Eten uit eigen tuin, deel 2
RECEPT VAN RIA KLEIN KOERKAMP: PASTA MET SNIJBIET

Eten uit eigen tuin, deel 2

Van kruiden in potjes op het balkon tot grote moestuinen, veel mensen beleven er plezier aan om hun eigen eten te verbouwen. BorneBoeit en De Week van Borne zoeken de liefhebbers op deze zomer. Wat drijft hen, waar ligt hun passie en wat doen ze met de oogst? In deze tweede aflevering Ria Klein Koerkamp.

 

Ria Klein Koerkamp kwam enkele jaren geleden op het idee om een moestuin te maken op het terrein aan de Jupiterstraat, net over het spoor, achter haar huis aan de Warande. “In de twintig jaar dat ik hier woon is het een veld geweest dat niet echt gebruikt werd. Honden werden er uitgelaten, maar meer gebeurde er niet. De bestemming op het stuk grond, zo groot als een voetbalveld, was ‘recreatief en groen voor de wijk’. Een moestuin leek me daarom een geweldig idee.” Het had wat voeten in de aarde voordat de moestuin er kwam, maar inmiddels groeien er voor het tweede jaar bloemen, fruitsoorten en groentes. Het fruit en de bloemen groeien in een gemeenschappelijk deel, de grond voor de groente is verdeeld.

 

Twintig soorten groente

“In het begin waren we met vijf buurtbewoners, inmiddels zijn het er tien. We mogen de helft van het veld gebruiken en hebben dat opgedeeld in zeven delen.” Op Ria’s stuk verbouwt ze ui, winterwortel, zomerwortel, drie soorten bieten, witlof, koriander, dille, vijf soorten bonen, aardappelen, spitskool, savooikool, witte kool, boerenkool en palmkool. Binnenkort komen daar nog prei en andijvie bij. “En dan staan er nog pompoenen en rabarber, die zijn voor iedereen. Er is namelijk een stuk grond dat lager ligt dan de rest. Vorig jaar stond het stuk grond tot eind mei onder water en in de zomer wilde er niets groeien. Dit jaar was er een heel droog voorjaar, dus hebben we er toch wat kunnen poten.”

 

Wat een rijkdom…

De buurtbewoners die meedoen met de moestuin, zorgen allemaal voor hun eigen stukje. “Ieder gebruikt die stukken grond naar eigen inzicht, vermogen en kennis. We hebben allemaal wel een beetje een idee van hoe je met een moestuin moet omgaan. Sommigen weten het van hun (groot)ouders of hebben het ergens anders geleerd of gezien.” Ria is opgegroeid op een boerderij. Destijds kon ze dat niet zo waarderen. “Al die beesten, de stro en de rommel. Maar nu denk ik: wat een rijkdom is dat geweest. We eten elke dag van de natuur, maar daar staan veel mensen niet meer bij stil. Als de natuur er niet was, konden wij niet leven.”

 

Oogst houden of verdelen

De oogst van Ria’s stukje grond in de moestuin is voor haarzelf. “De oogst is voor degene die dat stuk grond verzorgt, vervolgens mogen zij zelf weten wat ze ermee doen. Als je twintig kroppen sla hebt, kun je die bijvoorbeeld uitdelen. Iedereen die hiermee bezig is weet: de natuur is nooit zuinig. Er zijn tig zaden en besteed je daar een beetje zorg aan, dan heb je een enorme opbrengst.” Ria weet intussen dat ze niet iedereen een plezier doet met de groentes die ze overheeft. “Intussen weet ik wie ik er blij mee kan maken. Als ik een rode biet of een courgette over heb, dan vraag ik of zij ook wat willen.”

 

In het recept dat Ria voor deze rubriek gemaakt heeft, gebruikt ze snijbiet. “Snijbiet is een heel gemakkelijke groente. Je kunt deze groente gebruiken zoals je spinazie gebruikt. Bij alle recepten waarin spinazie staat, kun je snijbiet nemen. De groenteplant ziet er prachtig uit, met rode, gele of witte stengels en mooie grote, groene bladeren. De stengels en de bladeren kun je eten. Circa drie keer per jaar kun je oogsten.” Eet smakelijk! (DM/DWvB)

 

Ben jij ook gepassioneerd over eten uit eigen tuin? Heb je een bijzonder recept te delen? Laat het ons weten via info@borneboeit.nl of redactie@deweekvanborne.nl.

 

Recept: pasta met snijbiet

Voor 4 personen

 

Ingrediënten
250 gram pasta
Handje hazelnoten
1 wortel
1 ui
500 gram snijbiet
Enkele takjes oregano
3 gedroogde pruimen of abrikozen of klein handje rozijnen
Eventueel scheutje (zure) room
Peper en zout

 

Bereidingswijze
Pasta koken. Hazelnoten grof hakken en roosteren. De wortel en ui in kleine blokjes snijden en fruiten in de pan. De pruimen, abrikozen of rozijnen in kleine stukjes snijden en samen met de snijbiet en oregano in de pan doen. Het geheel laten slinken, voeg eventueel een scheutje (zure) room, peper en zout toe. Pasta afgieten en het groentemengsel over de pasta verdelen. Hazelnoten erover strooien.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Behoefte aan acht woonwagenstandplaatsen

Uit onderzoek blijkt dat er in de gemeente Borne behoefte is aan in totaal acht...
18-02-2020

Nieuwe wet voor ongetrouwde ouders

ADVERTORIAL • Als ongetrouwde ouders samen een kind krijgen, heeft alleen de moeder...
18-02-2020

Participatieproces windmolens ontmoet wantrouwen

Ze hingen er met de benen uit. Voor de uitleg over het participatieproces van het project voor...
13-02-2020

'The war on EPR'

De eikenprocessierupsen zorgen voor steeds meer overlast. In Borne was er vorig jaar een record...
12-02-2020

Senioren naar Risk Factory Twente

Op dinsdag 18 februari kunnen senioren uit Borne, Hertme en Zenderen in de Risk Factory op het...
11-02-2020

Leerlingen in actie tegen gedrag weggebruikers

Toen Maud, lid van het juniorteam (leerlingenraad red.) van de St.Stephanusschool in Zenderen,...
11-02-2020