De wereld besproken in een half uur
VERMAKELIJK EN LEERZAAM BURGEMEESTERSONTBIJT MET VIJF LEERLINGEN STEPHANUS

De wereld besproken in een half uur

De vijf leerlingen van groep 6 van basisschool St Stephanus uit Zenderen schoven vrijdagochtend aan voor een ontbijt met burgemeester Rob Welten. Samen bespraken ze in de burgerzaal van het gemeenschap in intieme setting in ruim een half uur een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Van het nut van een gezond ontbijt, via vaderlandse geschiedenis tot en met de huidige problemen die in de wereld spelen.

Het leidde tot een interessante discussie aan tafel met soms verrassende en hilarische opmerkingen, vragen en bekentenissen. Natuurlijk kwam daarbij als eerste het thema van het zogenaamde Burgemeestersontbijt aan de orde: ‘‘Gezond ontbijten is geen kunst!’ De burgervader daagde de vijf jongens, die op school een uniek klein klasje vormen, uit op te sommen welk voedsel gezond is en welk niet. “De belangrijkste aanleiding dat we hier zitten is, dat er nog altijd veel gezinnen zijn, die het geld niet hebben om gezond te ontbijten.” Leuk was de vraag wat hij zelf het liefst eet tijdens zijn ontbijt. “Brinta”, luidde het antwoord.

'Ga jij je tanden maar poetsen'
Het gesprek kwam op de buurtsuper in het Sindron, die maandag na bijna een half jaar de deuren weer opent. “Heel fijn”, vond een van de knapen, “want ook oma’s willen daar graag naar toe, omdat ze dan niet helemaal naar Borne hoeven.”
Ook de leeftijd van de burgemeester vormde een thema. “Hoe oud denk je dat ik ben?”, stelde Rob Welten een wedervraag. “Zestig?”, schatte een van de jongens in. “Ga jij je tanden maar poetsen”, lachte Welten.

De vaderlandse geschiedenis is in Zenderen kennelijk een geliefd item, want het vijftal tienjarigen bleek over een meer dan behoorlijke kennis van het verleden te beschikken. Zo werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) uitgelicht. “Als je het niet eens was met de kapitein werd je overboord gegooid. In een zak. Of zelfs dood geschoten.”
En Columbus kwam langs, de ontdekker van Amerika in 1492. Rob Welten daarover: “Vroeger dachten ze dat de wereld plat was en dat je eraf kon vallen.” Ook de situatie in onder meer de twee Korea’s, Irak en Syrië waren aanleiding voor een nadere beschouwing. “Er zijn landen waar jongens al moeten werken als ze twaalf zijn. Erg hè?”

Mooi samenwerken
Rob Welten was ook erg nieuwsgierig naar de toekomstplannen van Cas (door zijn klasgenoten unaniem benoemd tot hét feestnummer van de vijf), Jorn, Joshua, Thom en Thomas, vrijdag begeleid door leerkracht Bart Benneker en ouder Diane Kruiper. De een wil timmerman worden, een ander misschien wel architect en ook chauffeur zijn op een grote transportauto leek een enkeling wel wat. “Dat komt goed uit”, opperde de burgemeester, “dan kunnen jullie mooi samen werken.” Een spontane reactie volgde: “Samen sta je sterk.”

Aan het eind van het Burgemeestersontbijt informeerde Rob Welten, die er niet zo'n probleem van maakte het dit keer zonder zijn favoriete Brinta te moeten stellen, naar het programma voor later op de dag. Daarin komt onder meer een spellingsdictee. Een van de jongens spontaan richting de aanvoerder van het college: 'Kun jij dat voor mij doen?"

De kinderen namen zelf een ontbijtje mee. Burgemeester Welten betaalde het symbolisch met een donatie van 250 euro aan het Jeugdcultuurfonds. Kinderen uit gezinnen waar minder geld is, kunnen genieten van kunst, cultuur en sport met behulp van het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds.

 

Het Burgemeestersontbijt is onderdeel van de Week van het Nationaal Schoolontbijt (van 6 tot en met 10 november), waarbij ruim 550.000 kinderen samen gezond ontbijten op zo’n 3.000 basisscholen in ongeveer 265 gemeenten. Het Jeugdcultuurfonds is dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. (WP)

De overige leerlingen van Stephanus genoten op school van hun ontbijt. Lees daarover ons artikel

'Vieze tafel-ontbijt' in Zenderen

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Burgemeestersontbijt 2017


  Wat is een levenstestament?

  ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
  03-03-2021

  Anders boeren op de Zenderense Es

  Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
  28-02-2021

  Buurtbus gaat weer rijden

  Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
  25-02-2021

  Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

  Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
  24-02-2021

  Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

  De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
  22-02-2021

  Start werkzaamheden Grotestraat

  In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
  19-02-2021