Protocol bij overwegstoringen aangepast
MEER AANDACHT VOOR CONSEQUENTIES NABIJGELEGEN OVERWEGEN

Protocol bij overwegstoringen aangepast

Mede naar aanleiding van vragen van raadslid Tom Verreussel van de SP heeft de gemeente het protocol over hoe te handelen bij een spoorwegstoring aangepast. Er wordt nu nadrukkelijk ook gekeken naar de gevolgen voor naastgelegen overgangen. Is daar sprake van langere dicht ligtijden, dan worden ook daar voortaan verkeersregelaars ingezet.

 

Aanleiding storing 20 juni

De directe aanleiding voor de vragen van Verreussel was de storing bij de overweg aan de Deldensestraat op 20 juni. De melding kwam via de politie bij Twente Milieu en de gemeente binnen. Geheel volgens afspraak werden er verkeersregelaars naar de overweg met de storing gestuurd om het verkeer in goede banen te leiden en de gemeente communiceerde via haar kanalen over het euvel en de overlast voor het verkeer. Tot zover niets aan de hand. Maar er ontstonden ook problemen bij de Azelosestraat en de Jupiterstraat. De spoorbomen bleven er langer dicht dan normaal door stapvoets rijdende treinen op het traject en de situatie werd nog eens verergerd door het feit dat er net op dat moment een lange goederentrein moest passeren.

 

Gevaarlijke situatie Jupiterstraat

Bij de Jupiterstraat leidde dat blijkbaar tot gevaarlijke situaties, waarbij een vrachtwagen probeerde te laveren tussen de dichte spoorbomen, wat niet lukte. Een getuige zag de vrachtwagen met veel moeite weer achteruitrijdend de spoorweg verlaten. De spoorbomen functioneerden in principe wel, er was dan ook geen storing gemeld aan de Jupiterstraat. Om die reden waren er geen verkeersregelaars naar de Jupiterstraat gestuurd.

 

Aanpassing protocol

Omdat de spoorwegovergangen in Borne dicht bij elkaar liggen is het vaak zo dat één storing gevolgen heeft voor de andere overgangen. Er is nu afgesproken daar ook in het protocol specifiek aandacht voor te hebben en bij geconstateerde problemen door het langer dan normaal gesloten blijven van de spoorweg verkeersregelaars te sturen. Daarnaast zal ook beter gecommuniceerd gaan worden, waarbij weggebruikers duidelijk gemaakt zal worden dat een overweg langer dicht is, maar dat dit niet betekent dat deze in storing ligt. Verder is het uiteraard nooit de bedoeling om een gesloten spoorwegovergang toch te passeren en ook daar zal nog eens extra op gehamerd worden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 09 aug 2018
Dit schijnt een vaak voorkomend probleem te zijn - een protocol laten ingaan is prima maar het schijnt allemaal nogal lang te duren - kan dit sneller verholpen worden door te kijken waar ligt het aan? Het moet toch niet al te moeilijk zijn dit op te lossen door effectief en snel te reageren enerzijds maar ook een blijvende oplossing te vinden anderzijds.
Emiel — 28 jul 2018
Ik snap niet waarom de niet spoor gebruiker moet stoppen voor een spoor storing. Als de spoor gebruiker nou stopt met rijden dan kunnen die spoorbomen gewoon ge-opend worden en heeft een niet spoorgebruiken geen last van storingen aan het spoor.
bart — 28 jul 2018
Eerst nadenken om dubbele slagbomen te plaatsen, In de Riet in Almelo is ook zulke slag bomen, storing.. niemand kan zigzag er door of er onder door . en... het scheelt verkeersregelaars

Daar zijn Kwekkie en Bekkie

Als sluitstuk van een, ondanks het slechte weer, productieve klusochtend in het kader van NLDoet...
16-03-2019

Senioren genieten met robothond

Vijftig senioren werden vrijdagmiddag in De Tuinkamer in Hertme getrakteerd op een high tea....
15-03-2019

Politie zoekt vluchtende verdachte

Vrijdagavond was de politie met drie eenheden aanwezig bij een adres net buiten de bebouwde kom...
09-03-2019

Zitten blijven of verkopen?

ADVERTORIAL • Blijf je zitten of ga je verkopen? Je ziet een mooi huis te koop staan....
08-03-2019

Jos Kemnaplein heeft zijn bomen

Op 13 juli vorig jaar zwaaide hij af om van zijn pensioen te gaan genieten, directeur Jos Kemna...
07-03-2019

Verdrag van Zenderen getekend

'Spaart de oude houtopstanden op Uwe Erven. Zij vormen de schoonheid daarvan en van het...
06-03-2019


file:html/cookies.inc.html}