‘Cultuur is belangrijk voor Borne’
WIM GEUL OVER BORNE OP Z’N BEST:

‘Cultuur is belangrijk voor Borne’

Inmiddels is ‘ie al meer dan een handvol jaren voorzitter van de Stichting Het Beste van Borne, in de volksmond omgedoopt tot Borne op z’n Best. “Ad interim, dat wel”, omschrijft Wim Geul lachend zijn positie. ”Want officieel doe ik dit maar tijdelijk, hoewel het gewoon een feest is om te doen.” Borne op z’n Best is dan ook niet meer weg te denken van de jaarlijkse evenementenkalender van Borne. De afgelopen jaren trokken er steevast dertig- tot vijfendertigduizend mensen op de derde zondag in april door de straten van het dorp om te genieten van alles op het gebied van kunst en cultuur.

 

Op de kaart

Het is alweer ruim twintig jaar geleden dat het evenement het levenslicht zag. “Samen met de gemeente, de VVV, de BBO én de toen nog rijkelijk in Borne gevestigde kunstenaars sloegen we de handen ineen om de kunst in Borne beter op de kaart te zetten. Er waren open huisexposities en de plaatselijke koren en orkesten sloten zich aan. In de beginjaren smeerden we het toen nog jonge evenement zelfs uit over twee dagen, op de zaterdag en de zondag.”

 

Daar is in de loop der jaren een behoorlijke verandering in gekomen. Zo ging het evenement terug naar de zondag, met de garantie dan ook een vol programma te hebben dat bovendien -ook financieel- beter beheersbaar zou zijn. Een succesformule, mede door de vaak belangeloze inzet van velen en de voortdurende drang naar vernieuwing. “Natuurlijk moet je behouden wat goed is”, zo zegt Geul, “maar je moet je ogen niet sluiten voor wat beter kan.”

 

Goud in handen

Geul: “Om een voorbeeld te noemen: de living statues. Dit jaar vormen ze voor de tiende keer een van de grootste trekkers van het evenement. Het is inmiddels uitgegroeid tot het op-een-na grootste festival van ons land, waar bijna zestig levende standbeelden uit binnen- en buitenland aan deelnemen. Als je ziet hoeveel bezoekers er uit de ruime regio op afkomen, dan heb je goud in handen. Een onderdeel waar wij in Borne trots op mogen zijn. Maar daarnaast hebben we ook jarenlang een boekenmarkt gehad, waarvoor de animo van het publiek zichtbaar terugliep. Dan grijpen we in en zoeken we naar alternatieven.”

 

Vernieuwing dus. Een woord dat binnen het stichtingsbestuur en de activiteitengroep inmiddels met hoofdletters wordt geschreven. Met zo’n 15 mensen zijn ze er maanden van tevoren mee doende. ‘Wat gaat goed en wat kan beter?’ is de telkens terugkerende vraag tijdens de vele bijeenkomsten die voorafgaan aan de dag zelf, waarop ook nog eens een kleine 125 vrijwilligers in de weer zijn om alles in goede banen te leiden. “Soms worden er harde noten gekraakt”, aldus de ad-interimmer, “maar we komen er altijd uit. Dit laat onverlet”, zo klinkt het vervolgens op wervende toon, “dat we ook nadrukkelijk op zoek zijn naar nieuwe mensen met nieuwe ideeën. Mensen die ons de weg kunnen wijzen naar nieuwe verrassingen, naar nóg betere programmaonderdelen en -vooral ook- naar nóg meer kwaliteit.”

 

‘Ergens bereik je een grens’

Borne op z’n Best wil dus duidelijk een aanjager zijn van kunst en cultuur en alles wat daar mee van doen heeft. “Cultuur is belangrijk in een dorp. Het zorgt voor binding en saamhorigheid en bovendien geeft het kleur en glans aan een gemeenschap. Als Borne op z’n Best daar een bijdrage aan kan leveren, dan hebben we ons doel bereikt”, zo vervolgt Geul. “Al wordt het ons natuurlijk niet altijd even gemakkelijk gemaakt. Kijk naar de regelgeving. Tegenwoordig dienen we minimaal één EHBO-er op duizend bezoekers te hebben, dient de organisatie voorzien te zijn van portofoons, moeten we een nauwgezet veiligheidsplan overleggen en zo meer. Al dat soort zaken kosten geld. Veel geld, dus ergens bereik je een grens.”

 

Voor Geul en de zijnen blijft echter het plezier overheersen. “Het is mooi dat je een dergelijk omvangrijk evenement in Borne kunt realiseren. We zijn er trots op steeds weer iets nieuws te kunnen brengen, naast bijvoorbeeld de statues en Kunst in Borne. Zo er is dit jaar Kunstige Mode, waarin ROC-studenten van de mode-opleiding via modeshows de grenzen tussen mode -toch een van de speerpunten in ons dorp- en kunst bewust gaan opzoeken. Ik verwacht daar veel van. Nu nog mooi weer op zondag 15 april en dan moet het weer lukken,” zo besluit hij. (AJ/BM)

 

Het volledige programma van Borne op z’n Best leest u in onze special, die voortdurend met actuele informatie zal worden aangevuld.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Geslaagd debuut Muziekunst'nmakers Festival

Afgelopen zaterdag vond de eerste editie van het Muziekunst'nmakers Festival plaats in het...
28-09-2024

Terug in de tijd met muzikale herinneringen

"Ik weet heus wel dat ik niet Bono ben," zei leadzanger Sam Kramer van coverband...
07-09-2024

Een kunstroute op zondag

Wie op zondagmiddag door het centrum van Borne wandelt of fietst kan een bezoek brengen aan...
07-09-2024

Meer films bij filmhuis Borne

Filmhuis Borne blijft aan de weg timmeren en het aanbod uitbreiden. Door de recente investering...
02-09-2024

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024

Tien jaar Blřf in Hertme

Voor de tiende keer is Bløf te zien en te horen in het openluchttheater Hertme. Dit werd...
31-08-2024