Fitness voor bijzondere kinderen
28-09-2017
FITKIDS: ONDANKS CHRONISCHE ZIEKTE, AANDOENING OF BEPERKING NAAR SPORTVERENIGING

Fitness voor bijzondere kinderen

‘Fitness voor bijzondere kinderen’. Zo omschrijven Marloes Heerink en Nicole Strikker het programma Fitkids het liefst. Sinds januari van dit jaar bieden de twee kinderfysiotherapeuten het aan bij Fysiotherapie ’t Dijkhuis. Opzet is kinderen van zes tot en met achttien jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening in maximaal een jaar zo te trainen, dat ze daarna probleemloos kunnen aansluiten bij een club of vereniging.

“Er was behoefte aan oefeningen voor kinderen die in het reguliere sportcircuit niet konden meekomen”, verklaart Marloes Heerink (rechts op foto hiernaast) het landelijk uitgerolde concept. Nicole Strikker (links) haakt in: “De kinderen uit Borne konden al wel naar Almelo en Hengelo, maar we zijn er op blijven hameren dat deze therapie laagdrempelig moet zijn en dus ook in Borne moet kunnen worden gevolgd. In nauwe samenwerking met Jurgen Schiphorst, projectcoördinator namens de gemeente, zijn we daarmee bezig gegaan, waarbij heel belangrijk was dat de sportverenigingen er open voor zouden staan. Of het nu voetbal, dansen, tennis of wat dan ook is. Het is heel enthousiast ontvangen.”

“Bijzondere kinderen is een mooie naam voor deze groep”, vindt Marloes Heerink. “Want het gaat om een breed spectrum aan kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook chronisch vermoeid zijn, diabetes, astma, gedragsproblemen, autisme of ASS hebben of nog wat oefeningen nodig hebben na een operatie.”

Meer vertrouwen
Om de progressie goed in kaart te kunnen brengen zijn in het programma diverse meetmomenten ingepast. Nicole Strikker: “De kinderen komen hier echt met een doel en gaan ontdekken waar hun kwaliteiten en interesses liggen. Zodat ze ook goed leren wat ze wel en niet kunnen. Ze zien aan die meetmomenten ook dat ze echt vooruit zijn gegaan en krijgen daardoor meer vertrouwen in wat ze kunnen. Zonder dat ze allemaal topsporter hoeven te worden. We hebben allemaal bijzondere kinderen bij elkaar en we willen voor hen echt het plezier in bewegen onderstrepen. Natuurlijk zit er ook wel een stukje competitie in, dat mag ook. Ook daaruit krijg je helder inzicht of ze beter, krachtiger en conditioneel sterker worden. De kinderen komen nu nog één keer in de week, eigenlijk zou dat twee keer per week moeten worden.”

Kinderen worden onder meer aangemeld via de vakdocent van de basisschool, die ook contact kan leggen met verenigingen die nog extra begeleiding nodig hebben. “Het is ook belangrijk dat de kinderen richting sportverenigingen worden begeleid door een vakdocent of iemand vanuit de gemeente die ze blijft volgen. Want we willen natuurlijk graag dat, als ze zich goed hebben ingezet, het ook beklijft.”

Heel trouw
Bij Fitkids in Borne zijn al enige tijd twee groepen van acht deelnemers actief. “De kinderen komen heel trouw en hun ouders zijn erg betrokken”, zegt Nicole Strikker. “We zijn zelfs in de zomervakantie door gegaan. Het is mooi dat het nu ook in Borne kan, omdat je dan vanzelf de doorstroming naar de Bornse verenigingen hebt.”

De lessen bestaan doorgaans uit een half uur fitness op toestellen en een half uur spelvormen. De activiteiten vinden deels in de oefenzaal plaats, maar worden bij goed weer ook rond het gebouw gehouden. Er wordt zowel individueel als in groepsverband getraind. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de deelname aan het programma Fitkids, indien een verwijzing van de kinderarts of een andere specialist kan worden getoond. (WP)

Voor meer informatie, zie www.fitkids.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De...
03-04-2021