Fitness voor bijzondere kinderen
28-09-2017
FITKIDS: ONDANKS CHRONISCHE ZIEKTE, AANDOENING OF BEPERKING NAAR SPORTVERENIGING

Fitness voor bijzondere kinderen

‘Fitness voor bijzondere kinderen’. Zo omschrijven Marloes Heerink en Nicole Strikker het programma Fitkids het liefst. Sinds januari van dit jaar bieden de twee kinderfysiotherapeuten het aan bij Fysiotherapie ’t Dijkhuis. Opzet is kinderen van zes tot en met achttien jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening in maximaal een jaar zo te trainen, dat ze daarna probleemloos kunnen aansluiten bij een club of vereniging.

“Er was behoefte aan oefeningen voor kinderen die in het reguliere sportcircuit niet konden meekomen”, verklaart Marloes Heerink (rechts op foto hiernaast) het landelijk uitgerolde concept. Nicole Strikker (links) haakt in: “De kinderen uit Borne konden al wel naar Almelo en Hengelo, maar we zijn er op blijven hameren dat deze therapie laagdrempelig moet zijn en dus ook in Borne moet kunnen worden gevolgd. In nauwe samenwerking met Jurgen Schiphorst, projectcoördinator namens de gemeente, zijn we daarmee bezig gegaan, waarbij heel belangrijk was dat de sportverenigingen er open voor zouden staan. Of het nu voetbal, dansen, tennis of wat dan ook is. Het is heel enthousiast ontvangen.”

“Bijzondere kinderen is een mooie naam voor deze groep”, vindt Marloes Heerink. “Want het gaat om een breed spectrum aan kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook chronisch vermoeid zijn, diabetes, astma, gedragsproblemen, autisme of ASS hebben of nog wat oefeningen nodig hebben na een operatie.”

Meer vertrouwen
Om de progressie goed in kaart te kunnen brengen zijn in het programma diverse meetmomenten ingepast. Nicole Strikker: “De kinderen komen hier echt met een doel en gaan ontdekken waar hun kwaliteiten en interesses liggen. Zodat ze ook goed leren wat ze wel en niet kunnen. Ze zien aan die meetmomenten ook dat ze echt vooruit zijn gegaan en krijgen daardoor meer vertrouwen in wat ze kunnen. Zonder dat ze allemaal topsporter hoeven te worden. We hebben allemaal bijzondere kinderen bij elkaar en we willen voor hen echt het plezier in bewegen onderstrepen. Natuurlijk zit er ook wel een stukje competitie in, dat mag ook. Ook daaruit krijg je helder inzicht of ze beter, krachtiger en conditioneel sterker worden. De kinderen komen nu nog één keer in de week, eigenlijk zou dat twee keer per week moeten worden.”

Kinderen worden onder meer aangemeld via de vakdocent van de basisschool, die ook contact kan leggen met verenigingen die nog extra begeleiding nodig hebben. “Het is ook belangrijk dat de kinderen richting sportverenigingen worden begeleid door een vakdocent of iemand vanuit de gemeente die ze blijft volgen. Want we willen natuurlijk graag dat, als ze zich goed hebben ingezet, het ook beklijft.”

Heel trouw
Bij Fitkids in Borne zijn al enige tijd twee groepen van acht deelnemers actief. “De kinderen komen heel trouw en hun ouders zijn erg betrokken”, zegt Nicole Strikker. “We zijn zelfs in de zomervakantie door gegaan. Het is mooi dat het nu ook in Borne kan, omdat je dan vanzelf de doorstroming naar de Bornse verenigingen hebt.”

De lessen bestaan doorgaans uit een half uur fitness op toestellen en een half uur spelvormen. De activiteiten vinden deels in de oefenzaal plaats, maar worden bij goed weer ook rond het gebouw gehouden. Er wordt zowel individueel als in groepsverband getraind. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de deelname aan het programma Fitkids, indien een verwijzing van de kinderarts of een andere specialist kan worden getoond. (WP)

Voor meer informatie, zie www.fitkids.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024