‘Het gaat hier om gastbeleving’
22-05-2018
EEN TROTSE PETER MOLEMA, DIRECTEUR VAN HET NIEUWE CREMATORIUM BORNE:

‘Het gaat hier om gastbeleving’

Een jaar geleden, op 1 mei 2017, gaf wethouder Michel Kotteman het startsein voor de bouw van een nieuw crematorium in Borne. Aanstaande zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur is er een open huis voor mensen die nieuwsgierig zijn naar wat ervan is terechtgekomen. En dat is niet gering. Want alhoewel er in en rond het gebouw nog volop wordt gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten, is er inmiddels een indrukwekkend complex verschenen aan de Hosbekkeweg 2.

 

“Ja, ik ben er eigenlijk best trots op wat we hier hebben gerealiseerd”, vat directeur Peter Molema van Crematoria Twente zijn enthousiasme kort en bondig samen. “Deze nieuwbouw past in een traject dat we al vijf, zes jaar geleden zijn ingegaan. We zochten naar vernieuwing en uitbreiding. De crematoria in Usselo en Almelo dienden gerenoveerd te worden, in Oldenzaal en de sub-regio Hengelo zochten we naar uitbreiding. En bovendien wilden we een andere manier van crematiebeleving, waarbij de nabestaanden ons vertrekpunt vormen.”

 

Wethouder Lex Albers

Het zoeken naar een geschikte locatie in de sub-regio Hengelo viel niet mee. “Mensen vinden het uitstekend als er een crematorium dichtbij hun eigen woon- en leefomgeving komt, graag zelfs, maar niet bij mij in de buurt”, aldus Molema. Dus trok de energieke directeur zelf de stoute schoenen aan, schreef een brief naar de gemeentebesturen van Hengelo, Hof van Twente en Borne en overhandigde deze persoonlijk rond de kerst in 2012. “Zo kwam ik ook bij de toenmalige wethouder Lex Albers terecht. Ik vergeet het nooit. ‘Ga je nu zelf al de post rondbrengen?’ zei hij lachend. Om direct daarop te zeggen: misschien heb ik wel iets.”

 

En dat ‘iets’ werd het dus. “Een fantastisch mooi perceel van vier hectare, aan de rand van Borne en vlakbij de snelweg”, aldus Molema. “Hier konden we onze ideeën en wensen handen en voeten geven en je kunt het geloven of niet, de oude reusachtige eik bepaalde ons verdere denken en doen. We projecteerden een boerderij-achtig gebouw dat als het ware om de eik werd heen gebouwd en dat volledig past in de agrarische cultuur van de omgeving."

 

"Duurzaamheid schrijven we hier met hoofdletters, de vloerverwarming wordt aangevoerd vanuit de oven, er zijn zonnepanelen, we werken heel veel met daglicht en er is een grote vochtbehandelingsinstallatie.”

 

Afscheidslounge

Het interieur van het nieuwe crematorium ademt openheid en transparantie. De lichtstraten lopen door het gehele gebouw en de drie herdenkingsruimten kijken uit over het groen en de essen. De veel voorkomende kleuren en materialen zijn, behalve de betonlook, het eikenhout en mosgroen en een vilten wandbekleding. De grote aula, De Eik genoemd, biedt plaats aan 100 tot 150 mensen. De Es, de kleine variant, aan 35 tot 50 mensen. En dan is er de ‘Salut afscheidslounge’, een intieme ruimte die voor bijzondere crematies kan worden gebruikt waar mensen volledig op hun eigen wijze afscheid kunnen nemen van de overledene. “De nabestaanden kunnen, als ze willen, zelfs met de kist naar buiten om daar hun eigen ritueel te houden.”

 

Molema vindt dit een mooi voorbeeld van eigentijdse crematiebeleving. “We moeten veel meer uitgaan van de wensen van de nabestaanden, de gastbeleving centraal stellen. Wij zijn er slechts als ondersteuning.” Deze gedachte maakt dat veel werkzaamheden vanuit de kantoren in Usselo worden geregeld en aangestuurd en er op de locatie in Borne slechts zo’n 10 hostesses en andere medewerkers actief hoeven te zijn. “Afhankelijk van de drukte natuurlijk. We verwachten straks in Borne jaarlijks zo’n 1.000 tot 1.200 crematies te kunnen uitvoeren. Dit betekent dat we ruim 60.000 mensen over de vloer krijgen.”

 

In alles staat de wens van de nabestaanden daarbij centraal. “Te allen tijde willen we proberen hun wensen te vervullen en zo flexibel mogelijk te zijn als het gaat om planning en invulling.” Dat maakt dit crematorium heel bijzonder. Binnenkort zal worden gestart met de aanleg van een gedenkbos en strooiveld. Daar tussendoor loopt een glooiend pad, waarin bezoekers de urnenwanden passeren. Aanstaande zaterdag is, zoals gezegd, de open dag van 11.00 tot 15.00 uur. Molema verwacht ergens volgende week de eerste crematie in Borne te zullen verzorgen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Irene Keur — 04 aug 2018
Aangezien ik de heer P.Molema iets wil vragen en geen email adres van hem heb, zou ik willen vragen of U mij dat door wil mailen.
Gr Irene keur
Mchak — 23 mei 2018
Als ik langs het Europese waterlichaam Azelerbeek wandel, dan vroeg ik mij al af hoe rustgevend het Twickelse waterrijke uitzicht zou zijn. De 26e toch maar eens van binnenuit bekijken.

 

 

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021