Waardering voor Tonny van der Heiden
KERSTSTUK ALS SYMBOLISCHE GESTE VOOR ALLE MANTELZORGERS

Waardering voor Tonny van der Heiden

Woensdag kreeg Tonny van der Heiden - van Megen uit handen van wethouder Martin Velten een mooi kerststuk aangereikt. Symbolisch als waardering voor mantelzorgers en om nog eens extra het mantelzorgbeleid in de gemeente onder de aandacht te brengen. Daarnaast kreeg ze een tegoedpas, die aan alle geregistreerde mantelzorgers wordt uitgedeeld als invulling van het zogenaamde 'mantelzorgcompliment'.

 

Tonny heeft op dit moment de zorg voor haar 96-jarige moeder, die vlak bij Nijmegen woont. Eens per twee weken gaat ze een aantal dagen naar haar toe. Moeder is psychisch nog goed bij de pinken, maar lichamelijk gaat het allemaal wat moeizamer. Tonny helpt dan met de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen en kleding verzorgen. Ze vindt het eigenlijk allemaal vanzelfsprekend. “Dit is mijn kwaliteit: zorgen voor en aandacht geven aan mensen die het nodig hebben. Andere mensen doen weer andere dingen”, zegt ze relativerend.

 

14 jaar mantelzorger

Tonny is al met al bijna 14 jaar mantelzorger. Haar vader en schoonmoeder konden ook op haar zorg rekenen en toen bij haar man kanker werd geconstateerd was ze er voor hem in het laatste jaar van zijn leven. “Hij had op het laatst 24 uur per dag zorg nodig, een heftige tijd. Maar als je voor die situatie staat, dan doe je het gewoon. Daar denk je niet eens over na.”

 

Ze is blij met de geste van de gemeente, maar er tegelijkertijd ook een beetje verlegen mee. “Andere mensen doen nog veel meer. Ik hou er eigenlijk niet van om in de aandacht te staan.” Aan de andere kant vindt ze wel dat er waardering moet zijn voor mantelzorgers in het algemeen en het werk van het Steunpunt Informele Mantelzorg (SIZ) in het bijzonder. “Ik heb zelf veel gehad aan de cursus ‘Zorgen en Loslaten’ van het SIZ, de ontmoetingen tijdens het Mantelzorgcafé en vooral even stoom af kunnen blazen bij Lenneke Herben. Je wilt niet zeuren, maar bij haar kon ik even mezelf zijn.”

 

Hulp en een luisterend oor

“Het is misschien wel één van de meest onderschatte ondersteuningen die wij kunnen bieden: een luisterend oor”, zegt Lenneke Herben (foto rechts) van het SIZ. In Borne zijn er bij het SIZ 300 mantelzorgers bekend. “Maar het zijn er misschien wel 1000”, denkt Martin Velten. “Niet iedereen beseft mantelzorger te zijn of denkt ondersteuning nodig te hebben of weet de weg daarvoor te vinden. We willen graag laten weten dat er naar hen omgezien wordt, bijvoorbeeld door mensen als Lenneke.” “Soms is het ook moeilijk, omdat je tegen degene die je verzorgt niet wilt toegeven dat je het zwaar hebt. Niet de vuile was buiten wilt hangen”, vult Lenneke aan.

 

En toch is het belangrijk om je als mantelzorger in ieder geval te laten registreren bij het SIZ, vinden Velten en Herben. Een oproep die Tonny van der Heiden alleen maar kan ondersteunen. “Het zijn vaak anderen die je er op moeten wijzen dat je voor jezelf even op de rem moet trappen. En ik heb gelukkig een heel liefdevol netwerk om me heen, dat heb je echt nodig. Als je dat niet hebt kan het SIZ je daar ook bij helpen door middel van de inzet van vrijwilligers.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Sindron haalt veel adviezen en tips op

Eind oktober vorig jaar werd bekend dat het Sindron in Zenderen nog niet naar behoren...
13-01-2019

Levendige markt voor geest en lichaam

De Body, Mind en Spirit markt trok zaterdag veel bezoekers. De jaarlijkse spirituele beurs vond...
12-01-2019

Huizen ontruimd aan Leemweg

Bij graafwerkzaamheden aan de Leemweg is vrijdagmorgen een gaslek ontstaan. Uit voorzorg zijn...
11-01-2019

Borne steekt regenboogvlag uit

De storm die de afgelopen dagen opstak over de zogenaamde ‘Nashville-verklaring’...
10-01-2019

Brandweer vaak in actie in 2018

In 2018 moest de brandweer in Borne 114 keer in actie komen om brand te bestrijden en hulp te...
08-01-2019

Jan ter Keurs geëerd met eigen pad

De op 8 januari 2018 plotseling overleden Zenderenaar Jan ter Keurs wordt binnen de Zenderense...
08-01-2019


file:html/cookies.inc.html}