Mestverwerker in Zenderen mag niet
RAAD VAN STATE: PLANNEN VAN TWENCE PASSEN NIET IN HET BESTEMMINGSPLAN

Mestverwerker in Zenderen mag niet

In het hoger beroep, aangespannen door de Stichting Behoud Elhorst/Vloedbelt, de Stichting Gemeenschapsbelangen Zenderen en de gemeente Borne (college en raad), tegen de uitspraak van de Rechtbank Overijssel dat de bouw van een mestverwerkingsinstallatie op de voormalige vuilstortlocatie Elhorst-Vloedbelt toegestaan zou zijn, oordeelt de Raad van State anders. Laatste is van mening dat de plannen niet passen in het huidige bestemmingsplan en dat er ten onrechte een omgevingsvergunning is afgegeven door de provincie.

 

Daarmee wordt de eerdere uitspraak nietig verklaard en kan de bouw, in ieder geval voorlopig, niet doorgaan. Om de mestverwerker alsnog te realiseren zal er een andere procedure gestart moeten worden, waarbij de gemeente Borne een verklaring van geen bedenkingen gevraagd moet worden om de afwijking van het bestemmingsplan te accepteren. Terug bij af dus voor Twence en de provincie.

 

Mest is geen afval

Bij de interpretatie van het bestemmingsplan heeft de Raad van State anders geoordeeld dan de Rechtbank Overijssel. Het draaide voornamelijk om de vraag of mest als afval gezien kan worden. De tekst van het bestemmingplan kan daartoe verschillend worden uitgelegd, maar omdat er in een toelichting wordt gesproken over ‘vuilnis’, meent de Raad van State dat mest duidelijk niet bedoeld was bij de opstelling van het bestemmingsplan. Om die reden is de omgevingsvergunning ten onrechte afgegeven en acht de Raad van State het beroep gegrond.

 

Reactie Twence

In een eerste reactie zegt Evelien Morrien, woordvoerder van Twence: "Heel jammer, zeker voor de agrarische sector. Dit was niet het scenario waar we op hadden gehoopt. Zenderen is geen optie meer omdat de mestverwerker niet in het bestemmingsplan past. We zijn ons nog aan het beraden wat we nu moeten doen en moeten kijken hoe nu verder. Daar hebben we wel enkele dagen voor nodig."

 

Reactie wethouder Herman Mulder

"We zijn in eerste instantie in ons gelijk gesteld inderdaad", zegt wethouder Herman Mulder. "Als ik de uitspraak lees, dan weet ik niet of dit nog reparabel is. Dat moet ik nog juridisch toetsen. Er zijn ook een aantal onderdelen ongegrond verklaard, op het gebied van veiligheid en milieu bijvoorbeeld. De basis is in ieder geval wat we wilden bereiken en dat is dat de gemeenteraad wel degelijk partij is en de plannen niet passen in het bestemmingsplan."

 

Reactie Ed Mossel

"Het is gelukt", zegt Ed Mossel van de Stichting Elhorst/Vloedbelt opgelucht. "Wat we eigenlijk al een beetje voorzagen door de reacties tijdens de hoorzitting is inderdaad gebleken. In de laatste fase is er toch uitgekomen dat een mestverwerkingsinstallatie in Zenderen niet kan." De uitspraak is reden voor Mossel om er een toost op uit te brengen. "Ja, ik ben uiteraard blij. Er is veel energie in gestoken, het is loon naar werken. Het doel is behaald: er komt geen mestverwerker of -vergister op de Elhorst-Vloedbelt."(AJ)

 

Lees ook de eerdere verslaggeving: Beroepszaak tegen mestverwerker stemt optimistich

