Herinneringen aan de Nieuwe Kerk
18-03-2018
‘EEN NIEUWE HEMEL OP NIEUWE AARDE’ MET GESCHIEDENIS EN VERHALEN

Herinneringen aan de Nieuwe Kerk

Veel sneller dan verwacht werd de Nieuwe Kerk aan de Deldensestraat verkocht aan de Armeense Pinkstergemeente uit Almelo. Aanvankelijk was het plan om de diensten van de Protestantse Gemeente in 2022 pas te concentreren in de Oude Kerk. In 2015 werd duidelijk dat het eerder zou moeten zijn en nog datzelfde jaar diende zich al een koper aan.

 

Het gaf de gemeenschap minder tijd dan gedacht om uitvoering te geven aan het pastoraal afscheid waar een aantal commissieleden zich op had geworpen. Eén van de actiepunten was het realiseren van een blijvend aandenken. Nick Noppers, Simone Noppers en Willem-Jan Scheper (op de foto Simone Noppers en Willem-Jan Scheper) besloten tot een boek. Eind 2017 lag ‘Een nieuwe hemel op nieuwe aarde’ bij de boekhandel.

 

Een boek met veel geschiedenis en vol van anekdotes en herinneringen. Zaterdag vertelde een aantal mensen wat het lezen van het boek bij hen teweeg had gebracht.

 

'Achter het spoor'

Gerard Adams bijvoorbeeld was onder de indruk van de geschiedenis van het ontstaan. “Dat het allemaal ooit begon op het erf van boer Spalink, dat heb ik nooit geweten.” De Nieuwe Kerk was het gebedshuis van de mensen ‘achter het spoor’, veelal arme textielarbeiders. Ze voelden zich niet thuis in de Oude Kerk, waar de plaatsen in het begin van de twintigste eeuw nog voor een groot deel gereserveerd waren voor de rijkere notabelen van het dorp. De nieuwelingen moesten staan tot na het eerste lied, waarna er een run op de overgebleven plaatsen kwam.

 

Het erf van boer Spalink

“Achter het spoor wilden ze niet met een hoedje en een tasje naar de kerk en zelf weten waar je ging zitten.” Het ging er allemaal wat losser aan toe bij boer Spalink en de verschillen of ‘kinnesinne’ tussen Oude en Nieuwe Kerk bleven tot op zekere hoogte lang bestaan, ook na de bouw van die laatste in 1930.

 

“Je woonde maar achter het spoor”, herkende ook Liny Jacobs de sentimenten van vroeger. De huizen werden er gebouwd door Spanjaard, voor de arbeiders in zijn fabriek. Vaak waren ze afkomstig uit Drenthe. “Arm, vreemd volk en links”, wist Martin Thiehatten te vertellen. “De bolsjewieken werden ze genoemd. Het ging zelfs zo ver dat toen er elektrische straatverlichting zou komen, deze niet achter het spoor voorzien was. De bolsjewieken hadden dat toch niet nodig.”

 

Verhalen over mensen

Maar naast de geschiedenis staat het boek, dat geschreven is door Hans Sebastiaan Boerema bol van verhalen over mensen. Zoals organist Bert Faber, het kostersechtpaar Albert en Willy Noppers en dominees Dubbeldam, Remmers en Kolkman. Mensen die bij de lezers herinneren oproepen die gekoesterd worden. “De mensen zijn immers de bouwstenen van het geloof”, besloot Laurens van Urk.(AJ)

 

Het boek ‘Een nieuwe hemel op nieuwe aarde’ is te koop bij de Bruna in Borne. 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024