Eten uit eigen tuin, deel 2
RECEPT VAN RIA KLEIN KOERKAMP: PASTA MET SNIJBIET

Eten uit eigen tuin, deel 2

Van kruiden in potjes op het balkon tot grote moestuinen, veel mensen beleven er plezier aan om hun eigen eten te verbouwen. BorneBoeit en De Week van Borne zoeken de liefhebbers op deze zomer. Wat drijft hen, waar ligt hun passie en wat doen ze met de oogst? In deze tweede aflevering Ria Klein Koerkamp.

 

Ria Klein Koerkamp kwam enkele jaren geleden op het idee om een moestuin te maken op het terrein aan de Jupiterstraat, net over het spoor, achter haar huis aan de Warande. “In de twintig jaar dat ik hier woon is het een veld geweest dat niet echt gebruikt werd. Honden werden er uitgelaten, maar meer gebeurde er niet. De bestemming op het stuk grond, zo groot als een voetbalveld, was ‘recreatief en groen voor de wijk’. Een moestuin leek me daarom een geweldig idee.” Het had wat voeten in de aarde voordat de moestuin er kwam, maar inmiddels groeien er voor het tweede jaar bloemen, fruitsoorten en groentes. Het fruit en de bloemen groeien in een gemeenschappelijk deel, de grond voor de groente is verdeeld.

 

Twintig soorten groente

“In het begin waren we met vijf buurtbewoners, inmiddels zijn het er tien. We mogen de helft van het veld gebruiken en hebben dat opgedeeld in zeven delen.” Op Ria’s stuk verbouwt ze ui, winterwortel, zomerwortel, drie soorten bieten, witlof, koriander, dille, vijf soorten bonen, aardappelen, spitskool, savooikool, witte kool, boerenkool en palmkool. Binnenkort komen daar nog prei en andijvie bij. “En dan staan er nog pompoenen en rabarber, die zijn voor iedereen. Er is namelijk een stuk grond dat lager ligt dan de rest. Vorig jaar stond het stuk grond tot eind mei onder water en in de zomer wilde er niets groeien. Dit jaar was er een heel droog voorjaar, dus hebben we er toch wat kunnen poten.”

 

Wat een rijkdom…

De buurtbewoners die meedoen met de moestuin, zorgen allemaal voor hun eigen stukje. “Ieder gebruikt die stukken grond naar eigen inzicht, vermogen en kennis. We hebben allemaal wel een beetje een idee van hoe je met een moestuin moet omgaan. Sommigen weten het van hun (groot)ouders of hebben het ergens anders geleerd of gezien.” Ria is opgegroeid op een boerderij. Destijds kon ze dat niet zo waarderen. “Al die beesten, de stro en de rommel. Maar nu denk ik: wat een rijkdom is dat geweest. We eten elke dag van de natuur, maar daar staan veel mensen niet meer bij stil. Als de natuur er niet was, konden wij niet leven.”

 

Oogst houden of verdelen

De oogst van Ria’s stukje grond in de moestuin is voor haarzelf. “De oogst is voor degene die dat stuk grond verzorgt, vervolgens mogen zij zelf weten wat ze ermee doen. Als je twintig kroppen sla hebt, kun je die bijvoorbeeld uitdelen. Iedereen die hiermee bezig is weet: de natuur is nooit zuinig. Er zijn tig zaden en besteed je daar een beetje zorg aan, dan heb je een enorme opbrengst.” Ria weet intussen dat ze niet iedereen een plezier doet met de groentes die ze overheeft. “Intussen weet ik wie ik er blij mee kan maken. Als ik een rode biet of een courgette over heb, dan vraag ik of zij ook wat willen.”

 

In het recept dat Ria voor deze rubriek gemaakt heeft, gebruikt ze snijbiet. “Snijbiet is een heel gemakkelijke groente. Je kunt deze groente gebruiken zoals je spinazie gebruikt. Bij alle recepten waarin spinazie staat, kun je snijbiet nemen. De groenteplant ziet er prachtig uit, met rode, gele of witte stengels en mooie grote, groene bladeren. De stengels en de bladeren kun je eten. Circa drie keer per jaar kun je oogsten.” Eet smakelijk! (DM/DWvB)

 

Ben jij ook gepassioneerd over eten uit eigen tuin? Heb je een bijzonder recept te delen? Laat het ons weten via info@borneboeit.nl of redactie@deweekvanborne.nl.

 

Recept: pasta met snijbiet

Voor 4 personen

 

Ingrediënten
250 gram pasta
Handje hazelnoten
1 wortel
1 ui
500 gram snijbiet
Enkele takjes oregano
3 gedroogde pruimen of abrikozen of klein handje rozijnen
Eventueel scheutje (zure) room
Peper en zout

 

Bereidingswijze
Pasta koken. Hazelnoten grof hakken en roosteren. De wortel en ui in kleine blokjes snijden en fruiten in de pan. De pruimen, abrikozen of rozijnen in kleine stukjes snijden en samen met de snijbiet en oregano in de pan doen. Het geheel laten slinken, voeg eventueel een scheutje (zure) room, peper en zout toe. Pasta afgieten en het groentemengsel over de pasta verdelen. Hazelnoten erover strooien.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Een postuum cadeau van Maaike Leurink-Nijland

In en rondom Oud Borne zijn deze week 12 fraaie nieuwe bankjes geplaatst van hout en gietijzer,...
21-02-2024

Schietincident in Zenderen

Rond 22.45 uur donderdagavond kreeg de politie een melding van een schietincident dat zou hebben...
15-02-2024

Opnieuw vernielingen in Oud Borne

Donderdagmorgen kreeg Ineke Haarhuis een appje van een buurtbewoner. Ze moest even oppassen met...
08-02-2024

Nieuwe tandartspraktijk Curadent opent in maart

Vanaf halverwege maart is er opnieuw een tandartspraktijk in het pand aan de Abraham Ten...
04-02-2024

Keukenbrand aan Trompstraat

Om 20.45 uur woensdagavond kreeg de brandweer een melding van brand aan de Trompstraat. Eenmaal...
24-01-2024

De Hulpkaart en de goede voornemens voor 2024

ADVERTORIAL. Het nieuwe jaar is begonnen en inmiddels ligt blue monday alweer achter. Onze goede...
17-01-2024