Verbindingsfestival: verzuiling voorbij?
01-11-2017
INTERKERKELIJKE BIJEENKOMST 500 JAAR LUTHER IN DIJKHUIS

Verbindingsfestival: verzuiling voorbij?

Dominee Johan Meijer verwelkomt de ongeveer 130 aanwezigen en het 25 man groot Oekomenisch Verbindingskoor onder leiding van Barend Slettenaar. Vanaf januari is nagedacht hoe in Borne het feit kan worden herdacht dat Maarten Luther 500 jaar geleden zijn 95 stellingen in een academisch debat uiteenzette.

 

“Nee, hij spijkerde ze niet op de kerkdeur. Maar het was in Duitsland de gewoonte dat op 1 november (Allerheiligen in de R.K. kerk) een groot academisch debat werd gehouden. Door de verspreiding van de boekdrukkunst kwam die stelling breed onder het volk. De verkoop van aflaten (vergeving van zonden tegen betaling) was de grootste grief, “ vertelt Johan Meijer. “Wij bedachten dat we een variatie van stellingen op 95 dozen konden zetten en hebben alle emailadressen in de gemeentegids aangeschreven. 65 Stellingen kwamen terug. Met die dozen bouwen we een muur en een poort. Aan Maarten Luther danken we wel de bijbel in de landstalen.”

 

Films over godsdienstbeleving in het verleden

Johan Homan, Andries Sierink (foto rechts), Ineke Roepel en Wim Geul, allen uit verschillende godsdienstige gezindten, vertellen hoe in hun jeugd geleefd werd naar hun godsdienst. De overeenkomst zit er wel in dat ze allemaal volgens vastgestelde regels leefden. En allen verklaarden in het laatste filmpje dat ze tot andere inzichten en aanvaarding van andere godsdienstige leefwijzen zijn gekomen. Het strakke in het verleden is niet meer. “Van verandering van religie tot verbondenheid. Regels maken het geloof dood.” Juist verbondenheid is het thema van deze avond.

 

Meer in het programma

Dominee Johan Meijer is de verbindende spreker van de avond. Intussen is een groepje mensen druk bezig de dozen in elkaar te zetten en een muur en een poort te bouwen. Het koor zingt de liederen als `I have a dream`,`We shall overcome` en `Ode to Joy`. Pastor Carla Roetgerink leest een gedicht voor, net als Rob Hoogerhuis en precies op het afgesproken tijdstip zijn de muur en de poort klaar.

 

Is verbinding middel of doel?

Johan Meijer nodigt burgemeester Rob Welten als eerste uit om door de poort van verbinding te lopen. Rob Welten gaat eerst in op de verandering c.q. verlating van de zuilen. “Maar welke verbinding hebben we ervoor teruggekregen?” Hij vindt deze avond een mooi voorbeeld van verbinding. Ook raadt Rob Welten het boekje `Religie voor atheïsten` aan. “Wat doe je met de waarden die je als kind hebt meegekregen? Welke betekenis geef je aan universele waarden? Is verbinding middel of doel? Beide,” vindt Rob Welten. “In Borne is verbinding meer dan gemiddeld aanwezig, we kiezen voor verbinden. Hartelijk dank voor dit initiatief.”

 

Het programma is bijna voorbij. Johan Meijer dankt iedereen voor zijn bijdrage. De gefilmde personen krijgen een bloemetje en de harde werkers aan het programma wordt een presentje overhandigd. Daarna kan iedereen door de poort lopen, de spreuken bekijken, zelf een spreuk of stelling op lege vakken aantekenen en tenslotte wordt iedereen uitgenodigd koffie te drinken in het restaurant van Het Dijkhuis. De avond wordt met een hapje en een drankje afgesloten. Een opvallend detail mag nog wel vermeld worden: er waren niet zo heel veel jongeren aanwezig. Het publiek was overwegend van oudere leeftijd. (AM)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Verbindingsfestival Dijkhuis 2017


  Europastraat gaat op de schop

  Al lange tijd is er sprake van herinrichting van de Europastraat. De riolering is dringend aan...
  15-01-2020

  ‘Camera’s bij het hertenkamp komen!’

  Dinsdagmorgen overhandigde Mirella Klunder namens de Supportersvereniging Borne van FC Twente...
  26-12-2019

  Eerste duizend euro voor camera’s

  “Dit kan toch niet waar zijn””, was het eerste dat bij Mirella Klunder opkwam...
  24-12-2019

  Bijna 10 mille voor Bornse projecten

  In het laatste kwartaal van dit jaar kregen vier projecten in de gemeente Borne een bijdrage...
  19-12-2019

  Preventieve ‘boefacties’ blijven nodig

  Woensdagmiddag trok de politie, in nauwe samenwerking met medewerkers van de gemeente, Noaber...
  18-12-2019

  Dierenparkje wordt ontmoetingstuin

  In 2009 kondigde Prins Herman II van De Toet’nbloazers in zijn proclamatie aan een...
  18-12-2019