Kerstmarkt voor Stichting Fietswens
DRIEJARIGE 'AMBASSADEUR' MILAN BELD STEELT SHOW OP 'T IEMNSCHELF

Kerstmarkt voor Stichting Fietswens

De driejarige Milan Beld stal woensdag de show, toen leerlingen van de groepen vijf tot en met acht uitleg kregen over het goede doel, waarvoor volgende week donderdag voor het eerst een kerstmarkt op school wordt gehouden. Terwijl zijn vader Mathijs vertelde waarom hij zelf aangepaste fietsjes fabriceert voor kinderen met een groeibeperking, ontpopte de slechts 70 centimeter grote Milan zich tot de beste ambassadeur van de stichting die hij zich kon wensen.

Bij de geboorte, na 34 weken, woog Milan 1400 gram en was hij 39 centimeter lang. Fietsen op een standaard driewieler, zoals andere kinderen, zit er voor de piepkleine Milan niet in. En omdat Mathijs Beld de ervaring opdeed dat hij via ambtelijke molens niet veel opschoot met het realiseren van een voor zijn zoontje geschikt fietsje, besloot hij vorig jaar er maar zelf eentje voor Milan in elkaar te knutselen. “Eigenlijk ontstond het uit gekkigheid. Zo van: als jullie me niet kunnen helpen, maak ik zelf wel wat. Er zijn wel aangepaste fietsjes op de markt, maar die zijn of te zwaar of hebben geen goede aandrijving.”

Van zijn werkgever Aerospace (Berenpas) in Goor kreeg hij de mogelijkheid het eerste fietsje en ondertussen een twintigtal daarna als onderdeel van de productielijn mee te nemen. Ronald Smoes van Brama Tweewielers zorgde voor de eerste onderdelen en levert die nog altijd tegen kostprijs. De winkel van Brama doet dienst als een soort showroom voor de Threely Bike, zoals Beld zijn product heeft gedoopt.

Kwaliteit waarborgen
“De eerste fietsjes werden grotendeels gesponsord”, kijkt Mathijs Beld terug op de start van de stichting. “Maar ook bij een ander moet de kachel roken, dus je kunt niet verlangen dat ze altijd maar meegaan in jouw verhaal. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, heb ik alles wat ik zelf kon maken ook zelf gemaakt. Zelfs de voorvork. Er zijn mensen die me voor gek verklaren, maar ik wil de kwaliteit kunnen waarborgen.” Als ‘duwstok’, waarmee de jonge fietser kan worden bijgestuurd en gecorrigeerd, gebruikt Mathijs Beld een wandelstok (foto hieronder). Het blijkt een gouden vondst.

Toch is de prijs van het bijzondere maar stoere fietsje ondertussen gestegen van vijfhonderd euro naar het dubbele daarvan. “Als je de kwaliteit wilt kunnen garanderen, ben je wel duurder uit, maar op de lange termijn is het voordeliger. Ik kan best veel onderdelen importeren uit China of Taiwan, maar met een beetje geluk heb ik die dan na drie maanden een keer hier. De fiets is ook weer sterk verbeterd. Er zit nu een remmetje op en is ook een stuk lichter. Het gaat mij vooral om het rendement van de fiets, zodat ik het kind dat erop zit er zoveel mogelijk een plezier mee kan doen.”

Fietsjes uitlenen
Het liefst zou de stichting, waarvan Milan’s opa Wim van der Kolk een van de bestuursleden is, in een situatie belanden waarbij ze de fietsjes kan aanschaffen en ze vervolgens kan uitlenen aan ouders van kinderen met een groeibeperking. “Het is hartstikke moeilijk om geld bij elkaar te krijgen. Ik hoop daarom dat er nog wat goede sponsors bij komen”, stelt Mathijs Beld. “Ik moet nu alles zelf financieren en dat is heel moeilijk. Maar de mensen die komen, help ik zoveel mogelijk.”

Met het steuntje in de rug van ’t Iemnschelf prijst hij zich gelukkig. Leerkracht Annet Boomkamp legt uit dat de complete opbrengst van de kerstmarkt van volgende week donderdag bestemd is voor de Stichting Fietswens. “Nadat de leerlingen eerst in de klas een kerstviering hebben gehad met een buffet, worden ze door de kerstman uit de klas gehaald om naar de kerstmarkt te gaan. Elke groep heeft daar een eigen kraam, waar spulletjes worden verkocht die ze zelf hebben gemaakt, zoals kalenders, kabouters en kerstbakjes. Ook bedenkt elke groep een activiteit of spel voor die avond. Op een podium zingen ze allemaal een kerstliedje en ze worden daarbij afgewisseld door de Boornse Mirrewinterhoornbloazers. De ouderraad schenkt glühwein, thee en chocolademelk. Het wordt een heel gezellige avond, die we tegen 20.00 uur denken af te sluiten. We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk vaders, moeders, opa’s en oma’s en buren van de school naar de kerstmarkt zullen komen om het goede doel zo’n mooi mogelijk bedrag te kunnen schenken. We vonden dat het in elk geval een Bornse stichting moest zijn, zichtbaar voor iedereen.”

Goed besteed
De leerlingen van ’t Iemnschelf hoeven niet meer overtuigd te worden. Want in het kwartiertje van de presentatie van Mathijs Beld was hen duidelijk genoeg gemaakt, hoe goed de opbrengst straks besteed zal zijn. Met dank aan vooral aan de kleine Milan. Nadat zijn vader hem eerst op een standaard fietsje heeft gezet, waarmee hij door zijn geringe lengte geen centimeter vooruit komt (foto rechts), trapt hij met een gulle lach op zijn gezicht rondje na rondje op zijn speciale Threely Bike. Hij slaat vrolijk op het stuur en bootst tot hilariteit van de leerlingen voortdurend het geluid van een heuse claxon na.

“Ik denk niet dat we hierna nog aan de leerlingen hoeven uit te leggen hoeveel plezier we de kinderen met een groeibeperking kunnen doen door dit doel te steunen”, weet Annet Boomkamp. “Op deze manier gaat het leven waar het geld naar toe gaat.”

Donderdag komen Mathijs en Milan Beld opnieuw naar de school, dan om aan de groepen één tot en met vier te vertellen, waarom de Stichting Fietswens is ontstaan en wat deze voor veel kinderen kan betekenen. Mathijs Beld: “Het is gewoon onbetaalbaar als je zo’n kind ziet wegfietsen.” (WP)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De...
03-04-2021

Bornse huisartsen gaan vaccineren!

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
03-04-2021