Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden

 

Waar kan ik stemmen?
Je kunt stemmen in elk willekeurig stembureau in Borne. Waar? Kijk op de pagina Stembureaus.

 

Ik heb geen stempas gekregen. Of ik ben mijn stempas kwijt. Hoe kan ik stemmen?
Tot 11 maart 17.00 uur kun je een vervangende stempas aanvragen. De vervangende stempas krijg je vóór 15 maart thuisgestuurd. Je kunt ook zelf vóór 11 maart 17.00 uur aan de balie in het gemeentehuis een vervangende stempas aanvragen. Een afspraak maken hiervoor is niet nodig.

 

Ik wil in een andere gemeente stemmen. Kan dat?
Nee, bij de gemeenteraadsverkiezing kun je alleen stemmen voor de leden van de gemeenteraad in de gemeente waar je op 31 januari woont. Ben je tussen 31 januari en 17 maart verhuisd naar een andere gemeente? Dan ontvang je dus een stempas voor de verkiezing in jouw vorige gemeente.

 

Ik kan niet naar een stembureau. Hoe kan ik toch stemmen?
Je vraagt dan een andere kiezer uit de gemeente om namens jou te stemmen. Dit heet een volmacht afgeven. De persoon die voor jou gaat stemmen moet op hetzelfde moment ook zelf stemmen. Deze persoon kan maximaal namens twee andere personen stemmen.

 

Iemand anders gaat namens mij stemmen. Hoe werkt dat?
Vul de achterkant van jouw stempas in. Vergeet niet jouw handtekening te zetten. Geef een kopie van je paspoort, ID-kaart, verblijfsvergunning of rijbewijs mee aan diegene die voor jou gaat stemmen. Hierbij gelden deze regels:

  • de persoon die voor jou stemt woont in Borne
  • de persoon die voor jou gaat stemmen moet op hetzelfde moment ook zelf stemmen
  • deze persoon kan maximaal namens twee andere personen stemmen.

 

Je kunt ook een schriftelijke volmacht aanvragen voordat je de stempas hebt ontvangen. Je vraagt een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente waar je op 31 januari 2022 woont. De volmacht kun je hier downloaden. Jij en de gemachtigde vullen allebei een deel van dit formulier in en ondertekenen het. Of haal het aanvraagformulier ‘verzoek om bij volmacht te stemmen’ op bij de Publieksbalie. Dit kan vanaf 31 januari 2022. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier per post naar Gemeente Borne, team Verkiezingen, Postbus 200, 7620 AE Borne of via verkiezingen@borne.nl. De aanvraag om bij schriftelijke volmacht te stemmen kan tot uiterlijk vrijdag 11 maart 17.00 uur worden ingediend.

 

Mijn paspoort, ID-kaart of rijbewijs is niet meer geldig. Hoe kan ik toch stemmen?
Je mag stemmen als jouw paspoort, ID-kaart of rijbewijs geldig is tot minimaal 17 maart 2017.

 

Mijn paspoort, ID-kaart of rijbewijs is gestolen. Hoe kan ik toch stemmen?
Je mag stemmen als je een Verklaring van Vermissing laat zien in het stembureau. Samen met een document waar jouw naam en foto op staan, bijvoorbeeld een OV-chipkaart. Een Verklaring van Vermissing vraag je aan bij de gemeente via www.borne.nl.

 

Mijn verblijfsvergunning is kwijt of gestolen. Hoe kan ik toch stemmen?
Je mag stemmen als je een Verklaring van Vermissing laat zien in het stembureau. Samen met een document waar jouw naam en foto op staan, bijvoorbeeld een OV-chipkaart. Een Verklaring van Vermissing van jouw verblijfsvergunning vraag je aan bij de politie.

 


Reacties

De ambtenarij volgt dagelijks de beleidsrichtlijnen vanuit Den Haag. Dat wordt geimplementeerd zoals dat heet en geeft vaak geen inspraakmogelijkheden. Jammer voor ieder, maar een feit en de afdeling communicatie is daarnaast ook te druk met een nieuw lijvig boekwerk over hoe Borne er moet uitzien over X jaar... Lees meer

10 mrt 2022 om 0:48 | reacties (0)

Nou ja, er wordt veel om hulp geroepen door de vaste spil-werknemers van de Gemeente. Zelfs bij MijnBorne! Je zou zeggen dat voor het gigantische, jaarlijks terugkerende bedrag, extra deskundig personeel kan worden aangetrokken? In regioverband wordt immers al veel samen gedaan. Waarom voor elke scheet dan nog... Lees meer

08 mrt 2022 om 0:10 | reacties (0)

3 speerpunten. De vorige verkiezing was het nog maar 1 speerpunt; de GVW. U weet wel, die weg langs het industrie terrein de Molenkamp. Er werden dikke rapporten gemaakt en Borne Nu maakte zich sterk om die waanzinnig hoge kosten steeds gefinancierd te krijgen. Zou het nou niet mooi zijn om als blijk van berouw,... Lees meer

05 mrt 2022 om 21:30 | reacties (0)