‘Welkom in Borne…?!’
08-05-2018
KERSVERSE INWONERS REMCO EN ROEL NA VUURWERKAANSLAG DOOR HUN BRIEVENBUS:

‘Welkom in Borne…?!’

Op 10 november van het vorige jaar kregen ze de sleutel van hun nieuwe, vooroorlogse woning aan de Deldensestraat in Borne. Ze woonden samen in Hengelo, gingen medio 2017 een geregistreerd partnerschap aan en dachten met de koop van hun nieuwe woning een droom werkelijkheid te zien worden. Na bijna een half jaar intensief klussen en renoveren kon op 30 april ‘de oversteek’ worden gemaakt. Vier dagen later verandert hun droom in een nachtmerrie. Door onverlaten wordt er vuurwerk door de brievenbus gegooid….

 

Harde knal

Het relaas van Remco Stroot (27) en Roel Pothof (56) is eigenlijk te bizar voor woorden. Met bloed, zweet en tranen hadden ze hun nieuwe, oude woning omgevormd tot een heerlijke plek. Nieuwe vloeren en muren, een nieuwe keuken, een gemoderniseerde badkamer en uitbouw. Alles werd vernieuwd, inclusief de meterkast en alle bedradingen. En na vier dagen Borne volgt er om 03.00 ’s nachts -van vrijdag 4 op zaterdag 5 mei- plots een harde knal met een enorme rookontwikkeling.

 

Even eerder hoorde Remco gerommel aan de brievenbus. Hij besluit bovenaan de trap een kijkje te nemen en voordat ‘ie goed en wel ziet wat er gebeurt, ontploft het naar binnen gegooide vuurwerk. “Niet zomaar een rotje of zo, maar echt zwaar illegaal spul, dat zag je later wel hoe alles versplinterd was”, verklaart Remco. Door de druk die ontstaat, raken de voordeur en plafondspots ontzet en de pas gestucte muren beschadigd. Maar wat erger is, het gehoor van Remco functioneert niet meer. In paniek vluchten beiden door de rook naar beneden en naar buiten. De golden retriever gaat mee.

 

‘Onrustige avond’

“Je moet er niet aan denken”, aldus Roel, “wat er was gebeurd als de hond bij de voordeur had geslapen.” Ook de nieuwe buren worden wakker, de politie wordt gebeld. Als ze poolshoogte komen nemen, horen Remco en Roel dat het een onrustige avond was in Borne, dat er meer rumoer in het dorp geweest zou zijn. Een advies om aangifte te doen volgt er niet. ‘Je bent immers verzekerd en de eerste duizenden euro’s gaan toch op aan je eigen risico’, zo zou er zijn gezegd.

 

Toch blijkt de impact na de aanslag groot. Remco durft in het donker niet meer naar boven en de eerste nachten besluit het tweetal bij Remco’s moeder in Hengelo te slapen. Vanaf zondagnacht proberen ze het weer. “Maar van echt slapen komt het niet, onwillekeurig let je op alles”, aldus Remco die zijn gehoor aan de rechterkant inmiddels weer iets terugkrijgt. “Maar links is het nog niks. Binnen twee weken moet het volgens de arts weer terug zijn. Als het goed is…”, klinkt het cynisch.

 

Nooit meer dat opgesloten gevoel

Dezelfde nacht nog hebben ze de brievenbus al gebarricadeerd. Remco: “Ik wil geen enkele verbinding meer met buiten. Zaterdag hebben we overal rookmelders gemonteerd en een brandtrap gekocht, want dat opgesloten gevoel van boven wil ik nooit meer meemaken. Nu denken we erover om camera’s op te hangen.” Gisteren heeft het tweetal aangifte gedaan wegens vernieling, poging tot brandstichting en mishandeling vanwege het gehoor. De aangifte diende in Goor plaats te vinden, want in Borne was de agenda al volgeboekt. Een aanbod voor slachtofferhulp werd niet gedaan.

 

“Tja… welkom in Borne ben je dan geneigd te denken, maar zover willen we eigenlijk niet gaan”, aldus beiden. “Vooralsnog houden we het maar op kwajongenswerk. Ook zijn we ervan overtuigd dat het geen uiting is van homohaat, in dat geval hadden ze wel iets op de deur of het raam gekalkt. Gewoon domme pech dus, het is niet anders. Maar de daders moesten eens weten welk leed ze veroorzaken. Het is verschrikkelijk!”

 

Ondertussen heeft Remco op zijn facebookpagina het nodige van zich afgeschreven. “Je moet je verhaal toch kwijt. Het bericht is inmiddels ruim 200 keer gedeeld, het aantal steunbetuigingen is groot. Dat doet je dan wel goed. En voor de rest: ach, het zal wel slijten.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Anne — 10 mei 2018
"Meer rumoer in het dorp die avond, je bent toch verzekerd en er is een eigen risico". Wat een opbeurende woorden voor mensen die zich kapot schrokken. En naderhand is de agenda té volgeboekt om mensen na zo'n beangstigende ervaring aangifte te laten doen in notabene het eigen bureau wat een paar straten verder in het gemeentehuis is gevestigd. Nee, ga maar even door naar Goor. Als dit verslag de juiste gang van zaken weergeeft, dan is het nog droeviger gesteld met dat blauw op straat dan verwacht.
A kniest — 09 mei 2018
Gewoon te gek voor woorden
Freke van de Woord — 08 mei 2018
.....alsof de schade alleen materieel is.....en dat uitgerekend op de dag dat we de gevolgen van intolerantie tegenover " minderheden " herdenken.
Max de Mooij Sr. — 08 mei 2018
Gewoon aangifte doen van deze terreur. Blijkbaar lopen er hersenlozen rond die dit soort dingen doen. Te gek voor woorden dat de politie niet zou adviseren om aangifte te doen. Mocht dit te maken hebben met homohaat, dan heeft Borne er een serieus probleem bij!
In heet Remco en Roel hartelijk welkom in Borne en wens ze, ondanks deze vervelende start, veel geluk in Borne!
Paul Cohn — 08 mei 2018
geen aangifte?...
Mei 2018
www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/19/het-mysterie-van-de-verdwenen-criminaliteit

‘Je gaat je gęne voorbij’

De Voedselbank Midden Twente verzorgt wekelijks 31 voedselpakketten voor inwoners van de...
04-12-2020

‘Slavenmars’ ook in Borne

Op het Rheineplein afgelopen zaterdag een bijzonder protest. Gekleed in witte pakken en met...
30-11-2020

Hart onder de riem van zuster Josephine

“We komen er wel doorheen. We halen het einde en krijgen het virus er wel onder.”...
28-11-2020

De foto’s zijn terecht

Begin november meldde zich bij BorneBoeit Susan Nijland met een USB-stick met tien jaar oude...
28-11-2020

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in premičre

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020