`Sssttt tijger slaapt` in voorleesontbijt
NATIONALE VOORLEESWEKEN EN –ONTBIJT IN KINDEROPVANG BORNE

`Sssttt tijger slaapt` in voorleesontbijt

De kinderopvang Borne met name De Wilde Weide, is vandaag de plek waar BorneBoeit komt kijken bij het voorleesontbijt in de Nationale Voorleesweken. Op alle locaties wordt dit feestje voor de allerkleinsten deze week gehouden, voorlezen en een ontbijtje. Raymond de Beer gaat naar alle locaties en neemt de kinderen in zijn verhaal mee.

 

Het prentenboek heet `Sssttt, de tijger slaapt` en is geschreven en getekend door Britta Teckentrup. Dit boek staat centraal tijdens de Nationale Voorleesweken.

 

Sssttt, de tijger slaapt

In de dagen voordat Raymond de Beer zijn verhaal vertelt, hebben de kinderen al wat ervaring met het thema opgedaan. Er zijn bordjes met een tijgerkop geplakt, ze hebben een paar liedjes geleerd. Ook is het verhaaltje al een paar keer voorgelezen. Maar voorgelezen door heel iemand anders is natuurlijk andere koek, dat is vreemd.

 

Als alle kinderen verzameld zijn, zit Raymond de Beer nog even rustig op de bank. De leidsters en kinderen zitten op de grond en dan begint het. Uit zijn koffer haalt Raymond zijn tijgerpak. Dat geeft al hilariteit als blijkt dat hij toch wel zijn schoenen uit moet doen om het pak aan te trekken. Heel voorzichtig trekt hij dan het enge tijgermasker over zijn gezicht. Sommige kindjes hebben het daar moeilijk mee. Dan begint het vertellen: Raymond de Beer pakt het prentenboek.

 

Toch heeft hij een slapende tijger nodig: zijn pak gaat uit en een van de leidsters krijgt hem aan. `Tijger` gaat dan op de bank slapen. Een paar kleintjes zoeken de veiligheid van de eigen leidster.

 

Raymond de Beer neemt de kinderen mee in zijn voordracht: tijger is namelijk jarig en de andere dieren willen zijn verblijf versieren met ballonnen. Kleuren kennen de kinderen wel en dan mogen een paar kinderen de goede kleur ballon pakken en voorzichtig langs de tijger lopen. “Ik wil dat wel, maar de ballon mag niet knappen.” “Tuurlijk niet,” is het antwoord. Zo komen de vier kleuren voorbij totdat ooievaar met zijn lange snavel per ongeluk een ballon laat knappen. Het meisje dat zo bang was, barst in huilen uit. Natuurlijk knapt er nog wel een ballon.

 

De tijger is wakker en het feestje kan beginnen: “lang zal ze leven” wordt uit volle (kleine) borst meegezongen. En er mag gedanst worden.

 

Voorleesontbijt

Weer terug in de groep staan de tafeltjes en stoeltjes al klaar voor het ontbijtje. Kleine broodjes, krentenbolletjes en sapjes liggen klaar, een knakworstje gaat er wel in. Sommige kinderen kunnen zelf hun broodje smeren, andere worden even geholpen. Het smaakt.

 

Jenny Liem, manager kinderdagverblijven Borne

Sinds november is Jenny Liem algemeen manager van de kinderdagverblijven. Ze is verantwoordelijk voor alle locaties zoals die bij De Veste, De Wingerd, ’t Iemnschelf en meer. Zowel de kinderdagopvang als de Buitenschoolse Opvang vallen onder haar leiding. Ze zocht een nieuwe uitdaging nadat ze jarenlang met jeugd en licht verstandelijk gehandicapten heeft gewerkt. Ze vroeg zich af waar nog meer ontwikkelingen belangrijk zijn en ze kwam uit bij de jongste kinderen: “Kleine kinderen hebben veel energie en activiteiten. Hun reacties zijn ook primair en dat trekt me wel. We hebben binnen de dagopvang ook kinderen met een dreigende of een al opgelopen taalachterstand. We zijn druk bezig met de Voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Met kinderen uit die groepen bezoeken we de bibliotheek. Al onze leidsters hebben een MBO- of een HBO-opleiding.

Binnenkort komt er weer een nieuwe wetgeving betreffend de kwaliteitsverbetering. Dat wordt een hele omslag en ik, als manager, moet ervoor zorgen dat de leidsters hun primaire taak: de opvang en begeleiding van kinderen, goed kunnen doen, ondanks de nieuwe regelgeving. ”

Jenny Liem heeft twee kinderen van 4 jaar en bijna 2 jaar.

 

De kinderen hebben genoten van het verhaal en het voorleesontbijt. Raymond de Beer vertelt de rest van de week `Ssssttt, de tijger slaapt` op de andere locaties (AM)

 

(er was geen melding dat een kind niet gefotografeerd mocht worden)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Nationaal Voorleesontbijt 2018


  Bart, Eef en Marlie leiden Angorageiten

  Als je begint over de Angorageiten, dan weet je op voorhand dat er iets bijzonders volgt. Dat is...
  17-11-2019

  Een waardig jubileumconcert

  Met een vette knipoog naar de grote showconcerten die het Stedelijk Orkest vroeger in de...
  03-11-2019

  Gegrepen door kroonjuwelen

  Op het cultureel podium van de Bornse Synagoge schitterde Martijn Akkerman, juwelenhistoricus,...
  27-10-2019

  Zoektocht naar relatie mens en natuur

  Onder de titel ‘Forgather’ exposeert kunstenaar Daniëlle Spoelman van 27...
  24-10-2019

  Een handgeschreven tijdsdocument

  ‘Tusken doem en wiesvinger’ heet het boek met vijftig verhalen van de bijna...
  19-10-2019

  Toost op de Bornsche Bevrijdingsbitter

  Zoals inmiddels genoegzaam bekend viert Borne op 3 april 2020 het feit dat het 75 jaar geleden...
  18-10-2019