Laatste Kerstherberg nabij?
TEKORT AAN VRIJWILLIGERS DREIGT 28-JARIGE TRADITIE DE NEK OM TE DRAAIEN

Laatste Kerstherberg nabij?

Zevenentwintig jaar lang was de Kerstherberg Borne voor velen een vaste waarde op eerste kerstdag. Steevast schoven zo’n 50 mensen aan voor een kerstdiner, terwijl er in de uren daarvoor nog eens tientallen andere mensen binnenwandelden voor een praatje, een bak koffie, een hapje en een drankje. Er traden koren en anderen op. Er waren sponsoren die een groot deel van de dag bekostigden én een groep vrijwilligers die zich belangeloos inzette om van deze bijzondere gebeurtenis een succes te maken. Nu deze laatste groep na maandag uiteenvalt, dreigt ook de herberg aan haar laatste editie te beginnen…

 

De jaren gaan tellen

Giena van de Weg en haar dochter Judith-Marije maakten bijna al die jaren deel uit van de groep vrijwilligers, samen met man en vader Rob. Maar de jaren gaan tellen en bovendien woont Judith-Marije allang niet meer in Borne. “Wij hebben het al die jaren kunnen doen omdat we het als gezin deden. Want ook voor ons was het natuurlijk Kerstmis. We waren op deze manier toch bij elkaar en maakten er met ons allen gewoon een hele leuke dag van. Dat gold ook voor de anderen die gezinsleden meenamen om hand- en spandiensten te verrichten.”

 

Zo ontstond stilaan een goed geoliede ploeg die precies wist wat er te doen stond en die aan een half woord genoeg had om de losse eindjes slagvaardig aan elkaar te knopen en daarmee hun gasten ‘een warme dag’ te bezorgen. “Al die jaren hebben we het met veel liefde en plezier gedaan, het vieren van het kerstfeest stond voor ons gelijk aan het organiseren van de Kerstherberg. Dan doet het pijn dit te moeten loslaten”, aldus Giena.

 

Geheel belangeloos

Ook Marijke Adams, coördinator Welzijn bij de gemeente Borne en dagelijks gestationeerd in het Kulturhus, is zo’n vrijwilliger. Zestien jaar lang heeft ze zich met haar man Henk geheel belangeloos ingezet om de bezoekers van de Kerstherberg een fijne dag te bieden. “Maar er komt een moment dat je denkt, nu is het goed geweest. En dat moment is er nu. Dit jaar draaien we voor de laatste keer mee en ik kan me er nu al op verheugen een volgend jaar met kinderen en kleinkinderen het kerstfeest thuis te vieren,” zo zegt ze.

 

Bijkomend probleem is dat door het wegvallen van Marijke ook de as in het Kulturhus verdwijnt. Want als zij het volgend jaar niet meer doet, dienen er andere (waarschijnlijk wél betaalde) Kulturhuskrachten voor in de plaats te komen. Marijke: “Het Kulturhus faciliteert dan wel, maar er zijn nu eenmaal mensen nodig voor de horeca, voor de techniek en de BHV. En mensen kosten geld, zeker op zo’n eerste kerstdag. Dat ik die taak al die jaren belangeloos op mijn schouders heb genomen, vertaalt zich nu eenmaal niet in een garantie voor de toekomst.”

 

Mensen die het stokje willen overnemen

Zo heeft ieder van de zes vrijwilligers zijn of haar reden om er na dit jaar een punt achter te zetten. Judith-Marije: “We hopen echt dat er nog enthousiaste mensen opstaan. Mensen die het stokje van ons willen overnemen en ook met heel veel plezier en enthousiasme hun schouders eronder willen zetten. Dán zijn mijn moeder en ik bereid om ze nog een jaar wegwijs te maken en ze in de geheimen van een succesvolle Kerstherberg in te wijden. Mensen die willen, kunnen maandag gewoon eens naar binnen stappen en de sfeer proeven, of in het andere geval mij even bellen (06 5156 2096)."

 

De deuren van de Kerstherberg gaan maandag om 12.00 uur open. Vooral de mensen die op deze dag alleen zijn, om een praatje verlegen zitten en graag het gezelschap met anderen zoeken, zijn er meer dan welkom. Ze worden vergast op koffie of thee met gebak en andere versnaperingen. Er treedt een goochelaar op en de muzikale optredens komen van het duo Ronny Cloesmeijer en Gerrie Barkel en het trio Everthree. De entree is gratis. Na 17.00 uur is er dan nog een kerstdiner voor de bezoekers die zich al eerder hebben aangemeld. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024