Binnenkort weer werkende fontein
OPLOSSINGEN VOOR LANGE TERMIJN IN VIJVER STROOM-ESCH

Binnenkort weer werkende fontein

Als de werkzaamheden volgens planning verlopen kunnen de bewoners van de Stroom-Esch in de loop van volgende week weer genieten van een werkende fontein in de vijver. Omdat de goten met straatklinkers verzakten werd het water uit het slootje gespoeld en groeide er riet tussen de goten door. Het door de fontein verspreide water kon daardoor niet meer terug naar de vijver. Daarvoor is nu een oplossing voor de lange termijn gevonden.

Betrokken ambtenaar Gert Jan Hilgersom: “De fontein kon het niet meer aan. Er worden nu sleuven gegraven en plastic buizen met een grote diameter onder het oppervlak aangebracht, waardoor het water probleemloos kan worden afgevoerd naar de vijver.”

Samen weer iets moois van maken
De gemeente doorloopt het herstel van de fontein in nauwe samenwerking met de wijkvereniging Sroom-Esch en buurtbewoners als onderdeel van een wat breder traject. Hilgersom: “We kijken gezamenlijk, met verschillende disciplines, naar de problematiek die zich in en rond de vijver voordoet. Het gaat daarbij niet alleen om de afvoer van het fonteinwater, maar bijvoorbeeld ook over de zichtlijnen richting fontein en over de rietgroei, die tot klachten leidt. Samen hebben we bekeken welke oplossingen er zijn. De volgende stap is of we die kunnen realiseren. Daar hebben we ook het waterschap bij nodig. Samen moeten we er weer iets moois van maken.”

Voorzitter Frans Edelijn van de wijkvereniging Stroom-Esch is blij met de volgens hem ‘next best’ oplossing. “Het kan nu eenmaal niet worden zoals het ooit was bedoeld. Uiteindelijk zijn we heel positief over hoe het probleem wordt aangepakt. Toen de vijver vorig jaar werd gerenoveerd, gingen we uit van mooie sfeerbeelden en prachtige begroeiing, maar het is verworden tot één grote rietkraag aan de kanten (rechts). Daar hebben we bezwaar tegen gemaakt. Wat was toegezegd, werd bij lange na niet gehaald. Dat is ook ruiterlijk toegegeven door de gemeente.”

Riet twee of vier keer per jaar gemaaid
“De hele renovatie opnieuw doen en hopen dat er geen riet meer omhoog zou komen, was Utopia”, weet Edelijn. “Een van de belangrijke items was dat het zicht op het water door het riet werd weggehaald en dat de fontein tot droefenis van ons allemaal een half jaar heeft stil gestaan. We hebben in goed overleg bepaalde stukken aangewezen, waar het riet vier keer per jaar wordt gemaaid. Dan komt het daar nooit hoger dan dertig tot veertig centimeter. Waar geen zicht op het water is, gebeurt dat twee keer per jaar. Voor het beeld is dat ook nog mooi. Ook op het eiland wordt het riet op meer dan de helft van het plateau, waar bewoners zicht op hebben, vier keer per jaar gemaaid en aan de achterkant twee keer. Daar kunnen wij als wijkvereniging en de direct aanwonenden mee instemmen. Met elkaar houden we de vinger aan de pols en gaan we in september 2018 bekijken hoe het er dan voor staat. We zijn in elk geval heel tevreden met de constructieve houding van de gemeente.” (WP)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Rudy van de Ven — 23 okt 2017
Een Rietplantage neerplanten om een volkspark is een grote aanfluiting. Om die rietplantage dan 4X per jaar te maaien is geen oplossing (waar heb je het over). Toegeven dat er een fout is gemaakt is niet genoeg. Beter zou zijn om de fout te herstellen en gewoon doen wat is afgesproken. Mensen hebben er niet alleen last van maar het is ook nog eens een aanfluiting voor de gemeente Borne hoe ze met gemeenschapsgeld omgaan.

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De...
03-04-2021

Bornse huisartsen gaan vaccineren!

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
03-04-2021

‘Samen’ eten in coronatijd

Ruim drie weken geleden kregen alle gasten van De Zonnebloem afdeling Hertme/Zenderen een...
30-03-2021