Plan voor Eerstelijns Ziekenhuis in Borne
UITBREIDING VAN GEZONDHEIDSCENTRUM DE POORT VAN BORNE

Plan voor Eerstelijns Ziekenhuis in Borne

Er bestaan vergevorderde plannen om naast het gezondheidscentrum De Poort van Borne een instelling te bouwen met zo’n 32 bedden ten behoeve van Eerstelijns Verblijf (ELV). Het betreft een faciliteit voor mensen die kortdurend, medisch noodzakelijk, in een zorginstelling moeten verblijven, maar waarvoor (dure) specialistische ziekenhuiszorg niet direct noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als de huisarts van mening is dat het voor de patiënt nog niet veilig is om na een ziekenhuisopname naar huis te gaan of als de medische zorg thuis niet goed te regelen valt.

 

Zorg zo dicht mogelijk bij eerste lijn

“Er zijn ontwikkelingen in de zorg, waarbij zoveel mogelijk zorg terug moet naar de eerste lijn en de ziekenhuizen zich meer zouden moeten gaan concentreren op de hightech zorg”, legt projectontwikkelaar en initiatiefnemer Erik Mijnhardt uit. “Dat is vaak ook prettiger voor de patiënt, die dan over de eigen huisarts en apotheek kan beschikken. Nu zie je vaak dat patiënten voor kortdurende zorg noodgedwongen worden opgenomen in ziekenhuizen of verpleeghuizen, en denk je vaak ‘die hoort daar eigenlijk niet.’

 

Een ontregelde diabetespatiënt bijvoorbeeld kan net zo goed door de eigen huisarts behandeld worden, maar heeft wel zorgverblijf nodig als het thuis even niet gaat.” Het is nadrukkelijk niet hetzelfde als een zorghotel, zoals dat momenteel bij De Zwanenhof in Zenderen gebouwd wordt. “Het gaat niet om particuliere luxe verblijven, dat is althans niet de primaire doelstelling.” Eerstelijns Verblijf is op indicatie van huisarts of thuiszorg en wordt in principe door de verzekeraars vergoed.

 

Perfecte locatie

Er zijn bij verschillende instanties van dit soort ‘eerstelijnsbedden’, maar voor zover Erik Mijnhardt weet is een concentratie van 32 bedden een geheel nieuw concept. “De plek naast De Poort van Borne is daarvoor perfect”, vindt Mijnhardt. “Tussen de ziekenhuizen van Hengelo en Almelo in en goed bereikbaar vanaf de snelwegen. Het zou ook een mooie toevoeging zijn voor Borne en een versterking van het zorgaanbod, waarmee je de gemeente ook nog eens op de kaart zet.”

 

Momenteel zijn er diverse gesprekken gaande met verschillende partijen, maar concrete contracten zijn er nog niet getekend. Om die reden is het ontwerp van het gebouw nog slechts een schetsfase. “Het zou kunnen dat er afhankelijk van de behoefte nog hier en daar wat aangepast zal worden. Wat ook nog zou kunnen is een deel inrichten met een combinatie van wonen en zorg of met zorgaanbieders die aanvullend zijn op het aanbod in de voormalige kerk.” Daar zijn op dit moment alle beschikbare ruimtes verhuurd.

 

Ontwerp rekening houdend met kerk

Hoe het gebouw er uiteindelijk daadwerkelijk uit gaat zien is dus nog even niet helemaal zeker. Duidelijk is wel dat er rekening wordt gehouden met het zicht op de voormalige Theresiakerk. “Er is bewust gekozen voor twee bouwlagen voor de aansluiting met de kerk en worden er twee kleuren gebruikt om het gebouw minder massaal te maken en het effect te creëren dat het verder van de kerk afstaat.” Het hoge gedeelte van het gebouw, dat zal verrijzen op de plek waar nu de voormalige pastorie staat, zal zes bouwlagen hoog worden. De bomen aan de zijde van de N743 en de grote rode beuk naast het schoolplein zullen blijven staan.

