Borne is stil om 20.00 uur
04-05-2018
INGETOGEN HERDENKINGEN OP DORSETPLEIN EN IN ZENDEREN

Borne is stil om 20.00 uur

Met een waardige bijeenkomst in de Oude Kerk begon vrijdagavond om 19.00 uur de herdenking van de doden in Borne. Met muzikale begeleiding van Manfred Skoreng op cello en Jan Braakman op orgel en piano werd stilgestaan bij het thema van dit jaar: Geef vrijheid door. Sprekers waren burgemeester Rob Welten, dominee Gerco Veening en pastor Carin Timmermans. Mirjam Skoring las een gedicht voor van de 17-jarige Gytha te Nijenhuis.

 

Witte roos

Na afloop van de dienst kregen de aanwezigen een witte roos aangereikt, die ze vervolgens meedroegen in de Stille tocht door Oud Borne, op weg naar het oorlogsmonument aan het Dorsetplein. Daar stonden reeds veel mensen te wachten en te luisteren naar het Stedelijk Orkest Borne, dat koraalmuziek speelde. Om iets voor acht uur klonk het Taptoe-signaal, waarna de twee minuten stilte volgden.

 

Daarna legden de burgemeester en zijn vrouw namens de gemeente Borne een krans bij het monument. Ze werden gevolgd door het voormalig verzet, de Veteranen Borne, het Oranjecomité, de Raad van Kerken en de gezamenlijke gemeenteraad.

 

Een noviteit, want in het verleden waren het nog alle politieke partijen afzonderlijk die een krans legden. Op de foto rechts Bo ter Braak (CDA) en Anka Jacobs (VVD).

 

Alle aanwezigen werden vervolgens in de gelegenheid gesteld hun witte roos of zelf meegebrachte bloemen te deponeren. Met het spelen van het eerste couplet van het Wilhelmus werd het officiële gedeelte afgesloten. Daarna kwamen nog veel belangstellenden, waaronder opvallend veel kinderen, een kijkje nemen bij de bloemenzee.

 

Herdenking Zenderen

Ook in Zenderen was er veel belangstelling voor de jaarlijkse herdenking bij het monument op de Elhorst-Vloedbelt. Traditioneel stonden er militaire voertuigen opgesteld bij de ingang van het bospad. De St. Gregorius Fanfare uit Hertme zorgde voor de muzikale omlijsting. Zowel in het Engels als in het Nederlands werden enkele verhalen voorgedragen, waarna de twee minuten stilte volgden. Het Wilhelmus en een bloemlegging betekenden daarna het einde van het ieder jaar weer indrukwekkende samenzijn. (AJ/RH/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina


    Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

    Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
    25-04-2024

    Evenementen krijgen toch extra geld

    Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
    24-04-2024

    Bouw Huis van Borne kan van start

    Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
    24-04-2024

    Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

    Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
    20-04-2024

    Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

    Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
    16-04-2024

    Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

    Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
    09-04-2024