Na de rondleiding is er de handtekening
VIJFTIEN ‘NIEUWE NEDERLANDERS’ PARTICIPEREN VANAF VANDAAG IN ONZE SAMENLEVING

Na de rondleiding is er de handtekening

Als onderdeel van de inburgering in Nederland beleefden 15 mensen uit Eritrea, Syrië en Guinee een bijzondere donderdagmiddag in Borne. De middag maakte deel uit van een programma, dat is opgezet door Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. Zo volgden ze met de hulp van enkele tolken een rondleiding in Oud Borne, waarna ze in het gemeentehuis onder toeziend oog van wethouder Michel Kotteman hun officiële participatieverklaring ondertekenden. Een belangrijke stap op weg naar het nieuwe Nederlanderschap.

 

Ontdekkingsreis

De middag begon in de bovenzaal van de bibliotheek waar Kelly Boorsma van Vluchtelingenwerk de deelnemers welkom heette. Daarna gaf ze het stokje door aan Hermien van Everdingen van de Gidsen Oud Borne, die de groep meenam op haar ontdekkingsreis door het oude deel van het dorp. Begonnen werd bij de Mariakapel, waar menig deelnemer een kaarsje opstak en in gebed verzonken raakte. Ook voor Hermien een bijzondere middag zoals ze zelf zei, want telkens nadat ze in enkele zinnen tekst en uitleg had gegeven over wat de bezoekers zagen, moesten de tolken haar woorden weer vertalen in het Arabisch en het Tigrinya, de taal van de Eritreeërs. En dat slokte nogal tijd.

 

Toen ze verhaalde over de oude klopjeswoningen en vertelde dat mens en dier daar vroeger onder hetzelfde dak samenwoonden, kwam er een spontane reactie van een van de toehoorders dat het vandaag dierendag is. De opmerking werd met een applausje beloond. Daarna ging het via de Meijershof, de Doopsgezinde kerk en de Synagoge door naar het gemeentehuis, waar wethouder Michel Kotteman al glunderend met de officiële documenten klaarstond.

 

De Nederlandse taal

In een korte en vrolijke toespraak vertelde hij blij te zijn dat de deelnemers voor deze weg hebben gekozen. “Het begin van een heel lang traject”, zo zei hij. “Er zijn drie dingen belangrijk als u onderdeel wilt uitmaken van onze samenleving: dat is de Nederlandse taal, de Nederlandse taal en de Nederlandse taal. En dan geef ik nóg twee belangrijke tips: kijk naar de Nederlandse kinderprogramma’s op tv, daar leert u veel van en… neem zélf het initiatief. Wacht niet tot men bij u komt, maar stap zelf ergens op af. Het zal u helpen.”

 

Daarna was het toch echt zover. Alle vijftien mochten ze hun handtekening zetten onder de officiële participatieverklaring, waarmee ze bekrachtigden kennis te hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving, deze te zullen respecteren en er een actieve bijdrage aan te willen leveren. Een hapje, een drankje en een officiële foto als bewijs, maakten de feestelijke middag compleet. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Mchak — 05 okt 2018
Welkom! Wij zijn gastvrij. Edoch; integreren is ook assimileren, dat verwachten wij van een gast. Anders lijkt het economisch gedreven en niet sociaal een maatschappelijke keuze. Een gast past zich aan de wetten van haar gastvrouw, totdat zij zelfstandig/ aangepast weet te gedragen naar die sociale wetten. Dat staat volledig los van geloof, want die diversiteit is van meerwaarde voor onze maatschappij!

 

 

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024