‘Wat is dat met onze samenleving?’
PIETER OMTZIGT (CDA) PRAAT IN BORNE OVER CHRISTELIJKE WAARDEN

‘Wat is dat met onze samenleving?’

Op uitnodiging van de HH. Jacobus en Johannesparochie hield Pieter Omtzigt (CDA) vrijdagavond een inleiding over christelijke waarden in de politiek. Plaats van handeling was de Stefans-Hof; zo’n dertig belangstellenden gaven gehoor aan de uitnodiging. “Tja, christelijke waarden en politiek… wat beweegt mij? Wat willen jullie weten?” probeert de politicus een interactie op gang te brengen.

 

Het Wilhelmus

Als een van de bezoekers ‘zuiverheid’ roept, fronst Omtzigt zijn wenkbrauwen. “Oh, da’s direct al een lastige. Ik vind het belangrijk om zelf zuiver te blijven. En ben vaak blij als ik na drie dagen in den Haag weer thuis kom”, zegt hij “laten we het normen en waarden noemen. Vragen die dan opdoemen zijn: wat zijn onze eigen normen en waarden? Waar willen we naartoe? Hoe moet de samenleving er uitzien? Een discussie die niet moet degraderen tot het wel of niet zingen van het Wilhelmus”, daarmee inspelend op de suggestie die zijn partijleider Sybrand Buma nog niet zo heel lang geleden deed. Om direct daarna buitengewoon fel van leer te trekken.

 

“Nederland is een van de weinige landen waarin op het zingen van het volkslied een taboe rust. We hebben onze identiteit in een laatje gestopt. We schamen ons om wie en wat we zijn en willen niet langer over onze eigen normen en waarden praten. Wat is dat toch met onze samenleving? Dát is wat mij drijft. We moeten veel meer stelling nemen. Het verdedigen van ons goed moet snel beginnen!”

 

‘Ga het dak op’

En om het vervolgens naar de christelijke waarden te trekken: “Eigen christelijke waarden uitdragen mag al helemaal niet meer. Iedereen roept dat kerk en staat gescheiden moeten blijven. Naar aanleiding van de titel van deze spreekbeurt kreeg ik tientallen berichten op de sociale media over scheiding kerk en staat. Nou ik heb geen zin om mijn eigen waarden en normen te verloochenen. Beste mensen, ik ga het niét scheiden, schrijf dat maar op” wijzend naar de mensen van BorneBoeit. “Het is wel degelijk aan elkaar gekoppeld en dat is maar goed ook! Op dit moment is er een grote onderstroom van enkele honderden jongeren die naar ISIS trekt. Ze zijn hier opgegroeid, doen daarginds mee aan georganiseerde genocide en keren vervolgens naar ons land en andere landen van de EU terug. Waar wij dan weer alle zeilen moeten bijzetten om ze in onze samenleving te re-integreren. Ga het dak op, zeg ik dan! We moeten duidelijk stelling nemen wat goed is en wat fout. En dit is goed fout! Het heeft allemaal niets meer met vrijheid van godsdienst te maken en moet uit die politiek incorrecte hoek komen.”

 

De van oorsprong Bornse politicus zit dicht bij het ‘Haagse vuur’. Met enige regelmaat laat hij tussen de regels door weten deze dagen nadrukkelijk bij het nieuwe regeerakkoord te worden betrokken. ”Dit zijn zware weken” zal hij in de pauze toefluisteren. “Er is voortdurend overleg, zeker nu de afronding nadert. Ik ben nu dan ook echt bijna leeg.” Op de vraag waarom hij dan toch voor deze avonden kiest en voor hooguit dertig man komt ‘opdraven’, reageert hij resoluut. “Dit blijft belangrijk, ik wil weten wat er speelt en bovendien zijn er in Borne veel mensen die op 15 maart op mij hebben gestemd.”

 

Actuele politiek

Op de vraag of hij in is voor het pluche, reageert hij uiterst terughoudend. “Eigenlijk zit ik net zo lief in de bankjes”, zegt hij, “een controlerende functie geeft me zeker zoveel voldoening.”

 

Na de pauze gaat het gesprek met de aanwezigen nog een halfuurtje door. Gustaaf Boerjan heeft een aantal vragen verzameld en legt ze aan de nu in Enschede wonende Omtzigt voor. Het is duidelijk, ook hier leggen de christelijke waarden het af tegen de actuele politieke problemen. Vluchtelingen, eigen risico voor de zorgverzekeringen en dubbel stemrecht zijn enkele van de onderwerpen die de revue passeren.

 

Om bij de laatste vraag weer bij het oorspronkelijke thema te belanden: Christelijke waarden in de politiek. Voelt u zich soms niet een roepende in de woestijn? Het antwoord van Pieter Omtzigt is veelzeggend: “Het is weleens niet gemakkelijk”, klinkt het met een grote zucht. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Richard en Will van Goethem — 30 sep 2017
Wij vonden het een leerzame avond, een verhelderend gesprek Pieter Omtzigt. Wie er niet was heeft iets gemist. We wensen hem veel succes!
Richard en Will van Goethem

Kloosterleven ligt stil in Zenderen

Vorige week dinsdag overleed Edgar Koning, de prior van het Karmelietenklooster in Zenderen....
06-04-2020

Bijzonder innovatief en duurzaam asfalt in Borne

Maandag wordt er gestart met het asfalteren van de Burenweg en Tichelkampweg. Niets bijzonders...
05-04-2020

Toch nog een beetje feest vandaag

De onwerkelijke bevrijdingsdag van Borne kreeg vrijdagmiddag toch nog een feestelijk tintje....
03-04-2020

Ruim en groen wonen in Eschrande

ADVERTORIAL • De Bornsche Maten wordt steeds mooier. In het gebied rondom de slingerende...
02-04-2020

Opnieuw coronaslachtoffer

Ook in de vijfde week heeft corona slachtoffers gemaakt in Borne, zo meldt burgemeester Jan...
01-04-2020

Pater Edgar Koning overleden

Dinsdagmorgen 31 maart is pater Edgar Koning overleden. De pater werd in 2014 op 82-jarige...
31-03-2020