Dagverse melk van de tap in Hertme
ZONDAG OPENING BIJ VEEHOUDER HUISKES-BELTMAN OP LANDGOED WELEVELD

Dagverse melk van de tap in Hertme

Dagverse melk van de tap is vanaf komende zondag zeven dagen per week, ook op zon- en feestdagen, verkrijgbaar op het erf van Huiskes-Beltman in Hertme. Een unicum voor de gemeente Borne en omstreken. Ans en Bé Huiskes hebben speciaal voor dit doel een tuinhuis geplaatst. Bezoekers kunnen in door henzelf meegebrachte of ter plekke aangeschafte flessen van kunststof naar keuze één of twee liter melk tappen. “Het is net een gokkast op de kermis”, grapt Bé. ”Je gooit er geld in en je hebt altijd prijs.”

Grote koelkast
Op Melktap Weleveld, zoals de op een grote koelkast lijkende automaat gaat heten, kunnen twee bussen met een inhoud van elk vijftig liter worden aangesloten. De melk wordt in een grote melktank bewaard bij een temperatuur van drie of vier graden en elke twintig minuten automatisch geroerd. Melk die overblijft gaat naar de kalfjes. “Er moeten zoveel mensen komen dat er niks overblijft”, zegt Bé Huiskes.

"Maar of het gaat lopen, weten we niet", voegt hij eraan toe. "We zullen een klantenkring moeten opbouwen. Mensen zijn de laatste jaren weer wat meer bezig met pure producten. Als we wat willen, moeten we het nu doen, daar komt het op neer.”
Ans Huiskes vult aan: “We zien deze tap ook als een stuk promotie van de melkveesector en de weidegang. Daar doen we al wat aan in de vorm van rondleidingen voor scholen en dat blijven we doen naarmate er vraag naar is.”

Koeien lopen buiten
Op het erf van Huiskes-Beltman lopen de ruim honderd koeien en het bijbehorende jongvee “op de hele kleintjes na” tussen half mei en eind oktober buiten en wordt de melk elke dag vers geproduceerd. Goed voor gemiddeld zo’n 9300 liter per jaar per koe, schat Ans Huiskes in. Melk is nog altijd goed voor elk, weet ze. Een natuurlijke bron van voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines B2 en B12 en mineralen als fosfor, kalium, magnesium en zink. Ze zijn belangrijk voor de energievoorziening, groei, ontwikkeling, bescherming en onderhoud van het lichaam.

Twee tot drie zuivelconsumpties per dag (450 tot 600 ml) worden aanbevolen. Die mogen uiteraard ook worden toegepast om bijvoorbeeld yoghurt, pudding, pap, pannenkoeken of chocolademelk te maken. Ans Huiskes: “Bij ons komt er verse, rauwe en niet-gepasteuriseerde melk uit de tap. Zo gebruiken we die zelf ook altijd: puur! Alleen toen onze kinderen nog baby waren hebben wij de melk uit voorzorg gepasteuriseerd. Mensen met lage weerstand, zieken, zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen doen er goed aan dat ook te doen of de melk af te koken.”

Veel te veel regels
De melkveesector krabbelt weer een beetje op na zware tijden. Bé Huiskes: “Het hele boerenbedrijf staat er wat beter voor dan twee jaar terug, vooral door de prijzen. Maar er zijn nog steeds veel te veel regels, wetten en onzekerheden. Er is geen partner onbetrouwbaarder dan de overheid. Daar prakkiseren ze om de twee weken wat anders uit. Nu is de mestvergister in Zenderen weer afgeschoten. Ze verplichten je tot mestverwerking en dan komt vervolgens de vergunning voor zo’n mestverwerker er bij de Raad van State niet door, terwijl de provincie daarmee wel akkoord ging.”

De kinderen Carine, Manon en Renske en Bart plus aanhang hebben goed meegeholpen om Melktap Weleveld te realiseren. Vanaf zondag is het publiek vanaf 10.30 uur welkom op Erve De Haar aan de Hertmerweg 35 in Hertme. Om 11.00 uur wordt de officiële opening verricht door een goede bekende van de familie. Bezoekers kunnen zondag tevens de melkrobot en onder begeleiding een deel van de stal bekijken. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en het melken oefenen op een kunstkoe.

Vanaf maandag is Melktap Weleveld dagelijks geopend tussen 07.00 en 21.00 uur. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Lotte — 11 aug 2018
Hebben jullie ook karnemelk?
bennie — 08 jul 2018
kom er ook geregeld vanuit Borne. met mooi weer met de E-fiets opgeladen door mijn zonnepanelen.
Casper de Jager — 21 feb 2018
Ik kwam jullie melktap toevallig tegen bij een wandeling vandaag.
Ik ging vaak naar duitsland om via een melktap rauwe melk te kopen. Maar ben blij te zien dat deze nu ook in nederland te vinden zijn. Ik ga er zeker gebruik van maken!
Je moet de melk na het tappen zo spoedig mogelijk gekoeld bewaren, dan blijft de melk ongeveer 3 dagen goed.
Myrna — 26 okt 2017
Hoe lang blijft de melk ongeveer goed/houdbaar?
De melk kost 1 euro per liter.
Anneke Koers — 25 okt 2017
goed initiatief, wat er niet bij staat wat ik betaal voor een liter melk,

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De...
03-04-2021

Bornse huisartsen gaan vaccineren!

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
03-04-2021

‘Samen’ eten in coronatijd

Ruim drie weken geleden kregen alle gasten van De Zonnebloem afdeling Hertme/Zenderen een...
30-03-2021