 

Wanneer er met de bouw begonnen wordt kan Mijnhardt nog niet zeggen. “De kerk verbouwen hebben we echt in een moordend tempo gedaan. Dat gaat hier niet gebeuren. Voor 2020 staat het er niet. Als dat wel zo is, dan hebben we iets heel knaps gedaan!” Hij is er van overtuigd dat het concept in een behoefte voorziet. “Ik ben altijd grenzeloos optimistisch. Het moet linksom of rechtsom goedkomen!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ria — 25 sep 2018
De minister heeft geld beschikbaar dus mijnheer Mijnhardt wil het uitgeven
Mchak — 23 sep 2018
Tuulk staat Borne op voor het idee van een 1e lijnsverzekerde zorg. Om een idee vorm te geven volgt een modellenstudie, waarbij gekozen is voor deze locatie. Het ModelOntwerp is er al van de projectontwikkelaar, die optimaal gebruik maakt van onze aanwezige infrastructuur. Er wordt zelfs al een SchetsOntwerp aan de media vrij gegeven, om de publieke discussie te sturen. Maar terug naar het idee; is die wel kansrijk? Terug naar het model; waar om bv het Dijkhuis niet?
Nico — 21 sep 2018
Tjonge, wat een gezeur over de SCHETS die nu even als indicatie is gebruikt.
Het uiteindelijke ontwerp staat helemaal niet vast dus laten we daar eerst even op wachten voordat we reageren op iets dat waarschijnlijk niet het definitieve ontwerp zal worden.
Ik snap dat er veel mensen zijn die zich moeilijk kunnen inhouden maar enige terughoudendheid in de reacties kan (vaker) geen kwaad.
Hetzelfde gaat op voor het parkeerprobleem: daar zal tzt in het ontwerp best wel rekening mee worden gehouden gezien de plaats maar het is nog veel te vroeg om daar nu al over te zeuren.

Kijk even naar wat wel belangrijk is: Borne word aardig op de kaart gezet met een dergelijk Eerstelijns Ziekenhuis. Een aanwinst voor alles dat Borne toch al te bieden heeft.
Compliment voor het idee, dat mag er best zijn.
De uitvoering? Dat zien we wel verder als het idee concreter is gemaakt en de mogelijkheden tot uitvoering daadwerkelijk aanwezig zijn.
We zien tegen die tijd graag een min of meer definitief ontwerp met een mooie inspraakprocedure.
Helmie — 18 sep 2018
Ik sluit me helemaal bij vorige schrijver aan; die kerk is zo mooi opgeknapt, kan er niet iets gebouwd worden wat een beetje bij die stijl past? En inderdaad, hoe moet dat met parkeren?
Ton Kuipers — 18 sep 2018
Complimenten voor de nieuwe invulling van het kerkgebouw waarbij veel zorg en aandacht is besteed om de buitenkant onaangetast te laten en daar waar aanbouwen zijn verricht deze op een juiste wijze te laten passen bij het bestaande gebouw.
Wanneer we van het kerkgebouw willen blijven genieten dan is het onverstandig om op zo'n korte afstand van een monument nieuw te gaan bouwen.
Nieuwbouw zo kort bij een monumentaal kerkgebouw zal het beeld in zijn omgeving aantasten.
De open ruime entree van Borne zal bij nieuwbouw nooit meer zijn zoals het was!
Arjan — 18 sep 2018
Er zal wellicht behoefte zijn, maar het oog wil ook wat. Op een zichtbepalende locatie als deze zou je iets verwachten wat meer is als een blokkendoos naast een kerk.

Diezelfde kerk staat er nu als een pareltje aan de rand van Borne, dat wordt geheel teniet gedaan door deze doos. Daarbij waar kan men daar fatsoenlijk parkeren?
Jeroen — 18 sep 2018
Een ontwerp van Alberts en van Huut zou een uitstekende link tussen Theresiakerk en de moderne tijd vormen.
Ookdatnog — 18 sep 2018
Er zal ongetwijfeld behoefte zijn aan dergelijke zorg, maar wat een smakeloze blokkendoos. Dezelfde architect als ons wanstaltige gemeentehuis? Het zou mooi zijn als er eens met meer "zorg" naar de bebouwing wordt gekeken. Je wil toch niet het tweede Hengelo worden?!
Erik — 18 sep 2018
Iets meer geld naar zgt en alle nieuwbouw is overbodig.

Aangepast treinverkeer van 14 tot en met 16 mei

Van donderdag 13 mei t/m zondag 16 mei vinden er werkzaamheden plaats rond Hengelo. Dit heeft op...
10-05-2021

‘Investeer in zonne-energie’

De Stichting DiBo (Duurzame initiatieven Borne) is een van de spelers die zich nadrukkelijk...
08-05-2021

De bijen zijn weer thuis

De bij is onlosmakelijk verbonden met Borne. Het nijvere diertje maakt immers deel uit van het...
07-05-2021

Aanhaken bij Jannie Prigge in Borne

ADVERTORIAL • “De televisie staat bij mij alleen maar aan om naar te...
07-05-2021

Gratis coronatest bij de grens

Ook inwoners uit Borne die voor hun werk, voor zorg of voor onderwijs naar Duitsland moeten,...
06-05-2021

Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond

Komende maand is het precies twee jaar geleden dat de handtekeningen werden gezet die tot de...
01-05-2021