De Rensinks op Terschelling
NIEUW LEVEN VOOR ANNEMIEKE EN GERRIT RENSINK

De Rensinks op Terschelling

Sinds 1 juli 2018 is voor Annemieke en Gerrit Rensink een nieuwe fase in hun werkzame leven begonnen: zij runnen nu een Bed and Breakfast in Midsland Terschelling. Na het moeilijke besluit om als derde generatie van het slagersgeslacht Rensink de zaak te verkopen, hebben zij een andere invulling gevonden. “De verkoop was een besluit waar ook vader Arthur helemaal achter staat. De slagerij en winkel is in het volste vertrouwen overgedragen aan de familie Rikkerink.”

 

En wat dan?

Bij toeval zien ze op het eiland Terschelling, in Midsland, een te koop staande Bed and Breakfast. Niet iets waar je na de verkoop van je slagerij meteen aan denkt. Het kost dan ook vele uren van overleg binnen het gezin, veel tijd om na te denken en de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen . Vooral ook omdat het zover weg is, is het wel iets om goed over na te denken alvorens het besluit te nemen.: “We vinden het niet leuk dat jullie zo ver weg gaan maar we vinden het wel stoer”, zeggen de kinderen. Annemieke en Gerrit Rensink: “We zagen een kans, een hele mooie kans.”

 

De Wadvaarder in Midsland

De eilanden kennen beiden al door hun vakanties, maar er wonen is natuurlijk wel wat anders. Van origine is de Wadvaarder een pension geweest, dat staat ook nog op het fraaie bord bij de voordeur (foto rechts). Nu wordt het een Bed and Breakfast (B&B). Toch zijn er nog wel overeenkomsten te vinden. Het gebouw is een typisch Terschellinger pensiongebouw met 10 kamers. Twee kamers zijn kleine eenpersoonskamers. De andere kamers zijn ruimer met bij iedere kamer een eigen badkamer. In de ruime tuin staan ook twee gebouwtjes met een eigen terrasje, de zogeheten luxe Tuinkamers. In de ontbijtzaal, tevens gastenkamer, hangen de schilderijen van Annemieke Rensink.

Het huis staat in een rustige, romantische straat in Midsland, vlak bij het centrum.

 

Annemieke en Gerrit vertellen

Ze praten heel geanimeerd over hun nieuwe leven op Terschelling: “We zijn hier heel hartelijk ontvangen door onze nieuwe buren. Voor ons voelt het, ondanks het verzorgen van het ontbijt voor de gasten en het schoonhouden en schoonmaken van de kamers als vakantie. Tot dusverre is het natuurlijk heerlijk weer geweest, dat scheelt. Ook moeten we goed plannen. Gelukkig zitten we tot dusverre bijna altijd vol door de vakantie. Maar hoe het in de winter is, gaan we beleven.”

 

Gerrit Rensink: “Ik heb nu eens de tijd om ’s middags een boek te lezen. Heerlijk. Maar we merken ook wel andere dingen op waar je toch wat aan moet wennen: de krant wordt bijvoorbeeld pas ’s middags bezorgd en je moet dus oppassen dat je ’s ochtends geen oude krant koopt. We zitten lekker dicht bij het strand, dus we genieten nu vaak van prachtige zonsondergangen.

 

Maar samen een paar dagen weggaan, kunnen we niet. Als we dat willen, moeten we die dagen voor onze gasten blokken. Dan zijn we dicht. Natuurlijk zijn we af en toe wel in Borne. Onze familie woont daar nog en ook onze vrienden. Nee, vergeten doen we Borne echt niet.

 

We weten overigens wel waar we aan begonnen en we zijn positief ingesteld: je hebt “werk” -werk als schoonmaken, je moet je gasten ontvangen, zorgen voor goede ontbijtjes, gasten naar de zin maken, soms technisch zijn als iets kapot is of niet goed werkt. En je hebt “ander” werk. Het gastheer en gastvrouw zijn . Je moet bijvoorbeeld bij ziekte van gasten weten hoe te handelen. En dan is het toch best heftig als je al snel met een ernstig zieke gast te doen krijgt in je eerste week als B&B houders. Een van onze gasten werd plotseling ernstig ziek. Dan moet je goed handelen. Met de helikopter is ze naar het ziekenhuis vervoerd en ze is gelukkig weer aan de beterende hand. Voor ons een hele ervaring, we hebben nog af en toe even contact.”

