Eten uit eigen tuin, deel 3
RECEPT VAN THIJS VAN ZORGORGANISATIE SCHOLTENHOF: AARDAPPELEN UIT DE BALKAN

Eten uit eigen tuin, deel 3

Van kruiden in potjes op het balkon tot grote moestuinen, veel mensen beleven er plezier aan om hun eigen eten te verbouwen. BorneBoeit en De Week van Borne zoeken de liefhebbers op deze zomer. Wat drijft hen, waar ligt hun passie en wat doen ze met de oogst? In deze derde aflevering Zorgorganisatie De Scholtenhof in Zenderen.

 

De Scholtenhof bestaat sinds 2003, er wonen circa dertig mannen met een verstandelijke beperking. Overdag hebben zij allerlei bezigheden, afgestemd op hun interesse en mogelijkheden. Sommige werken in de houtbewerking, in de techniek of met staal. Vier mannen werken graag in de moestuin, die De Scholtenhof nu tien jaar heeft.

 

“We zijn de moestuin gestart onder het mom van ‘Weet wat je eet’. Na onze vraag: ‘Waar komt de sla vandaan?’ antwoordden de jongens dat die uit de supermarkt komt”, herinnert werkmeester Thijs zich nog goed. “Met onze moestuin willen we ze laten zien hoe groente en fruit groeien, maar ook bewustwording creëren dat niet alles zomaar uit de supermarkt komt. Je begint met een zaadje, dat heeft zorg nodig en vervolgens kun je de vruchten ervan plukken en het nuttigen.”

 

Permacultuur

De Scholtenhof hanteert een permacultuur in de moestuin. “Dat betekent: respect voor de aarde en de mens en het biologisch telen van onze groentes zonder bemesting of bestrijdingsmiddelen”, legt Thijs uit. “We werken met bloemen die bijvoorbeeld slakken weghouden. Als we de groentes geoogst hebben, gaat alles wat we overhouden van de plant zelf weer terug op de grond, zodat het zijn voeding kan afgeven aan de moestuin. Ook onkruid dat we uit de grond trekken, leggen we weer terug op de aarde.”

 

Er zijn zeven stroken grond in de moestuin, bedden genaamd. “Elk jaar rouleren we de bedden, zodat een stuk aarde niet verarmd wordt. In onze moestuin groeien onder andere Japanse wijnbes, eeuwige moes, aubergine, courgette, witte kool, komkommer, slabonen, mint, tijm, diverse slasoorten en aardappelen en aardpeer. Ook groeit er bijvoorbeeld de goudsbloem (foto rechts), deze heeft een helende werking voor de huid en het trekt bijen aan die andere planten weer kunnen bestuiven.”

 

Veel waardering

De mannen die in de moestuin werken vinden het proces van het zaaien, laten groeien, onderhouden en oogsten heel interessant. “Het is letterlijk: wat je zaait, zul je oogsten. Ze zijn trots op hun werk en op het eten dat ze zelf verbouwen. Alles wat uit de moestuin komt, verwerkt de kok in het eten voor alle mensen hier”, vertelt Thijs. “En wat is er gaver dan dat een jongen die heel druk is geweest met courgettes of het aardappelveld, met een krat vol naar de kantine loopt en het eten ’s avonds weer terugvindt op zijn bord? Verser kun je het niet krijgen. Bovendien krijgen ze veel waardering voor hun werk en daarvan groeit hun eigenwaarde.”

 

Thijs maakte een aardappelrecept voor deze rubriek. “Lekker bij een stuk gegrilde kip en geroosterde courgette.” Eet smakelijk! (DM/DWVB)

 

Ben jij ook gepassioneerd over eten uit eigen tuin? Heb je een bijzonder recept te delen? Laat het ons weten via info@borneboeit.nl of redactie@deweekvanborne.nl.

 

Recept: aardappelen uit de Balkan

voor 4 personen

 

Ingrediënten

12 verse aardappelen

4 kruidnagels

2 laurierbladen

4 tenen knoflook

Olijfolie

 

Bereidingswijze

  • aardappelen niet schillen, goed schoonmaken met water en halveren
  • in pan met water doen, flinke scheut olijfolie erbij
  • kruidnagels, laurierbladen en platgeslagen knoflooktenen toevoegen
  • 20 minuten koken
  • aardappelen afgieten en de kruidnagels, laurierbladen en knoflooktenen verwijderen.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘We moeten positief perspectief bieden’

De Fontein aan de Twijnerstraat wordt op zondag gebruikt voor kerkdiensten. Het bestuur van de...
25-10-2020

Fiets vernield bij De Vonder

Vrijdagmiddag 23 oktober werd bij basisschool De Vonder een fiets vernield. Dat zou gebeurd zijn...
25-10-2020

Stilte bij de ouderenbonden

Borne telt drie actieve ouderenbonden, de ABOB, KBO en de PCOB. Naast het verzorgen van een...
23-10-2020

Bewoners Dijkhuis verrast met bitterkoekjes

Onder het motto ‘Wij zijn u niet vergeten’ kregen de 230 bewoners en cliënten...
22-10-2020

Veel tegenwind op participatieavond windmolens

Dinsdagavond stond de derde bijeenkomst op de agenda in het participatietraject om te komen tot...
21-10-2020

Diefstal uit auto aan Vossenbeek

Op maandag 19 oktober rond 04.00 uur vond er een diefstal plaats uit een auto. De auto stond...
20-10-2020