Waardering voor Tonny van der Heiden
KERSTSTUK ALS SYMBOLISCHE GESTE VOOR ALLE MANTELZORGERS

Waardering voor Tonny van der Heiden

Woensdag kreeg Tonny van der Heiden - van Megen uit handen van wethouder Martin Velten een mooi kerststuk aangereikt. Symbolisch als waardering voor mantelzorgers en om nog eens extra het mantelzorgbeleid in de gemeente onder de aandacht te brengen. Daarnaast kreeg ze een tegoedpas, die aan alle geregistreerde mantelzorgers wordt uitgedeeld als invulling van het zogenaamde 'mantelzorgcompliment'.

 

Tonny heeft op dit moment de zorg voor haar 96-jarige moeder, die vlak bij Nijmegen woont. Eens per twee weken gaat ze een aantal dagen naar haar toe. Moeder is psychisch nog goed bij de pinken, maar lichamelijk gaat het allemaal wat moeizamer. Tonny helpt dan met de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen en kleding verzorgen. Ze vindt het eigenlijk allemaal vanzelfsprekend. “Dit is mijn kwaliteit: zorgen voor en aandacht geven aan mensen die het nodig hebben. Andere mensen doen weer andere dingen”, zegt ze relativerend.

 

14 jaar mantelzorger

Tonny is al met al bijna 14 jaar mantelzorger. Haar vader en schoonmoeder konden ook op haar zorg rekenen en toen bij haar man kanker werd geconstateerd was ze er voor hem in het laatste jaar van zijn leven. “Hij had op het laatst 24 uur per dag zorg nodig, een heftige tijd. Maar als je voor die situatie staat, dan doe je het gewoon. Daar denk je niet eens over na.”

 

Ze is blij met de geste van de gemeente, maar er tegelijkertijd ook een beetje verlegen mee. “Andere mensen doen nog veel meer. Ik hou er eigenlijk niet van om in de aandacht te staan.” Aan de andere kant vindt ze wel dat er waardering moet zijn voor mantelzorgers in het algemeen en het werk van het Steunpunt Informele Mantelzorg (SIZ) in het bijzonder. “Ik heb zelf veel gehad aan de cursus ‘Zorgen en Loslaten’ van het SIZ, de ontmoetingen tijdens het Mantelzorgcafé en vooral even stoom af kunnen blazen bij Lenneke Herben. Je wilt niet zeuren, maar bij haar kon ik even mezelf zijn.”

 

Hulp en een luisterend oor

“Het is misschien wel één van de meest onderschatte ondersteuningen die wij kunnen bieden: een luisterend oor”, zegt Lenneke Herben (foto rechts) van het SIZ. In Borne zijn er bij het SIZ 300 mantelzorgers bekend. “Maar het zijn er misschien wel 1000”, denkt Martin Velten. “Niet iedereen beseft mantelzorger te zijn of denkt ondersteuning nodig te hebben of weet de weg daarvoor te vinden. We willen graag laten weten dat er naar hen omgezien wordt, bijvoorbeeld door mensen als Lenneke.” “Soms is het ook moeilijk, omdat je tegen degene die je verzorgt niet wilt toegeven dat je het zwaar hebt. Niet de vuile was buiten wilt hangen”, vult Lenneke aan.

 

En toch is het belangrijk om je als mantelzorger in ieder geval te laten registreren bij het SIZ, vinden Velten en Herben. Een oproep die Tonny van der Heiden alleen maar kan ondersteunen. “Het zijn vaak anderen die je er op moeten wijzen dat je voor jezelf even op de rem moet trappen. En ik heb gelukkig een heel liefdevol netwerk om me heen, dat heb je echt nodig. Als je dat niet hebt kan het SIZ je daar ook bij helpen door middel van de inzet van vrijwilligers.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

EHBOstaat even niet paraat

Zij waren er op 12 en 20 september tijdens de Open Monumentendag en de Twickelloop. De dames en...
19-10-2020

Meer gezinnen in de problemen

Half maart begon de alternatieve voedselbank met voedselpakketten voor 15 gezinnen in nood....
16-10-2020

Poepzakjes roepen irritatie op

In Borne zijn er inmiddels een groot aantal losloopgebieden voor honden. Niks mis mee, zou je...
15-10-2020

Meet & greet met vloggers Kalvijn en Senna

ADVERTORIAL • De jaarlijkse spaarweek is inmiddels een traditie bij de Rabobank. Door...
14-10-2020

96 paddenstoelen voor Het Dijkhuis

Over een paar dagen krijgen alle bewoners van de verpleegafdelingen van Het Dijkhuis een...
09-10-2020

Aantal besmettingen in Borne loopt op

Ook in de regio Twente loopt het aantal besmettingen met het coronavirus op en in Borne is...
08-10-2020