Boris botten boeien Borne
OVERDRACHT BOTTEN VAN BORIS VOOR EXPOSITIE HEEMKUNDEVERENIGING

Boris botten boeien Borne

Boris van Borne, de mammoetbotten die in 1996 bij de Bornsebeek werden gevonden, behoren tot het erfgoed van Borne. Geen wonder dat de Heemkundevereniging Borne een bijzondere tentoonstelling wil wijden aan de vondst van deze overblijfselen als het grote kunstwerk van Boris tijdens de Melbuul’ndagen wordt onthuld.

 

In de Stationsstraat 16 is de komende weken een tentoonstelling die volledig gewijd is aan de vondst, de plaats waar de botten gevonden zijn, de mensen die erbij betrokken waren en wat er met de botten gebeurd is.

 

De tentoonstelling

Een klein voorbeeld van Boris is door kunstenaar Patrick Josso, ook de ontwerper van de grote Boris in de Scholtenshof, in bruikleen afgestaan. De TwentseWelle, waar de originele botten nu zijn, staat gedurende de tentoonstelling de botten even af. Veel foto’s over de opgraving zijn ook te zien. Op de botten zijn zelfs knaagsporen te zien.

 

Leo Congert (foto: in midden tegenover Charles de Jong) is de samensteller van de tentoonstelling en samen met leden van het bestuur richt hij de tentoonstelling in.

De botten liggen in een open depot bij de TwentseWelle, vlak bij het model of skelet van een mammoet. Binnenkort worden de botten educatiever opgesteld zodat iedereen een goed beeld van de resten krijgt.

 

Overdracht van TwentseWelle naar tentoonstelling

De overdracht gaat tamelijk officieel: Charles de Jong, conservator fossiele geologie, haalt zelf de dozen met de botten uit de auto. Ook het uitpakken doet hij, voorzien van plastic handschoenen. Niemand anders mag de botten aanraken. Ook legt Charles de Jong de botten zelf in de vitrine.

 

Administratief gaat het ook niet zo van: “hier heb je het materiaal, red je er maar mee.” Nee, dat gaat anders. De botten zijn van alle kanten gefotografeerd. Op de foto worden alle `mankementen` nauwkeurig genoteerd en zowel Charles de Jong als Bertie Veldhuis (secretaris Heemkundevereniging) zet op iedere foto een handtekening. Dat is voor de verzekering een verplichting. Er is ook een aparte verzekering afgesloten. Dat ging niet zo gemakkelijk, maar het is gelukt.

 

Andere vondsten

Op de vindplaats is ook een stukje van een fossiele snoek gevonden. Die ligt ook in de vitrine. De botten van de eveneens opgegraven eland worden niet tentoongesteld. Die botten zijn verwerkt in een eland in Natura Docet te Denekamp. Er zijn wel foto’s tentoongesteld.

 

Mooi dat alle facetten van Boris zo in Borne zichtbaar zijn. Natuurlijk is de grootste blikvanger het kunstwerk van Boris in de Scholtenshof. Maar ook als je Borne binnenkomt, is een kleine Boris, in cortenstaal uitgesneden, op de rotonde zichtbaar. Een uitsnede van de cortenstaalplaat staat weer bij de vindplaats. En dan nu de tentoonstelling van de Heemkundevereniging Borne in de Stationsstraat 16. Aandacht krijgt de vondst terecht wel. (AM)

 

Info: de tentoonstelling is geopend op zaterdag 26 augustus van 09.00 tot 17.00 uur. Zondag 27 augustus van 12.00 tot 17.00 uur. In september is iedere zaterdag en zondag de tentoonstelling van 14.00 tot 17.00 uur geopend.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jozef de Bot — 20 sep 2017
Noem de namen van de twee botten die ik gezien heb
Halswervel?
een achter onderbeen?

Heemkundetentoonstelling over Boris van Borne 2017


    Willemien Holterman etst voor Mariakapel

    Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
    11-04-2024

    Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

    Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
    05-04-2024

    De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
    31-03-2024

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024