Voorjaarsmarkt bij De Scholtenhof
ZORGORGANISATIE DE SCHOLTENHOF IN ZENDEREN TOONT WERKPLAATSEN

Voorjaarsmarkt bij De Scholtenhof

Hoe kun je nu beter aan inwoners van Zenderen en Borne laten zien hoe je werkt met mensen die aan jouw zorg zijn toevertrouwd dan met een voorjaarsmarkt? Bij Zorgorganisatie De Scholtenhof worden 38 mannen van 19 tot 72 jaar opgevangen. Allemaal mannen met een verstandelijke beperking. Ze wonen in vijf groepen in afzonderlijke huizen en iedere groep heeft begeleiders.

 

Daarnaast moet er dagbesteding zijn. Ook daarin wordt voorzien: er is een metaalwerkplaats, kleine klussen aan autoreparatie worden uitgevoerd. Bij de houtbewerking kunnen de mannen bezig zijn met de bouw van zowel gemakkelijke als moeilijke werkstukken. In de keuken wordt meegeholpen met het bereiden van de maaltijden.

 

De voorjaarsmarkt

Vanaf het begin lopen aardig wat mensen binnen om een kijkje te nemen. De medewerkers zitten of staan klaar, de bewoners laten zien wat zij overdag doen en het is er erg gezellig. De huisband, onder leiding van Dirk (Dirks drum service) uit Zenderen speelt mooie Rockmuziek, de poffertjeskraam wordt beslist niet overgeslagen.

 

In de werkplaats hout is de bewondering zichtbaar voor de mooie houten motor. Gert Jan heeft al vier jaar aan de Harley Wood gewerkt en hij is nog niet af, zegt hij. Hessel maakt mooie vogelvoederhuizen, die vandaag ook te koop zijn. Hij heeft in twee dagen een klein vogelhuis af, voor de grotere heeft hij meer tijd nodig.

 

Jan maakt 3D kaarten. Hij verkoopt ze vandaag en van de opbrengst kan hij nieuw materiaal kopen. Maar de meeste kaarten stuurt hij naar de Stichting `Post voor Kanjers`. Die zorgt ervoor dat zieke kinderen geregeld een kaartje krijgen.

 

Zo is er vandaag veel meer te zien: een metaalwerkplaats, een fietsenwerkplaats, houtbewerkingsmachines maar ook een mooie, zelfgemaakte volière. Bij Zorgorganisatie De Scholtenhof verzorgen ze een eigen moestuintje, nog in uitbreiding en verzorgen ze wat kleinvee.

 

Zorgorganisatie De Scholtenhof in praktijk

Richard Belt (foto rechts in de crearuimte), een van de managers vertelt: “In alle facetten van de dag worden bewoners begeleid. In de werkruimtes werken werkmeesters met passie voor hun werk en die passie wordt overgedragen aan de bewoner. Özlem is kok, zij heeft de jongeren ook wel aan `buitenlands` eten gekregen. De oudere bewoners houden meer vast aan het bekende Nederlandse rijtje: aardappelen, vlees en groente. Ze is niet de enige kok, Edwin werkt daar ook. Maar beiden staan erop om goede, gezonde en smakelijke maaltijden voor de bewoners te verzorgen. De schalen met hapjes die voor de bezoekers klaar staan, getuigen wel van hun kunde."

 

"De bewoners werken in vijf beroepsrichtingen met ieder een werkmeester aan het hoofd: groen, keuken, hout, onderhoud gebouwen en terrein en crea. De grootte van het terrein is 3,5 ha. De werktuigen en materialen waarmee gewerkt wordt, zijn professioneel. Veiligheid staat voorop."

 

"Het aantal ouderen neemt toe, er komt een huis waar meer verpleegzorg gegeven wordt, maar het wordt geen verpleegtehuis. De woningen zijn voor alle leeftijdsfasen ingericht. Zorgorganisatie De Scholtenhof, van Stichting Actolei ofwel Acceptatie, Tolerantie en Eigenwaardig, bestaat inmiddels 15 jaar. We werken hand in hand met de bewoners."

 

"We kennen duidelijke regels, maar dat is in ieder huishouden zo. Wij willen de bewoners een thuis bieden. Onze mensen mogen zijn wie ze zijn. We bieden wel een prikkelarme omgeving. De begeleiding van een huis blijft altijd in contact met de bewoners. Als er gerapporteerd wordt (wat natuurlijk logisch is) dan werkt de verzorgende op een computer in de buurt van de bewoners."

 

"Soms heeft een bewoners wat rust nodig, even op zichzelf zijn. Aan het einde van een laantje ligt een visvijver. Een paar stoeltjes en een bankje voorzien in zitgelegenheid en de rust straalt van de plek af. Nu wordt gebouwd aan een café voor de bewoners. Het is niet af maar de kwaliteit van de bar en de krukken en de rest van de ruimte is prima. De inrichting is: 'Wordt vervolgd'. Het gaat hier niet allemaal even snel."

 

"Ik ben blij dat we op onze voorjaarsmarkt kunnen laten zien wat op deze plek in het Twentse land gebeurt.”(AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina


    Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

    “Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
    19-04-2024

    Een vriendinnetje voor Oeki

    Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
    18-04-2024

    Verenigingsman Erik Rouhof overleden

    In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
    17-04-2024

    Feestelijke ingebruikname derde duofiets

    Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
    13-04-2024

    ‘De straat is té mooi’

    Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
    12-04-2024

    De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

    Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
    11-04-2024