Verfraaiing op Ennekerdijk
FAMILIE LEUSHUIS BRENGT GEVEL TERUG IN OUDE STAAT

Verfraaiing op Ennekerdijk

Soms komt door de noodzakelijke vernieuwing van een ruit een geheel nieuw idee op tafel. De derde generatie bewoners van het pand vat het plan op de gehele voorgevel naar het oud bouwplan terug te brengen. En dat gebeurt nu bij de familie Leushuis aan de Ennekerdijk

 

Hoe was het

De Ennekerdijk is een oude straat in Borne. Ver in het verleden was de straat een echte dijk die het dorp voor het moerassige gebied ernaast beschermde. In latere jaren werd aan weerskanten gebouwd. In 1902 bouwt de opa van Gerhard Leushuis een blok van twee huizen onder een kap. Groot zijn de huizen niet, maar zo bouwde men in die tijd. Het ene huis verhuurde hij, in het andere huis woonde hij met zijn gezin (foto rechts).

 

In 1960 trokken de ouders van de huidige bewoner, Gerhard Leushuis in bij opa Leushuis. Hun negen kinderen groeiden daar ook op. Intussen was het naastgelegen huurhuis erbij getrokken. Het huis werd verbouwd naar de eisen van die tijd, er kwam een groot raam in de gevel (foto links).

In 1991 werd het huis door de huidige bewoners, Gerhard en Astrid Leushuis, gekocht. Zij verbouwden ook, maar dan alleen intern.

 

Hoe wordt het

Nu zijn zij weer een aantal jaren verder en door een lek in een thermopane raam moet er wel enigszins verbouwd worden. De familie besluit de verbouwing rigoureuzer aan te pakken en zij willen het huis weer een aanzien geven zoals het in 1902 was. Alleen de extra deur van het `oude huurhuis` moet er niet bij komen. Een andere verandering zit in de voordeur: die is in 1960 iets naar achteren geplaatst. Nu komt die weer op de oude plaats.

 

De bouw van de voorgevel

Raymond Boomkamp van Ontwerp en Realisatiebureau maakt de tekening (foto rechts) en Gijs Blenke, aannemer, voert de verbouwing uit. Hij is meteen enthousiast toen hij voor deze bouw aangezocht is. Bewoners, ontwerper en aannemer overleggen veel en daaruit ontstaat een goede samenwerking.

 

Omdat de hele oude gevel afgebroken wordt, kan een hoogwaardige isolatie gebruikt worden. Voor Gijs Blenke en zijn team is dat de gemakkelijkste klus. De rest vraagt meer vaardigheid. De nieuwe stenen moeten passen bij de stenen in de huizen van de Ennekerdijk, dus zijn stenen bemonsterd. In overleg met de familie is voor de huidige, juiste, kleur gekozen.

 

Dan begint het werk: voor een bouw als deze zijn goed gekwalificeerde bouwers nodig en Gijs Blenke heeft medewerkers bij zijn bedrijf die restauratie ervaring hebben. De ramen hebben een roedeverdeling, boven de ramen zijn de stenen in een boog gemetseld (foto rechts).

 

Het werk is nog niet af. De voorgevel wordt nog gevoegd met een knipvoeg. Dat is een oude techniek die vakmanschap vraagt. Ook het schilderwerk wordt nog gedaan. De kleuren van de ramen worden in monumentengroen en crème uitgevoerd. Aan de onderkant van de gevel is nog werk te verrichten: de `plint` wordt nog gestuct en net als de plinten op de Ennekerdijk grijs geschilderd. Ook op drie plekken in de boogjes boven de ramen worden de stenen van een kleur voorzien. Is de hele voorgevel eenmaal klaar, dan is de Ennekerdijk weer een prachtige gevel rijker in een toch al opmerkelijke straat. Gerhard en Astrid Leushuis: ”Kom nog maar eens kijken als het helemaal af is. Het wordt een heel mooie gevel.” (AM)

 

foto boven: Astrid Leushuis voor de gevel

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
DinyiNieuwkamp-Olthuis — 10 aug 2018
Wat fijn dit te zien. Ik ben opgegroeid in het huurhuis. Ik kom zeker kijken
Hans Gloerich — 10 aug 2018
Mooi initiatief!
Wanneer gaat de gemeente de aftandse bestrating van de Enekerdijk eens ter hand nemen?
Ton HUISKES — 09 aug 2018
Prima verbetering van deze woning op de Ennerkerdijk - hulde aan de bewoners, en architect en ondernemer - en ik kom in november een kijkje nemen!
Loek en Sonja Diemel — 09 aug 2018
Astrid en Gerhard,
Wat prachtig!! Een aanwinst voor "onze" Ennekerdijk. Wij zeggen heel voorzichtig ..... "wie volgt?"
Bart Nijkamp — 09 aug 2018
Gaaf !

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024