‘Structuur in overgang vermogen’
ESTATE PLANNER NIENKE WESTERHOF REGELT PROCES VAN A TOT Z

‘Structuur in overgang vermogen’

ADVERTORIAL. Borne is sinds kort een estate planner rijker. Nienke Westerhof, kandidaat-notaris van Kuhlmann, Hulshof en De Kok Notarissen, rondde onlangs haar specialistische opleiding af aan de Grotius Academie in Nijmegen. Ze kan worden ingeschakeld door cliënten die de overgang van hun vermogen naar de volgende generatie gestructureerd willen regelen.

“Daarbij komen tal van aspecten kijken”, opent Nienke Westerhof. “Zoals juridische, financiële, fiscale en emotionele. Vooral dat laatste vraagt veel persoonlijke aandacht.“ Aan de hand van vooral een aantal vragen maakt Nienke Westerhof het belang van estate planning duidelijk. De meest centrale daarvan: “Hoe kan ik door bepaalde maatregelen te nemen mijn vermogen op een juridisch en fiscaal goede manier bij elkaar houden en overdragen aan een volgende generatie?”

Bedrijfsopvolging
“Van een testament weten mensen meestal het nut wel”, vervolgt Nienke Westerhof. “Maar ook bij bijvoorbeeld bedrijfsopvolging is het belangrijk er een te hebben. Vaak gaat de zaak over op zoon of dochter of naar een werknemer die al heel lang aan zo’n onderneming verbonden is. Het is niet de bedoeling dat zo iemand in de problemen komt, omdat er dingen over het hoofd zijn gezien waar hij of zij geen weet van had. Heb je een vakantiehuis in Spanje of Duitsland, hoe werkt de belasting in die landen? En hoe gaat het als je komt te overlijden in Frankrijk?”

Ze heeft voorbeelden te over. “Als je in een verzorgingstehuis verblijft, wil je niet dat je hele spaargeld wordt opgegeten. Hoe kun je dat op een goede manier overdragen, zonder een heel hoge bijdrage voor de zorg te betalen? Tegenwoordig zie je ook vaak voorbeelden van een verhoogde schenking. Je mag eenmalig belastingvrij een ton schenken. Hoe doe je dat op de juiste manier? Het is ook belangrijk om dat vast te leggen of je dat aan alle kinderen doet of aan één, en ineens of in termijnen.”

‘Hoe regel je het voor elkaar?’
“Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Is er een samenlevingscontract? Hoe regel je het voor elkaar als het mis gaat? Vaak moeten schenkingen en erfenissen vooral niet naar de koude kant. Huwelijkse voorwaarden kunnen ook helpen om na een overlijden vermogen fiscaalvriendelijk over te brengen. Je kunt ook periodiek een bedrag schenken aan broers, zussen, goede vrienden, goede doelen of een culture instelling.”

“We hopen dat mensen weten wat estate planning is of dat ze er eens extra naar willen kijken. We willen ook vaker naar de mensen toe en de contacten warm houden. Persoonlijke aandacht en die vasthouden. Het gaat niet alleen om die akte, maar ook om samen te praten, advies te geven, erachter te komen wat mensen van belang vinden.”

Juist dat persoonlijke gevoel is van eminent belang, vindt Nienke Westerhof. “Vooral het emotionele aspect moet je niet vergeten als je tot een goede regeling voor de toekomst wilt komen. Het mooiste van dit vak is voor mij dat persoonlijke contact. Je bent van begin tot eind bezig om voor mensen de beste regeling te kunnen treffen. Het geeft geweldig veel voldoening als je ze er bij kunt helpen dat het op papier geregeld is. Dat is voor velen toch een forse stap en het is heel mooi dit voor ze te kunnen en mogen doen.”

Kuhlmann, Hulshof en De Kok Notarissen
Bekenhorst 15
7622 CJ Borne
Telefoon 074-2661393
Website: www.khdk.nl
E-mail: info@khdk.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Fietsendieven op heterdaad betrapt

Rond 20.30 uur vrijdagavond kreeg de politie een melding van mogelijke fietsendiefstal. De...
04-05-2024

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024