Alles voor de gezelligheid
14-03-2018
PRAATHUIS RODE KRUIS BESTAAT 25 JAAR

Alles voor de gezelligheid

Het Rode Kruis doet veel tijdens zijn lange bestaan. Niet alleen in oorlogsgebieden, maar het Rode Kruis organiseert ook dichter bij de mensen thuis allerlei activiteiten. Een van die activiteiten in Borne is het Praathuis in het Rode Kruisgebouw aan de Brugstraat. Deze maand is het 25 jaar geleden dat het Praathuis werd opgericht.

 

Doelstelling van het Praathuis

Miriam Oude Wolbers-van Uhm is de huidige coördinator: “Sinds 2001 nam ik het coördinatorschap Sociale Hulp in Borne over. Het Praathuis is een van die activiteiten. Voor het Praathuis is het sociale aspect het belangrijkste, mensen gewoon op een gezellige manier met elkaar in contact brengen bij een kopje koffie. Ongeveer 15 tot 17 mensen bezoeken wekelijks op de woensdagochtend van 10 uur tot ongeveer 12 uur het gebouw. Ze willen gewoon gezellig praten. We hebben wel eens voorgesteld om een spel te doen, maar dat werd unaniem afgewezen. Onze ochtenden zijn niet alleen voor alleenstaanden, ook echtparen komen geregeld.

 

Opening bijzondere ochtend

Miriam Oude Wolbers neemt het woord als iedereen voorzien is van koffie met een stukje gebak. “Gezellig dat er vandaag zoveel mensen zijn, niet alleen vaste gasten maar ook vrijwilligers van het Rode Kruis. Wie had nu 25 jaar geleden gedacht dat het Praathuis nog zou bestaan en dat zoveel mensen wekelijks komen? Ons doel is mensen samen brengen en het is fijn te horen dat uit deze ochtenden ook vriendengroepen zijn ontstaan. Ook mooi te merken dat mensen zich om elkaar bekommeren. Als iemand er niet is, wordt toch even nagevraagd of er niets aan de hand is.

 

Ook fijn dat de vrijwilligers er zijn, zonder hen werkt niets. We moeten wel constateren dat zowel bezoekers als vrijwilligers ouder worden.

 

Samen doen blijft leuk en met de hele groep iets doen is nog leuker. Dus in verband met het 25-jarig bestaan gaan we, als het wat warmer is, in mei iets gezelligs doen. Wat? Dat blijft nog even een verrassing. Nu vieren we ons jubileum met koffie en gebak.

 

Ans Westerbeek (links) bedankt Miriam Oude Wolbers (rechts) met een bloemetje voor haar inzet.

 

Een paar vaste gasten

Mevrouw Riet Grip is de oprichtster van het Praathuis: Op de woensdagmorgenmarkt kom je altijd mensen tegen en maak je een praatje. 25 Jaar geleden opperde iemand dat het leuk zou zijn even ergens rustig verder te kunnen praten. Ik dacht dat hier een idee lag en in het Rode Kruisgebouw was ruimte beschikbaar. Toentertijd was ik coördinatrice van de Welfare en zo is het gekomen. Wethouder Michel Kotteman ( ja, 25 jaar geleden ook wethouder) opende de eerste ochtend, er was meer publiciteit en er kwam veel publiek. Na 12½ jaar droeg ik het coördinatorschap over aan Miriam Oude Wolbers.”

 

Mevrouw Liesbeth van den Berg is vanaf de eerste dag een vaste bezoekster: “Ik ben voor de eerste keer door Riet Grip gevraagd te komen en ik ben nooit weggegaan. De gezelligheid vind ik het belangrijkst. Ook bezoek ik wel mensen in Het Dijkhuis en let ik er wel op als iemand wat langer niet komt. Dan stuur ik een kaartje of bezoek ik hem. Wat ik heel belangrijk vind, is dat men hier niet over elkaar roddelt. En de uitstapjes een keer in de twee jaar vind ik gezellig.“ Van Miriam Oude Wolbers krijgt ze een bloemetje voor haar jubileum.

 

De heer Ben Arke, 90 jaar, is ook een geregelde bezoeker. Hij is de een na oudste vaste gast: “Ik kom voor de gezelligheid en ik kom iedere week. Als ik niet kom, word ik gemist, zeggen ze. Het is leuk, je doet contacten op, je maakt een praatje.” Hij heeft nog vrij veel activiteiten, hij kweekt cactussen, volgt schilderlessen, doet iedere dinsdag aan Tai Chi in een groep en knutselt nog zo het een en ander. Hij woont zelfstandig en bezoekt ook zijn dochter in Spanje: “Alhoewel dat de laatste tijd wat moeizamer wordt.”

 

Tenslotte

Het Praathuis voorziet in een behoefte. Mensen kunnen vrij naar binnen lopen en zo eens een praatje met dorpsgenoten maken. Op deze ochtend was het een (gezellige) drukte van belang. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021