Mantelzorg overkomt je
20-03-2018
NU OOK EEN MANTELZORGCAFÉ IN DE AVONDUREN

Mantelzorg overkomt je

Vanaf 19 maart is op iedere derde maandag van de maand een mantelzorgavond in het restaurant van Het Dijkhuis. Veel mantelzorgers kunnen niet tijdens de mantelzorgcafé middagen, dus leek een avond organiseren een goed idee. SIZ Twente ( Stichting Informele Zorg Twente) sloeg de handen ineen met het TMZ Dijkhuis en binnen de kortste keren was de organisatie rond. Iedereen is welkom op deze avonden, het is laagdrempelig.

 

Doelstelling mantelzorgcafé

Bezoekers van het mantelzorgcafé kunnen als mantelzorger hun ervaringen delen. Ze kunnen ervaringen uitwisselen en zich gesteund voelen door anderen die min of meer hetzelfde meemaken. Als mantelzorger kun je je wel eens eenzaam voelen: “Doe ik het wel goed?” Erkennen dat het zorgen voor een ander je wel eens zwaar valt, is moeilijk want: “Voor wie ik zorg kan er toch ook niets aan doen.”

 

Soms weet je ook niet waar je hulp kunt vinden. Bij een mantelzorgcafé zijn begeleiders aanwezig die een mantelzorger een bepaalde weg kunnen wijzen. Op verzoek kan een psycholoog of een thuiszorgmedewerker of professional uit de dagbesteding voorlichting geven en een bepaalde weg wijzen. Maar het belangrijkste is wel het delen van ervaringen, dat lucht op en geeft ruimte.

 

Opening mantelzorgcafé in Dijkhuis

Lenneke Herben, SIZ consulent in Borne, verwelkomt de aanwezigen. “Mantelzorg overkomt je, je kiest er niet voor. Wat te doen als de mantelzorg je te zwaar wordt en je de zorg niet kunt delen? Het is doorgaans een grote stap om hulp te vragen maar een mantelzorgcafé kan helpen de zorg te delen.”

 

Margot Hodes, manager SIZ Twente, geeft aan dat het idee voor een mantelzorgcafé ontstond tijdens een wandeling: “ We zijn er trots op dat inmiddels 6 mantelzorgcafé’s in Twente draaien. Nu zijn we dan voor het eerst in een woonzorginstelling. Ook dat was een wens van ons.

Mooi als er een plek is waar mantelzorgers informeel en ontspannen elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Ook kan hier advies worden gevraagd. Mantelzorgers hebben respijtzorg nodig. De stap naar Het Dijkhuis is niet groot, we werden hier met ons idee met open armen ontvangen.”

 

Sylvia Kamphuis, leidinggevende Dijkhuis, geeft aan dat zeker 20 mantelzorgers aanwezig zijn. Ook zij memoreert de zwaarte van mantelzorg. Maar: “Samen met professionals, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers wordt in Het Dijkhuis gewerkt. Wij zijn trots en blij dat hier het avondmantelzorgcafé is gevestigd.”

 

Leonie de Swart is zorgbemiddelaar. Zij benadrukt voornamelijk de verbinding die gelegd wordt. “Verhoudingen veranderen als mantelzorg geboden wordt. Een ouder wordt kind, een kind wordt ouder. Het is ook een grote verantwoordelijkheid. Je zorgen delen in een mantelzorgcafé kan helpen. Op een laagdrempelige wijze kan hulp gezocht worden en kunnen ervaringen gedeeld worden.”

 

Opening mantelzorgcafé

Gerard Legdeur, mantelzorger, heeft de eer de banner te onthullen. Hij is al acht jaar mantelzorger van zijn overbuurman. In een kort verhaal geeft hij weer wat zijn ervaringen zijn: “Het kon voorkomen dat hij zeker acht keer op een dag voor de deur stond omdat hij dan weer niet wist hoe de afstandsbediening werkte, of dat hij iets kwijt was. Het was soms wel zwaar. Nu is hij opgenomen in de zorgafdeling van Het Dijkhuis maar ik kom zeker drie keer in de week bij hem. Er is nu toch wel een last van me afgevallen, hoe graag ik hem ook hielp.” Daarna onthulde hij de banner.

 

Tenslotte

In Borne zijn nu twee mantelzorgcafé, iedere eerste donderdag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur bij Bella Borne aan het Dorsetplein en op iedere derde maandag van de maand achter in het restaurant van Het Dijkhuis van 19.00 tot 20.30 uur. Iedereen kan vrij binnenkomen, het is laagdrempelig. Mantelzorgers kunnen zorgen delen en er is professionele begeleiding voor wie dat nodig heeft. (AM)

 

In het fotoalbum de personen die als professionals meewerken aan de mantelzorgcafé's.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Matelzorgcafé in de avonduren bij het Dijkhuis


  Buurtbus gaat weer rijden

  Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
  25-02-2021

  Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

  Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
  24-02-2021

  Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

  De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
  22-02-2021

  Start werkzaamheden Grotestraat

  In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
  19-02-2021

  ‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

  In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
  18-02-2021

  Opstart hospice Borne nieuw leven ingeblazen

  Een groep enthousiaste inwoners van Borne heeft de opstart van een hospice in Borne nieuw leven...
  18-02-2021