Eikenprocessierups? Waarschuw Twente Milieu
12-06-2017
BRANDHAREN KUNNEN OVERLAST VEROORZAKEN BIJ MENS EN DIER

Eikenprocessierups? Waarschuw Twente Milieu

Tot september kunt u grote groepen behaarde rupsen op (met name) eikenbomen aantreffen. Deze eikenprocessierupsen kunnen voor mens en dier voor overlast zorgen doordat aanraking met de brandharen gezondheidsklachten kan veroorzaken. Het advies luidt: wees alert, blijf uit de buurt en vermijd contact.

 

Twente Milieu verwijdert nesten van de eikenprocessierups voor de gemeente Borne. Treft u ergens een nest aan, meld dit dan bij Twente Milieu. Dit kan telefonisch via 0900-8520111 of per mail via info@twentemilieu.nl.

 

Bestrijding
Uiteraard houdt de gemeente goed in de gaten of de rups actief is op bepaalde plekken in de openbare ruimte. Samen zie je echter meer dan alleen, dus ziet u ergens de eikenprocessierups? Neem dan contact op met Twente Milieu.

 

Door middel van rood-witte linten wordt u voor de eikenprocessierups gewaarschuwd op plekken waar de rups is aangetroffen. De rups wordt niet bestreden op plekken waar geen fiets- en wandelpaden zijn. U wordt aangeraden om op deze plekken alert te zijn, uit de buurt te blijven van de eikenprocessierups en contact hiermee te vermijden.

 

Particuliere bomen
Als u op uw eigen bomen eikenprocessierupsen aantreft wordt geadviseerd de rupsen niet zelf te bestrijden, maar hiervoor een bedrijf in te schakelen. Twente Milieu kan u hierover adviseren.

 

Waar moet u voor oppassen?
De rupsen schieten hun brandharen af wanneer ze zich bedreigd voelen. Als mensen of dieren in aanraking komen met deze haren, ontstaat er huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In uitzonderlijke gevallen krijgen mensen last van braken, duizeligheid en koorts. Let op: er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden, waardoor ze op de huid of in de kleding terechtkomen. Met hun weerhaakjes dringen ze gemakkelijk door in de huid, de ogen en de luchtwegen.

 

Wat kunt u er tegen doen?
U kunt het risico beperken door de hals, armen en benen te bedekken in de buurt van eikenbomen. In deze periode kunt u beter niet tegen een eikenboom aan gaan zitten. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen. Maak ook uw kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups.

 

Als er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch contact is geweest met de haren van de rups, kunt u het beste de huid direct met plakband strippen en daarna met lauw water afspoelen. Kleding kan het beste gewassen worden op 60 graden Celsius. De klachten verdwijnen vaak vanzelf binnen een paar dagen tot twee weken.

 

Neem voor meer informatie over de gezondheidsklachten, en wat u er tegen kunt doen, contact op met de GGD Twente, team Milieu en Gezondheid, op telefoonnummer 088 - 443 0689. Ook is er op verschillende websites aanvullende informatie te vinden over de eikenprocessierups.

 

Foto’s © Raymond Hofsté

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Mark Meijer — 06 jun 2018
Helaas wordt er niets met meldingen gedaan door Twente milieu! Bornsestraat zijn gigantisch veel nesten waar elke dag honderden scholieren fietsen en bij de scholen : de wheele, de sprankel, oldhofschool nesten op enkele meters van het schoolplein verwijderd is!

Behoefte aan acht woonwagenstandplaatsen

Uit onderzoek blijkt dat er in de gemeente Borne behoefte is aan in totaal acht...
18-02-2020

Nieuwe wet voor ongetrouwde ouders

ADVERTORIAL • Als ongetrouwde ouders samen een kind krijgen, heeft alleen de moeder...
18-02-2020

Participatieproces windmolens ontmoet wantrouwen

Ze hingen er met de benen uit. Voor de uitleg over het participatieproces van het project voor...
13-02-2020

'The war on EPR'

De eikenprocessierupsen zorgen voor steeds meer overlast. In Borne was er vorig jaar een record...
12-02-2020

Senioren naar Risk Factory Twente

Op dinsdag 18 februari kunnen senioren uit Borne, Hertme en Zenderen in de Risk Factory op het...
11-02-2020

Leerlingen in actie tegen gedrag weggebruikers

Toen Maud, lid van het juniorteam (leerlingenraad red.) van de St.Stephanusschool in Zenderen,...
11-02-2020