‘Borne wordt elk jaar ietsje schoner’
JAARLIJKSE ACTIEDAG BORNE SCHOON WERPT VRUCHTEN AF

‘Borne wordt elk jaar ietsje schoner’

Aan het eind van de jaarlijkse actiedag Borne Schoon -die feitelijk gisteren al begon met het opschonen van het groen langs de Rondweg en Beeklaan én een schoonmaakronde in het dorpscentrum van Borne- kan Wim Geul als initiatiefnemer en ‘aanjager’ van de dag alleen maar tevreden zijn. “Zo’n 125 vrijwilligers zijn gisteren en vandaag in de weer geweest om Borne en de kerkdorpen op te schonen. Fantastisch! En alhoewel er ook nu weer heel veel is verzameld, lijkt het toch elk jaar iets minder te worden. Een goed teken. Mensen worden steeds milieubewuster en Borne dus schoner. Onze inzet loont.”

 

Ruim twintig hotspots

Een ‘Borne Schoon’ dag is een hele organisatie. Verspreid over Borne worden ruim twintig hotspots aangewezen van waaruit de actie plaatsvindt. Binnen elke hotspot is een coördinator of organisatie verantwoordelijk voor een goed verloop ervan. Door Twente Milieu worden ze voorzien van gereedschap en vuilniszakken en sinds vandaag is er zelfs een heuse zwerfafvalaanhanger geïntroduceerd, volgepakt met schoonmaakspullen, die gratis te reserveren is voor buurtbewoners, scholen en verenigingen.

 

Maar daar hebben de 125 vrijwilligers vandaag nog geen boodschap aan. Frank Stuifzand en Chiel Nijenhuis (op de foto hiernaast midden en rechts, naast Wim Geul) bijvoorbeeld weten precies wat hen te doen staat. Vanuit hun wijk Wensink-Zuid lopen ze wekelijks een ronde die hen voert langs de F35. Zo ook vandaag. “Dit is mooi werk en zeker met zo’n zonnetje als nu”, zegt Stuifzand wijzend naar boven. “We lopen met ons tweeën anderhalf uur en dan is het weer klaar.” Op het moment dat Nijenhuis wil zeggen dat het allemaal wat minder wordt met de rommel, hengelt hij een wieldop uit de struiken. “Ja, dit maken we dus ook mee”, roept ‘ie lachend.

 

‘Een topdag’ in Zenderen

Ook in Zenderen laat een groot aantal mensen zien hart voor een schoon milieu te hebben. Rond half twee verzamelen zich 28 vrijwilligers, waaronder Tom Schothuis en Nico Pol (de prins en adjudant van De Doldraejers, op de foto links) zich bij ’t Sindron waar coördinatrice Anne Egberts hen de materialen aanreikt en een route bepaalt die de heren moeten lopen. Samen met enkele kinderen gaan ze lachend op weg.

 

Als om half vier de balans kan worden opgemaakt, meldt een trotse Egberts 31 volle zakken afval en een tuinstoel, uitlaat en een vlag rijker te zijn. Evenals veel drankflessen, energieblikjes, sigaretten en snoeppapier. “Een topdag”, zegt ze en deelt de kinderen vervolgens een schoonmaakdiploma én een tegoedbon voor een hamburger uit.

 

De dag is geslaagd. “Toch is het geen reden nu tevreden achterover te leunen”, relativeert Geul het succes. “Ik denk dat we onze actie nog breder kunnen uitrollen en vooral ook meer jongeren erbij moeten betrekken. We willen blijven hameren op het belang van een schoner milieu.” (RH/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

Borne Schoon 2018


    reageren op deze pagina

    Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

    “Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
    19-04-2024

    Een vriendinnetje voor Oeki

    Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
    18-04-2024

    Verenigingsman Erik Rouhof overleden

    In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
    17-04-2024

    Feestelijke ingebruikname derde duofiets

    Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
    13-04-2024

    ‘De straat is té mooi’

    Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
    12-04-2024

    De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

    Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
    11-04-2024