 

Bijzondere ervaringen

Net als in Twente bestaat op Terschelling een noaberplicht. In de eerste weken van hun verblijf overleed een buurman. Het is dan de gewoonte dat de directe mannelijke buren die het dichtst bij, in de richting van de kerk wonen, de volledige begrafenis regelen. Ze bespreken en regelen de kerk, brengen de overlijdenskaartjes rond, dragen gezamenlijk de kist naar en binnen in de kerk en ze zorgen voor koffie na de dienst. Ook lopen ze met de overledene in de kist één keer rondom de kerk. Omdat er deze keer genoeg dragers waren, is Gerrit Rensink ingeschakeld bij de erehaag met het bloemwerk. Als een buurvrouw overlijdt, vervullen de buurvrouwen dezelfde taken.

 

Een keer per jaar vindt het burenbier plaats, alleen voor mannen. In het verleden moest `twee jaren de schoorsteen gerookt hebben`, ofwel: je moest er twee jaar gewoond hebben voor je er aan deel mocht nemen. Door de bijzondere omstandigheden waarmee Gerrit Rensink al zo snel te maken kreeg, en de manier waarop hij daar mee omging mag hij de eerstvolgende keer al komen.

 

Toekomstplannen

Hun eerste plan is wennen aan de nieuwe situatie. Daarna komt enige vernieuwing binnen het pand aan de orde, nieuwe vloerbedekking, wat achterstallig onderhoud plegen, de privé vertrekken gezellig maken, inspiratie opdoen voor nieuwe gedichten en schilderijen, aansluiten bij koren en uiteraard integreren binnen de gemeenschap van Midsland en Terschelling.

“Het is fijn hier te leven en te wonen. We gaan ook zelf de tuin onderhouden want het is een bijzondere tuin met bijzondere planten en bomen. Een moerbei, een vijgenboom, een appelboom en meer bijzondere planten. We krijgen daar nu eindelijk eens tijd voor om te tuinieren.

 

We zijn blij met deze stap en dat we samen het besluit om dit te gaan doen konden nemen. We zijn nog steeds blij, dankbaar en trots dat we zoveel jaren samen de slagerij en de winkel hebben gedreven. We zijn altijd trots op ons vak geweest. Nu zijn we blij met en dankbaar voor de nieuwe kans. Onze start had, met dit mooie weer, niet mooier kunnen zijn.”

 

Het is ze gegund. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Karin Stolk — 16 aug 2018
Beste Gerrit en Annemiek,
Wat een spannend avontuur en een geweldige uitdaging. Heel veel succes!
Groet, Karin Stolk
Karin Stolk — 16 aug 2018
Beste Gerrit en Annemiek,
Wat een spannend avontuur en een geweldige uitdaging. Heel veel succes!
Groet, Karin Stolk
Karin Stolk — 16 aug 2018
Beste Gerrit en Annemiek,
Wat een spannend avontuur en een geweldige uitdaging. Heel veel succes!
Groet, Karin Stolk
Bert en Trees Platvoet — 14 aug 2018
We wensen jullie een heel fijn leven op het prachtige eiland Terschelling. Veel voorspoed en geluk!
Gerhard Kwak — 12 aug 2018
Gun jullie van harte nog vele fijne en vooral gezonde jaren.
Groet Gerhard Kwak
Gerhard Kwak — 12 aug 2018
Gun jullie van harte nog vele fijne en vooral gezonde jaren.
Groet Gerhard Kwak
Gilles en Trix van Dalen — 10 aug 2018
Gerrit en Annemiek,
Wat lezen we nu.
Een pittige verandering voor jullie.
Geweldig zo'n stap te durven nemen,
Heel veel succes en werkplezier.
Groetjes 👍
D & Ch. Hartendorp — 10 aug 2018
Fijn om te lezen dat het jullie goed gaat , geniet samen van deze verandering , als we niet zo "oud "waren kwamen we persoonlijk langs . Lieve mensen .DOAT HENIG AN !
Ben Hoitink — 10 aug 2018
Geweldig verhaal. Fijn dat het zo goed gaat. Geniet ook van dat mooie eiland!

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De...
03-04-2021