindelijk zijn ze meestal liftend dwars door Azië en Europa weer thuisgekomen.

 

De artsenstudie werd weer opgepakt en voor zijn stages ging Rob Lokin, weer vanuit Nederland liftend, naar Nigeria. Hij vertelt dan iets over zijn avontuurlijke tocht door de Sahara waar beide vrienden een lift kregen van een gevluchte Iranees. In Kameroen liep het laatste deel van zijn stage en daar besloot Rob Lokin tropenarts te worden.

 

Afrikaanse muziek

Als afgestudeerd tropenarts werd Rob Lokin drie jaar uitgezonden naar Kameroen. Hij had al kennis gemaakt met de Afrikaanse muziek, maar nu werd hij echt gegrepen. Hij verdiepte zich er meer in. Weer terug in Nederland bezocht hij als muziekliefhebber veel festivals, ook waar Afrikaanse muziek gespeeld werd. In Borne was goed en wel een Afrikadag georganiseerd en Rob Lokin besloot te helpen. Van het kleine festival toen is het Afrika Festival uitgegroeid tot het wijd en zijd en goed bekend staand festival nu.

 

Keuze van groepen en het festival

Via muziekbeurzen zoekt Rob Lokin naar groepen die geschikt zijn voor Hertme. Niet zo eenvoudig, want het moet ook passen in het tournee van de groep zelf. Zijn uitgebreide kennis van de muziek helpt wel. Die kennis heeft hij de laatste jaren vooral tijdens vakanties opgedaan. De groepen sliepen in de begintijd veel bij de Lokins thuis. Nu worden de groepen in hotels ondergebracht.

 

Het bestuur is recent verjongd en wordt steeds professioneler. Ze sturen zo’n 300 vrijwilligers aan. Sinds kort kunnen via internet en aan de balie van het Kulturhus kaarten gekocht worden. Die zijn ook aan de kassa's verkrijgbaar. Per dag kunnen ruim 4000 personen toegelaten worden. Voedselveiligheid en veiligheid in het algemeen worden goed gecontroleerd. Ook de gemeente stelt veiligheidseisen.

 

Dit jaar treden in totaal elf groepen op. Op YouTube zijn wel opnames van vroegere optredens te zien, de VPRO maakt dit jaar opnames. Met de beantwoording van enige vragen sluit Rob Lokin zijn verhaal af.

 

Huub van Amerongen bedankt met een attentie Rob Lokin voor zijn verhaal. De aanwezigen praten nog even na. De tweede woensdagmiddag van juni is een nieuwe bijeenkomst gepland. Ideeën voor de invulling zijn welkom bij de organisatoren, bij de meeste bewoners van Oud-Borne wel bekend. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Op onze prachtige website afrikafestivalhertme.nl staat alle informatie over het komende festival op 1 en 2 juli a.s.

En ook dat er op diverse plekken tickets kunnen worden gekocht net als op beide dagen zelf aan de kassa van het openluchttheater Hertme.

Met meer dan 4000 bezoekers kunnen we ook dit jaar weer volop genieten van het geweldige programma.
Informatie hierover is volop te vinden op onze site!

Graag tot 1-2 juli!!!
De werkgroep Afrika Festival Hertme.

Accu drone veroorzaakt brand in woning

In een woning aan de Horststraat vatte een accu-pack van een drone zondagmiddag vlam. Als gevolg...
24-05-2020

Bramer koopt zorghotel en retraitehuis

Aannemersbedrijf Bramer B.V. heeft zowel het in aanbouw zijnde zorghotel als het...
15-05-2020

925 aspergekistjes voor het goede doel

Lange tijd was het onduidelijk of de actie van de Lions vanwege de coronamaatregelen wel kon...
14-05-2020

‘t Grutje krijgt nieuwe bewoners

De kogel is eindelijk door de kerk: ’t Grutje krijgt nieuwe bewoners. Ruim vijftien jaar...
11-05-2020

Eindelijk ziet Manon haar moeder

Al zeven weken lang zitten de cliënten van Aveleijn gekluisterd aan hun eigen woonomgeving....
10-05-2020

‘Geen grootschalige opvang asielzoekers mogelijk’

Eind februari ontving de gemeente Borne via de commissaris van de Koning een verzoek om te...
08-05-2020