Windmolens bij knooppunt Buren?
03-11-2017
PRILLE, MAAR AMBITIEUZE PLANNEN TEN ZUIDEN VAN DE A1/A35

Windmolens bij knooppunt Buren?

Middels een brief die vrijdag huis-aan-huis is bezorgd bij mensen die wonen binnen een straal van anderhalf kilometer van de beoogde locaties, ter hoogte van knooppunt Buren, roepen Annemarie en Bert Kristen uit Ambt-Delden de ontvangers ervan op mee te denken over hun plannen voor het plaatsen van twee windmolens. Hoewel het idee nog in een pril stadium verkeert -zo is er nog geen vergunning aangevraagd of een andere officiële procedure opgestart- hechten beiden eraan te horen wat de ideeën, vragen en opmerkingen zouden kunnen zijn rondom hun ambitieuze plan.

 

Duurzaamheid

Annemarie en Bert Kristen runnen een melkveebedrijf met 45 koeien aan de Veldweg. Duurzaam wonen en werken is hun motto. ‘Het bedrijf is grondgebonden; vrijwel al het voer wordt geteeld op grond die bij de boerderij hoort en de mest van de koeien wordt ook op eigen grond uitgereden’, schrijven ze. ‘Sinds het jaar 2000 kiezen wij ervoor om te investeren in duurzaamheid om zo ons bedrijf te optimaliseren… Zo hebben wij zonnepanelen aangeschaft en een elektrische auto, terwijl een luchtwarmtepomp samen met de vloerverwarming de warmte in ons huis levert.’

 

Verder is Annemarie in 2011 haar inspiratieboerderij Duurzaam in Hof van Twente gestart. Daar probeert ze bezoekers, waaronder scholen, bedrijven en verenigingen te inspireren tot een duurzamer leven.

 

Als onderbouwing van hun wens de twee windmolens te plaatsen noemen zij de snelle klimaatverandering. ‘Daardoor voelen wij de urgentie om nóg duurzamer te werken en ons bedrijf duurzaam te verbreden. Door de inkomsten hieruit blijft onze huidige bedrijfsfilosofie mogelijk: de koeien in de wei, grondgebonden, kleinschalig en passend bij de omgeving”, aldus de brief.

 

Uit het stopcontact

Om de mensen in de omgeving nadrukkelijk bij het windmolenproject te betrekken organiseren de initiatiefnemers op 21 november van 15.00 tot 21.00 uur een inloopbijeenkomst bij Café Platenkamp aan de Prins Bernhardlaan. ‘Want het liefst zien wij ook dat de stroom van de windmolens bij de mensen in de buurt uit het stopcontact komt, zodat zij merken dat het ook hún windmolens zijn. Daarvoor zijn verschillende opties, zoals participeren via een coöperatie,’ zo schrijven ze. Een van de partners hierin is de Stichting Borne Energie, terwijl er al een samenwerking is gezocht met het duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie in Enschede, om de windmolens uiteindelijk te realiseren.

 

(overzichtsfoto in de tekst: De beoogde locaties van de windmolens ten zuiden van de A1/A35 (de twee gele cirkels naast de blauw gearceerde snelweg)

 

Meer info: www.windvoorburen.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Mark Hofman — 12 feb 2018
Windmolens prima, in de polder, maar niet klem tussen een fraai natuurgebied en woonwijk. In dit gebied waar de mensen rustig willen wonen en recreëren, past niet nog meer (geluids) overlast en horizonvervuiling, laat staan gezondheidsklachten t.g.v. slagschaduw en slaapgebrek.
bennie oude lansink — 09 nov 2017
moet eigenlijk bij ieder plaats komen windmolens samen met zonnepanelen groene stroom dichtbij.
bennie Oude Lansink — 06 nov 2017
op naar groene energie, word de toekomst en beter voor de wereld. zelf vier jaar van gas af en groene stroom.
Jan Lohuis — 04 nov 2017
Helemaal voor. Geweldig initiatief. Niet wachten op wat komt, maar zelf de wind eronder. Daar houden wij wel van.
Paul Cohn — 03 nov 2017
Hulde voor het initiatief: energie uit duurzame bron
en terugdringen van de luchtvervuiling. Jammer dat onze economy-driven overheid daarbij zó ver achterblijft. Wie leest:
..."Dit idee is niet nieuw. Jaren geleden, rond het jaar 2000, hadden wij deze wens voor windmolens ook al, maar dat is vanwege een gemeentelijke herindeling destijds niet doorgegaan"...
vraagt zich in gemoede af hoe wij zo'n initiatiefnemer zó voor de voeten konden lopen: laat het ons nu voortvarend goedmaken!

Stilte bij de ouderenbonden

Borne telt drie actieve ouderenbonden, de ABOB, KBO en de PCOB. Naast het verzorgen van een...
23-10-2020

Bewoners Dijkhuis verrast met bitterkoekjes

Onder het motto ‘Wij zijn u niet vergeten’ kregen de 230 bewoners en cliënten...
22-10-2020

Veel tegenwind op participatieavond windmolens

Dinsdagavond stond de derde bijeenkomst op de agenda in het participatietraject om te komen tot...
21-10-2020

Diefstal uit auto aan Vossenbeek

Op maandag 19 oktober rond 04.00 uur vond er een diefstal plaats uit een auto. De auto stond...
20-10-2020

EHBO staat even niet paraat

Zij waren er op 12 en 20 september tijdens de Open Monumentendag en de Twickelloop. De dames en...
19-10-2020

Meer gezinnen in de problemen

Half maart begon de alternatieve voedselbank met voedselpakketten voor 15 gezinnen in nood....
16-10-2020