'Vieze tafel-ontbijt' in Zenderen
MET VINGERS BROOD SMEREN OP STEPHANUSSCHOOL

'Vieze tafel-ontbijt' in Zenderen

Een heel draaiboek ligt klaar voor de kinderen van de St. Stephanus te Zenderen. De ouderraad helpt, de leerkrachten staan in de startblokken en zelfs een kok is uitgenodigd om de kinderen het een en ander over een gezond ontbijt en snijtechnieken bij te brengen. Als verrassing wordt ook nog een poppenkastvoorstelling verzorgd.
 

Thema `Vieze tafel`

Het is niet de bedoeling dat de kinderen vies zijn of het ontbijt vies is. Nee, deze keer wordt gekozen om zonder hulp van bestek het brood en de crackers te smeren. Een feestje voor de kinderen, want dat mag thuis niet. Vol enthousiasme sleuren ze hun vingers door de boter en de smeerkaas. De allerkleinsten mogen wel wat gebruik maken van een mesje en een lepeltje om de jam op de broodjes te smeren. Een paar moeders helpen juffrouw Kim bij de kleinsten. En dan de poppenkast: de kinderen leven volledig mee met het spel van Jan Klaassen, Katrijn en de dief.
 

De leerkrachten leggen wel uit dat een gezonde maaltijd meestal bestaat uit brood met kaas of smeerkaas. Ook fruit hoort erbij, melk, yoghurt met muesli of cruesli, thee in plaats van limonade. Hoewel, een kindje heeft vanmorgen al wel limonade gedronken.

 

In groep acht geeft Patrick Lubbers, van beroep kok, uitleg hoe je fruit moet schillen. In deze hoogste klassen wordt onder zijn leiding een fruitsalade van het meegebrachte fruit gemaakt. De kinderen hebben nog niet veel kaas gegeten van de snijtechniek. Er wordt in het fruit gehakt, dik geschild, gevraagd hoe je een sinaasappel pelt. Later lukt alles beter als het fruit in blokjes wordt gesneden. Even is er een discussie of de appel met of zonder schil gebruikt wordt. Met schil wint. Het resultaat: de salade mag er zijn.

 

Maxim aan het woord

Maxim zit in groep acht en hij vindt cruesli met yoghurt het lekkerst. “Ik snij nooit, dus gaat het niet zo goed. Ik hakte meer dan dat ik sneed. Maar van Patrick Lubbers heb ik geleerd dat ik rust moet bewaren. Ik denk niet dat ik het thuis alleen zou doen, ze zouden me wel helpen. Nee, kok wil ik niet worden, koken is niets voor mij. Ik hou meer van rally’s rijden. We zijn in Spanje vijfde van de wereld geworden in een Ford WSC. De auto is volledig aangepast, maar ik mocht niet meerijden. Volgend jaar ga ik waarschijnlijk naar Twickel Borne.”

 

Groep zeven

De groep van zestien kinderen is enthousiast. De kinderen hebben alles met hun handen gesmeerd en hebben pret. Ook de fruitsalade wordt met de handen doorgegeven. En jawel, ze hadden allemaal hun handen vooraf gewassen, thuis of op school.

Opvallend was de rust op school, alle leerkrachten vroegen heel kort aandacht en de kinderen luisterden en waren stil. Een compliment. En het opruimen van de tafels was in een mum van tijd gedaan. (AM)

Lees ook ons artikel over groep 6 die in het gemeentehuis aan tafel zat met tijdens het Burgemeestersontbijt: De wereld besproken in een half uur

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Vieze tafelontbijt St. Stephanus Zenderen


    Geslaagde Memorywalk in Oud Borne

    In de stralende zon werd donderdagmiddag de Memorywalk in het kader van de Week van de Dementie...
    20-09-2018

    Plan voor Eerstelijns Ziekenhuis in Borne

    Er bestaan vergevorderde plannen om naast het gezondheidscentrum De Poort van Borne een...
    18-09-2018

    Week van de Dementie gestart

    Met het ‘Dementietheater’ van Ervarea is maandagavond de Week van de Dementie...
    17-09-2018

    Brandweer Borne zesde bij finale

    Bij de landelijke finale van de vaardigheidstoetsen voor brandweerteams behaalde het team van de...
    15-09-2018

    Vrachtwagen klemvast in Bekenhorsttunnel

    Zaterdagmiddag kwam een vrachtwagen klemvast te zitten in de zojuist gerenoveerde...
    15-09-2018

    Azelo viert spontaan buurtschapsfeest

    “Het moet er maar eens een keertje van komen”, zo zeiden Jan Olthof, dochter Lieke...
    09-09-2018


    file:html/cookies.inc.html}