Wijkvereniging Stroom Esch wil geen varkens
BEZWAAR TEGEN VERGUNNING 500 BIOLOGISCHE VARKENS AAN DE OUDE BIEFFEL

Wijkvereniging Stroom Esch wil geen varkens

De Wijkvereniging Stroom Esch wil geen varkens aan de Oude Bieffel. Voorzitter Frans Edelijn klimt in de pen naar aanleiding van het verlenen van een vergunning voor het houden van 500 biologische varkens, net buiten de wijk.

 

“Het is wrang te moeten constateren dat in de regeringsverklaring van het huidige kabinet maar liefst 200 miljoen beschikbaar komt voor sanering van overlast gevende varkenshouderijen en het College van de gemeente Borne nu een overlast gevende varkenshouderij dicht bij de woonbebouwing toestaat”, zo schrijft hij aan het College.

 

Gezondheid

Het woonklimaat nabij de beoogde varkenshouderij gaat er volgens Edelijn niet op vooruit. Omdat de 500 biologische varkens ook buiten de stal zullen zijn zegt de wijkvoorzitter dat dit ‘onherroepelijk’ zal leiden tot ‘onaanvaardbare gezondheidsrisico’s’. Bij het rapport van de GGD, waarin geconcludeerd wordt dat het met die gezondheidsrisico’s nogal meevalt, zet hij grote vraagtekens. Een onderzoek van Wageningen UR Livestock Research uit 2009 zou juist melden dat er in de nabijheid van een biologische varkenshouderij juist een verhoogd risico is op longaandoeningen door fijnstof.

 

Overlast

Verder vreest de wijkvereniging stankoverlast en ‘geschreeuw’ van elkaar bespringende opgroeiende varkens. De toegangsweg naar het erf zou ook veel te smal zijn voor het verkeer dat van en naar de varkenshouderij zou rijden.

 

Alternatief

De nu vergunde ontwikkeling is kortom volgens Edelijn ongewenst en zou niet mogelijk moeten zijn zo dicht bij de bebouwing. Liever ziet hij dat varkensboer Kuiphuis een alternatieve plek aangewezen krijgt voor zijn varkens en dat het perceel in handen komt van de buren, die er een overdekte manege zouden kunnen realiseren. Dat zou wel op de goedkeuring van de wijkbewoners kunnen rekenen.

 

Frans Edelijn heeft ook de politieke partijen aangeschreven. Het standpunt was eigenlijk al eerder bekend. Naar verwachting volgen er nog de nodige bezwaarprocedures tegen de vergunningverlening. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Knor — 23 feb 2018
Wat een bult lawaai en hypocriet! Stop met vlees eten en dan heb je ook geen overlast en is veel beter voor het milieu.
Kiloknaller — 22 feb 2018
Tussen de beek en de varkentjes, kunnen best nog een paar windmolens en een zonnepanelenpark komen. De slagschaduw valt dan op de varkentjes en die zijn toch al veel gewend.
knot — 21 feb 2018
Treffend👏, ookdatnog!
Ookdatnog — 21 feb 2018
Niet heel fijn zoveel varkens bij je wijk. Lijkt me vooral heel confronterend dat deze uitbreiding indirect het gevolg is van je eigen behoefte. Of ben ik nu in de war met Vegetarische Wijkvereniging Stroom Esch? Ach, varkens horen tenslotte thuis in Brabant op 1,2 vierkante meter, toch?!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024