Zenderen blijkt vooral pragmatisch
MEERDERHEID WIL MEER FLEXIBILITEIT DORPSRAAD IN KWESTIE ELHORST-VLOEDBELT

Zenderen blijkt vooral pragmatisch

Op de stelling ‘De dorpsraad moet voet bij stuk houden. Er mag geen mestverwerking op de Elhorst-Vloedbelt komen’ reageerde een duidelijke meerderheid tijdens een drukbezette bijeenkomst in het Sindron donderdagavond verrassend met ‘oneens’. Een nog grotere meerderheid vond dat ‘de dorpsraad in gesprek moest gaan met alle partijen om het beste voor Zenderen te bereiken.’ De onverwachte uitkomst zorgde voor verbaasde gezichten bij de aanwezige raadsleden maar ook bij de dorpsraad. Voorzitter Gerard Welberg: “We gaan ons nu beraden op wat ons te doen staat.”

 

Initiatief van de dorpsraad

De bijeenkomst was een initiatief van de dorpsraad. Ze wilde nogmaals alle aspecten van de beoogde mestverwerkingsinstallatie voor het voetlicht laten brengen en de diverse gezichtspunten opnieuw aan de bewoners voorleggen. De dorpsraad zelf had al een standpunt ingenomen: ze procederen verder tegen de plannen en wilden ook geen ‘koehandel’ om eventuele andere voordelen voor de gemeenschap binnen te halen in ruil voor medewerking aan de plannen van Twence.

 

Uitgenodigde sprekers waren behalve Twence en Ed Mossel van de dorpsraad en de Stichting Behoud Elhorst-Vloedbelt ook Arjan Bonthuis namens de boeren en wethouder Herman Mulder namens de gemeente Borne. Ook de Provincie was vertegenwoordigd. Sinds deze de gemeente Borne buitenspel heeft gezet door met een zogenaamd Provinciaal Inpassingsplan het vaststellen van het bestemmingsplan ter plekke over te nemen is ook ‘Zwolle’ nadrukkelijk partij geworden. Een partij die onomwonden de mestverwerkingsinstallatie wil, om het probleem van de mestoverschotten op te lossen en om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen voldoen.

 

De Verbindingsweg

En laat diezelfde Provincie nu ook toevallig een partij zijn die een grote rol kan spelen in het oplossen van de verkeersproblematiek in Zenderen… Een uiterst actueel onderwerp nu met de aanleg van de nieuwe Verbindingsweg langs Borne de verkeersdruk in Zenderen naar verwachting alleen maar verder zal toenemen.

 

Hoewel het nauwelijks werd uitgesproken was dat precies wat aan het pragmatisme van Zenderen ten grondslag lijkt te liggen. Heel duidelijk is dat de inwoners een mestverwerker liever niet in Zenderen willen, maar als die er toch dreigt te komen waarom er dan niet ook wat uitslepen? Zo lijkt de gedachte. Tussen de regels door werd er op gehint. Iedereen wilde ‘in gesprek gaan’, ‘omwonenden betrekken’ en ‘participatie’. Nergens werd gezegd: “Ach weet je wat: wij de mestverwerker, jullie de rondweg om Zenderen.”

 

Misschien is zo’n deal ook wel niet te sluiten en kun je ook je vraagtekens zetten bij de representativiteit van de kleine enquête. Uiteindelijk waren er maar 42 stemmers in de zaal. Hoe dan ook zullen er de komende tijd vast de nodige gesprekken gevoerd gaan worden. In Zwolle, bij Twence in Hengelo, in het gemeentehuis van Borne en... in Zenderen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
McHak — 17 feb 2018
Als Den Haag nu eens mee gaat polderen, en de aorta van Twente ( A1 en A35) veilig maakt (6 baans) en bij knooppunt Azelo een afslag Zenderen maakt, die aantakt tussen Urenco en de mestvergister van Twence, dan zou Zwolle, de Regio en Borne geholpen zijn.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024