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 24 okt 2017
@Jan Kroon: Recente berichtgeving: De hoeveelheid mestvergisters dient explosief toe te nemen als we nog wat klimaatdoelen willen halen. Of de mestproductie moet drastisch afnemen. Is er al een alternatieve vestigingsplek gevonden? Tuurlijk een direct probleem voor Twence, maar tegelijkertijd dienen de overheden te zorgen voor de klimaatdoelen?
Ron Hartman — 18 okt 2017
Dank voor de dubbele aanbeveling en de sterke inhoudelijke onderbouwing. De andere opmerking over wie dat allemaal gaat betalen? Wie gaat de GVW betalen denkt U. Wat is het voordeel van die weg voor ons terwijl wij hem via een fors hogere OZB moeten betalen? Die 5b zal vooral door de Provincie worden betaald als verantwoordelijke voor het interregionale verkeer. Inhoudelijk en gemotiveerde reacties stel ik op prijs; desnoods anoniem als het anders niet zou lukken.
Bewoner borne — 18 okt 2017
Volgens mij ben je voor versie 5b de nodige vergunningen nodig, landonteigeningen, onderdoorgang bij tusveld, onderdoorgang bij AZC. En dan nog eens een aanpassing op landschap. Wie gaat dat betalen? De burgers van borne via de ozb? En verder door de aanpassing in landschap ben je ook nog een het terug winbeleid van de overheid vergeten. Er moet dus ook weer groen terug komen. Wie gaat dat vervolgens betalen? Provincie, landschap Overijssel of regio Twente. Lijkt mij niet de bedoeling dat dit ook weer uit de portomonnee van de burger komt.
Bewoner Borne — 18 okt 2017
@ronhartman, dat de gemeente borne jouw nog niet heeft aangewezen als adviseur voor aanleg van nieuwe infrastructuur.
Bewoner Borne — 18 okt 2017
@ronhartman, dat de gemeente borne jouw nog niet heeft aangewezen als adviseur voor aanleg van nieuwe infrastructuur.
Er was veel overredingskracht vanuit de gemeenteraad - waaronder Borne-Nu nodig - om te komen tot het instellen van hoger beroep bij de Raad van State tegen de beslissing van de Rechtbank Zwolle om de bezwaren van burgemeester en wethouders ongegrond te verklaren en de bezwaren van de gemeenteraad niet ontvankelijk te oordelen. Zonder het instellen van Hoger beroep zou Twence de mestverwerker gerealiseerd kunnen hebben. Borne-Nu heeft zich van meet af aan verzet tegen de plannen van Twence en we zijn dan ook buitengewoon content met het resultaat.
Ron Hartman — 18 okt 2017
Dan lijkt de 5B nu ook sneller mogelijk dan gedacht. Die weg is de enige juiste om de overlast van regionaal verkeer in Zenderen en Borne goed te verwerken (incl tzt een knipje) naast een simpel gvw-tje die de Oonksweg kan ontlasten (en dus geen toegevoegd Hengelo-Almelo verkeer hoeft af te werken). De Brandweer in een mooie kazerne ''ergens'' langs de Aamaatlaan voorkomt rare investeringen (zoals door het Weleveld)

Wil jij ook wonen in de Bornsche Maten?

ADVERTORIAL • Aan de rand van de Bornsche Maten, op een steenworp van het aloude...
19-05-2024

Einde parochiekerk Zenderen nabij

“Het gaat sneller dan we allemaal denken”, verzucht Maria Verheijen, vicevoorzitter...
18-05-2024

‘Vrouwen in Bedrijf’ verwennen goede doelen

In de regel verrassen de Bornse Vrouwen in Bedrijf jaarlijks één goed doel met een...
17-05-2024

Dat wordt smullen met Pinksteren…

“Het is niet nieuw, maar het gaat er allemaal nog steeds in als koek”, aldus Coen...
16-05-2024

Theresiagemeenschap viert al 10 jaar ‘samen’

In oktober 2015 sloot de Theresiakerk voorgoed haar deuren. Waarmee een einde kwam aan de...
15-05-2024

De koeien mogen de wei weer in

Het lange hemelvaartweekend lijkt het mooi en zonnig weer te worden. Perfect om de...
08-05-2024